Annons
Annons

Chefer fälls för anställds självmord

Publicerad 19 februari 2014, kl 10:23

Två chefer i Krokoms kommun döms för att ha orsakat en socialarbetares död för snart fyra år sedan. Östersunds tingsrätt anser att cheferna gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Socialarbetaren vid Krokoms socialförvaltning tog sitt liv 2010. Hans änka och kollegor hävdar att han mobbades på arbetsplatsen men att cheferna försökte få bort mannen i stället för att hjälpa honom. Trots att de var medvetna om självmordsrisken drev de frågan om att han skulle sägas upp.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i media och är unikt eftersom cheferna, en 55-årig socialchef och 57-årig mellanchef, åtalats för arbetsmiljöbrott.

I dag kom domen. Cheferna fälls för att genom arbetsmiljöbrott orsakat den anställdes självmord, straffet blev villkorlig dom och dagsböter på 50 000 kronor för den högre chefen och 23 000 kronor för den andre.

Tingsrätten i Östersund anser det styrkt att cheferna varit likgiltiga: "Trots vetskapen om den självmordsrisk som faktiskt förelåg och trots att de saknade vetskap om det förelåg grund för avsked, företog de den arbetsrättsliga proceduren som syftade till att avskeda NN från hans anställning i kommunen”, står det i domen.

Texten kommer att uppdateras under dagen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.

 • Läs även...

  "Politikerna kommer ge parterna mer tid"

  Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, är övertygad om att politikerna kommer ge las-förhandlarna mer tid för att slippa få frågan i sina knän.

 • Läs även...

  Slutspurt i las-förhandlingarna

  Om bara några få dagar måste fack och arbetsgivare vara överens om en ny modell för den svenska arbetsmarknaden, bland annat vad gäller las, lagen om anställningsskydd. Annars hotar lagstiftning.