Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Chefer fälls för anställds självmord

Två chefer i Krokoms kommun döms för att ha orsakat en socialarbetares död för snart fyra år sedan. Östersunds tingsrätt anser att cheferna gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
Ola Rennstam Publicerad 19 februari 2014, kl 10:23

Socialarbetaren vid Krokoms socialförvaltning tog sitt liv 2010. Hans änka och kollegor hävdar att han mobbades på arbetsplatsen men att cheferna försökte få bort mannen i stället för att hjälpa honom. Trots att de var medvetna om självmordsrisken drev de frågan om att han skulle sägas upp.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i media och är unikt eftersom cheferna, en 55-årig socialchef och 57-årig mellanchef, åtalats för arbetsmiljöbrott.

I dag kom domen. Cheferna fälls för att genom arbetsmiljöbrott orsakat den anställdes självmord, straffet blev villkorlig dom och dagsböter på 50 000 kronor för den högre chefen och 23 000 kronor för den andre.

Tingsrätten i Östersund anser det styrkt att cheferna varit likgiltiga: "Trots vetskapen om den självmordsrisk som faktiskt förelåg och trots att de saknade vetskap om det förelåg grund för avsked, företog de den arbetsrättsliga proceduren som syftade till att avskeda NN från hans anställning i kommunen”, står det i domen.

Texten kommer att uppdateras under dagen.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.