Annons
Annons
 • Om arbetsgivaren avbryter den beviljade semestern utan att det finns synnerliga skäl kan facket begära skadestånd i en förhandling. Foto: Shutterstock

Chefen har rätt att avbryta din semester

Publicerad 30 juni 2011, kl 14:55

Din arbetsgivare kan beordra dig att avbryta din semester. Men det måste finnas mycket starka skäl, annars kan du få skadestånd.

Allt fler tjänstemän arbetar under sin semester. Och ännu fler känner att de måste vara tillgängliga under ledigheten. Det visade en rapport som Unionen presenterade i onsdags. Det blir också allt vanligare att arbetsgivaren kräver att man ska avbryta semestern för att komma in och arbete.

Som anställd är du inte skyldig att vara anträffbar under semestern. Däremot kan du inte neka om arbetsgivaren beordrar dig att avbryta ledigheten för att komma in och arbeta. Det krävs dock att arbetsgivaren har synnerliga skäl för att avbryta eller dra in redan beviljad semester.

Läs mer: Semester: Det har du rätt till

– Med synnerliga skäl menas sådant som inte kunnat förutses. Till exempel om det skulle inträffa något som hela företaget står och faller med. Arbetsgivaren kan inte skylla på dålig planering, att man exempelvis måste in med lönerna, vilket är väldigt vanligt bland dem som jobbar med löneadministration, säger Anders Eriksson, rådgivare på Unionen Direkt.

Läs mer: Tio saker varje anställd behöver veta om semester

Arbetsgivaren är skyldig att ersätta den ekonomiska skada som uppstår som till exempel kostnader för att boka om en redan betald resa.

Om arbetsgivaren avbryter den beviljade semestern utan att det finns synnerliga skäl kan facket begära skadestånd i en förhandling. Detta sker oftast i efterhand, vilket innebär att det är viktigt att arbetstagaren först gör som arbetsgivaren beordrat.

– Vi rekommenderar våra medlemmar att först och främst ta kontakt med facket.  Vi vill absolut inte sätta en prislapp på vad det kostar att bryta semestern. Vad det är värt måste arbetstagaren själv ta ställning till. Men vi rekommenderar att om man överhuvudtaget ska gå med på att bli inkallad ska man naturligtvis se till att få extra betalt och få semestern vid ett senare tillfälle, säger Anders Eriksson.

Läs mer: Sjuk på semestern - Så gör du!

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Semesterlön kan bli ledighet

  På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.