• För två år sedan låg de nordiska länderna i topp vad gällde arbetsglädje, men i år hamnar svenska chefer i botten. Foto: Colourbox

Chefer i Sverige minst nöjda

Publicerad 23 oktober 2018, kl 12:27

På två år har chefer i Sverige gått från toppen till botten vad gäller arbetsglädje på jobbet. Det visar en ny underökning.

Det är företaget CornerstoneOn Demand och IDC som i sin årliga undersökning har frågat 1 900 europeiska HR-, IT- och verksamhetschefer om hur de känner för sin arbetsgivare. För två år sedan låg de nordiska länderna i topp vad gällde arbetsglädje. I år skulle 66 procent av de norska, 64 procent av de finska och bara 46 procent av de svenska cheferna säga att de kände stolthet över sin arbetsplats.

Läs mer: Hemjobb skapar arbetsglädje

På frågan om de är nöjda med företaget de jobbar på svarar endast 41 procent av de svenska cheferna ja, vilket placerar dem i botten bland de 14 europeiska länderna i undersökningen. Man ger även ett lågt betyg till sin arbetsgivare på frågan om man tycker att deras företag är en attraktiv arbetsplats att jobba på.

Dock skulle flera chefer kunna tänka sig att rekommendera sin arbetsgivare till vänner och bekanta. Nästan hälften skulle tipsa andra om sin arbetsgivare, medan bara var tredje skulle göra det i Danmark och 37 procent i Norge.

Läs mer: Chefers höga arbetsbelatsning missas

En trolig orsak till de låga siffrorna kan enligt CornerstoneOn Demand vara att många företag kämpar med gamla HR- och IT- system som är svåra och otympliga, vilket minskar arbetsglädjen bland cheferna.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Hurra för gnällspiken

  Det finns inga problem – bara utmaningar. Eller? Allt fler gör nu uppror mot det positiva tänkandets tyranni. Det finns nämligen mycket att vinna på att släppa fram tvivel och negativitet.

 • Läs även...

  Chefer väljer bort egna hälsan

  Sju av tio chefer känner att de måste prioritera sina medarbetares arbetssituation framför sin egen hälsa. Det visar en ny undersökning från Unionen och Vision.

 • Läs även...

  Branscherna där man bråkar mest

  Det bråkas en del inom detaljhandeln. Men det gör man även inom grossist- och transportbranschen. Däremot är konflikterna färre inom fastighetsförvaltning, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.