Annons
Annons
 • Chefer är den grupp som jobbar mest övertid utan ersättning. Foto: Syda Productions / Colourbox

Chefer jobbar övertid utan ersättning

Publicerad 11 juni 2020, kl 15:19

Chefer arbetar mer övertid än andra grupper på arbetsmarknaden. Nästan var femte chef gör det dessutom utan att få kompensation, enligt nya siffror från SCB.

I genomsnitt arbetade fler än 700 000 personer övertid varje år under perioden 2005 till 2019. Det visar en stor undersökning från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Enligt rapporten är övertid vanligare bland män, personer med eftergymnasial utbildning, de som har fasta jobb på heltid och som är födda i Sverige. Övertid är också betydligt vanligare i privat sektor än i kommunal eller statlig.

Den yrkesgrupp som framför allt sticker ut är chefer – drygt 33 procent av dem arbetar övertid. Närmare 19 procent av dem fick ingen ersättning för sitt övertidsarbete, motsvarande siffra för samtliga anställda i undersökningen var fem procent.

Enligt en undersökning som SCB gjorde på uppdrag av Kollega 2017, jobbade Unionens medlemmar 658 000 timmar övertid i veckan. En siffra som motsvarar över 16 000 heltidstjänster.

Läs mer: Övertid motsvarande 16 400 heltidstjänster

Jobbar du mycket övertid?

 • Tänk på att det är din arbetsgivares ansvar att se till att du inte jobbar för mycket. Den som upplever att man har för hög arbetsbelastning bör i första hand berätta det för sin chef. Om ingenting sker kan du gå vidare till ditt arbetsmiljöombud lokalt eller regionalt om ni inte har något på arbetsplatsen.
   
 • Om du erbjuds att förhandla bort övertidsersättningen bör först fundera över om du verkligen tjänar på några extra dagars semester. Du kan alltid ångra en sådan överenskommelse i efterhand. Det är en uppgörelse mellan dig och arbetsgivaren och kan sägas upp av dig inför varje semesterårs utgång. Titta vilka regler som gäller för dig i ditt kollektivavtal.

Här ger Unionens arbetsmiljöexpert fler tips: Arbetsgivarens ansvar om du jobbar för mycket

Så mycket får du jobba

MED KOLLEKTIVAVTAL
Arbetsgivaren får med ett par undantag ta ut högst 150 timmar övertid per kalenderår och anställd. Med särskilda skäl kan en anställd få arbeta ytterligare 150 timmar, men då måste facket godkänna det.

... OCH UTAN
Arbetstidslagens regler innebär en gräns på max 200 timmar allmän övertid per år och högst 50 timmar övertid under en månad. Arbetsgivaren ska föra övertidsjournal.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Jobbade 464 timmar extra - utan betalning

  Arkitekten hade en deltidstjänst men beordrades att jobba heltid. De 464 timmarna som hon jobbade extra fick hon aldrig kompensation för och nu stämmer Unionen ingenjörsbyrån.

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.

 • Läs även...

  Debatt: Slopa ungdomslönerna!

  Ungdomslöner är lönedumpande och ovärdiga. Unionen borde därför kämpa för att få bort dem ur avtalen, skriver Arvid Taawo, som jobbar på callcenter.

 • Läs även...

  Debatt: Glöm inte människan bakom skärmen

  Bra ledarskap bygger på närvaro. Men i coronatider blir det svårare att visa omtanke och stöttning på distans. Ring varandra i stället för att mejla och glöm inte att även fråga hur chefen mår ibland, skriver ledarskapsutvecklaren Eduard von Busch.

 • Läs även...

  Här får ingen jobba mer än 40 timmar i veckan

  Kontoret släcks 17 och ingen tillåts jobba mer än 40 timmar per vecka. När de anställda på startup-bolaget Mentimeter fick mer tid till saker de mår bra av ökade kreativiteten.

 • Läs även...

  Att bli chef – inte som Maria trodde

  Som ett helt nytt yrke. Så beskriver Maria Henriksson sin upplevelse av att gå från projektledare till byggchef – trots att det var samma arbetsplats.

 • Läs även...

  EU vill stoppa jobbmejl efter arbetstid

  Anställda ska inte behöva svara på jobbmejl efter arbetstid. EU-parlamentet föreslår en lag som ska skydda europeiska arbetstagare från att ständigt vara tillgängliga för sina arbetsgivare.

 • Läs även...

  Många jobbar på fritiden

  Många tjänstemän är tillgängliga för jobbet även på fritiden. Det kan orsaka stress och psykisk ohälsa. Men det finns lösningar för att sätta gränser: På Volkswagen stänger arbetsgivaren av de anställdas mobiler.

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.