Annons
Annons
  • Chefers kalendrar är ofta fulltecknade. Foto: Gamjai/Colourbox

Chefer väljer bort egna hälsan

Publicerad 27 maj 2019, kl 16:34

Sju av tio chefer känner att de måste prioritera sina medarbetares arbetssituation framför sin egen hälsa. Det visar en ny undersökning från Unionen och Vision.

Novus har på uppdrag av Unionen och Vision frågat 1500 chefer inom privat och offentlig verksamhet om hur det är att vara chef i dag. Det generella svaret tycks vara att det är mycket stressigt.

Cheferna upplever pressen som hög, varannan känner sig stressad en vanlig arbetsvecka till följd av för många arbetsuppgifter. Kravet på att vara tillgänglig är den största stressfaktorn hos chefer inom privat sektor medan deras kollegor inom offentliga verksamhet stressas av för många medarbetare.

Sju av tio chefer uppger att de har ett så pass pressat schema att de helt eller delvis måste prioritera sina anställdas arbetssituation, ibland på bekostnad av sin egen situation och hälsa. Tid för återhämtning är svår att få till, en av fyra chefer svarar att de inte kan vara hemma när de är sjuka.

Flera undersökningar har larmat om ohälsan bland cheferna. Enligt en undersökning från Previa har sjukfrånvaro bland chefer ökat med 50 procent mellan 2014 och 2018.

Även om cheferna har svårt att hitta balans i arbetslivet så svarar drygt sju av tio att de har tillräckligt med kunskap för att skapa en god arbetsmiljö för sina medarbetare. Men undersökningen visar också att bara tre av tio som hinner göra det också.

– Cheferna är väl medvetna om sitt ansvar att fånga upp de anställdas signaler om ohälsa, bedöma arbetsmiljörisker och vidta åtgärder. Men tiden räcker inte till vilket ofta leder till att chefernas egen hälsa hamnar i sista rummet, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Undersökningen går att ladda ner här.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.