Annons
Annons

Chefer fälls för anställds självmord

Publicerad 19 februari 2014, kl 10:23

Två chefer i Krokoms kommun döms för att ha orsakat en socialarbetares död för snart fyra år sedan. Östersunds tingsrätt anser att cheferna gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Socialarbetaren vid Krokoms socialförvaltning tog sitt liv 2010. Hans änka och kollegor hävdar att han mobbades på arbetsplatsen men att cheferna försökte få bort mannen i stället för att hjälpa honom. Trots att de var medvetna om självmordsrisken drev de frågan om att han skulle sägas upp.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i media och är unikt eftersom cheferna, en 55-årig socialchef och 57-årig mellanchef, åtalats för arbetsmiljöbrott.

I dag kom domen. Cheferna fälls för att genom arbetsmiljöbrott orsakat den anställdes självmord, straffet blev villkorlig dom och dagsböter på 50 000 kronor för den högre chefen och 23 000 kronor för den andre.

Tingsrätten i Östersund anser det styrkt att cheferna varit likgiltiga: "Trots vetskapen om den självmordsrisk som faktiskt förelåg och trots att de saknade vetskap om det förelåg grund för avsked, företog de den arbetsrättsliga proceduren som syftade till att avskeda NN från hans anställning i kommunen”, står det i domen.

Texten kommer att uppdateras under dagen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "En tydlig uppvisning av svenska modellen"

  Ett historiskt avsteg, där den svenska arbetsmarknadsmodellen tar ny sats. Så betecknar Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, det faktum att regeringen nu har valt bort den omtvistade las-utredningen.

 • Läs även...

  ”S ser inte LO som en del av den svenska modellen”

  Den omtvistade las-utredningen förpassas tillbaka till garderoben. Men nya utredningar väntar när regeringen i stället väljer att luta sig emot överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, tror arbetsrättsexperten Mats Glavå.

 • Läs även...

  Butikschef bytte inte larmkod - fick sparken

  Butikschefen avskedades för att hon slarvat med företagets säkerhetsregler och fuskat med tidsredovisningen. Unionen anser dock att incidenterna beror på arbetsgivarens bristfälliga introduktion och har nu stämt skokedjan i Arbetsdomstolen.