Annons

Chefer fälls för anställds självmord

Publicerad 19 februari 2014, kl 10:23

Två chefer i Krokoms kommun döms för att ha orsakat en socialarbetares död för snart fyra år sedan. Östersunds tingsrätt anser att cheferna gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Socialarbetaren vid Krokoms socialförvaltning tog sitt liv 2010. Hans änka och kollegor hävdar att han mobbades på arbetsplatsen men att cheferna försökte få bort mannen i stället för att hjälpa honom. Trots att de var medvetna om självmordsrisken drev de frågan om att han skulle sägas upp.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i media och är unikt eftersom cheferna, en 55-årig socialchef och 57-årig mellanchef, åtalats för arbetsmiljöbrott.

I dag kom domen. Cheferna fälls för att genom arbetsmiljöbrott orsakat den anställdes självmord, straffet blev villkorlig dom och dagsböter på 50 000 kronor för den högre chefen och 23 000 kronor för den andre.

Tingsrätten i Östersund anser det styrkt att cheferna varit likgiltiga: "Trots vetskapen om den självmordsrisk som faktiskt förelåg och trots att de saknade vetskap om det förelåg grund för avsked, företog de den arbetsrättsliga proceduren som syftade till att avskeda NN från hans anställning i kommunen”, står det i domen.

Texten kommer att uppdateras under dagen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tvist om restid ska räknas som arbetstid

  Ska restid till dagens första kund räknas som arbetstid? Avgörandet i Arbetsdomstolen kan få stor betydelse för Unionens medlemmar som inte utgår från en fast arbetsplats.

 • Läs även...

  Ambassader smiter från semestertillägg

  Unionen stämmer årligen den spanska ambassaden för uteblivna semestertillägg. Nu stämmer förbundet dessutom en centralamerikansk ambassad för att inte ha följt semesterlagen.

 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.