Annons
Annons
 • Djurskötaren dödades av brunbjörnar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Chefer åtalas för björnattack

Publicerad 19 november 2019, kl 16:45

Den före detta vd:n vid Orsa Rovdjurspark åtalas tillsammans med en tidigare parkchef för arbetsplatsolyckan då en anställd djurvårdare dödades av en björn. Huvudförhandlingen för bland annat arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död, inleds i vår.

För drygt två år sedan blev en 18-årig sommarvikarierande djurskötare attackerad av en av Orsa Rovdjursparks brunbjörnar, när han besökte hägnet tillsammans med en nederländsk familj. Hägnet borde ha varit tomt, men en av björnarna hade grävt sig under ett stängsel och tagit sig tillbaka in. Den turistande familjen flydde över ett elstängsel men 18-åringen hann inte undan.

Enligt kammaråklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm hade det bland annat gjorts bristfälliga riskbedömningar i parken. Bland annat var det känt för arbetsgivaren att björnar grävt sig ut tidigare, skriver TT.

Åklagaren kräver att Orsa rovdjurspark, som är en del av Grönklintsgruppen, betalar en företagsbot på minst åtta miljoner. De båda åtalade männen förnekar brotten som rubriceras som arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död, grovt brott samt arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan.

Läs också: Chef döms för vargattack

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

  Jobbar du hemifrån till följd av corona? Din arbetsgivare har fortfarande arbetsmiljöansvar. Men råkar du ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare.

 • Läs även...

  Allvarliga brister i arbetsmiljön i industrin

  Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på att man hittat brister i arbetsmiljön på över nittio procent av 480 inspekterade industrier. Totalt har 3 900 brister konstaterats vid inspektioner gjorda under en fyraårsperiod.

 • Läs även...

  Färre anmäler arbetssjukdom

  Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade med 13 procent förra året. Fler kvinnor drabbas av sjukdomar som kan kopplas till arbetet medan unga män är överrepresenterade bland anmälda arbetsplatsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik från 2018.