Chefer fälls för anställds självmord

Publicerad 19 februari 2014, kl 10:23

Två chefer i Krokoms kommun döms för att ha orsakat en socialarbetares död för snart fyra år sedan. Östersunds tingsrätt anser att cheferna gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Socialarbetaren vid Krokoms socialförvaltning tog sitt liv 2010. Hans änka och kollegor hävdar att han mobbades på arbetsplatsen men att cheferna försökte få bort mannen i stället för att hjälpa honom. Trots att de var medvetna om självmordsrisken drev de frågan om att han skulle sägas upp.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i media och är unikt eftersom cheferna, en 55-årig socialchef och 57-årig mellanchef, åtalats för arbetsmiljöbrott.

I dag kom domen. Cheferna fälls för att genom arbetsmiljöbrott orsakat den anställdes självmord, straffet blev villkorlig dom och dagsböter på 50 000 kronor för den högre chefen och 23 000 kronor för den andre.

Tingsrätten i Östersund anser det styrkt att cheferna varit likgiltiga: "Trots vetskapen om den självmordsrisk som faktiskt förelåg och trots att de saknade vetskap om det förelåg grund för avsked, företog de den arbetsrättsliga proceduren som syftade till att avskeda NN från hans anställning i kommunen”, står det i domen.

Texten kommer att uppdateras under dagen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Frostig relation med chef ledde till avsked

  Efter att inköparen bad nya chefen att förtydliga hennes arbetsuppgifter och skickade en kopia av önskemålet till facket blev relationen ansträngd. Kort därefter blev hon avskedad. Felaktigt, menar Unionen som stämmer företaget i AD.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.