Annons

Chefsarbetets etik

Publicerad 22 februari 2012, kl 12:26

SNS förlag

 Man kan skriva en bok om chefer och chefsarbete ur hur många synvinklar som helst. I den här boken har man valt att fokusera på etiken i chefsarbetet, kanske inget problem man tänker på varje dag, men som kan bli knepigt t ex när etik och moral kommer i konflikt med företagets lönsamhetsmål.

Tomas Brytting är docent i etik vid Handelshögskolan i Stockholm och hörs ibland i P1-morgons "Tankar för dagen". Här har han samlat omkring sig ett antal kolleger som behandlar i etiken i chefsarbetet ur olika synvinklar. Det mesta handlar om chefens förhållande till sina underställda. Boken handlar inte om handgreppen, d v s hur man ska göra saker och ting. Snarare är innehållet en input för eget vidare tänkande. Frågorna och problemen är svåra. Jag vet av egen erfarenhet att boken behandlar problem som många chefer brottas med. I en tillvaro som är pressad på tid och andra resurser söker många efter den kvicka fixen. Den som talar om hur jag ska göra så att allting blir bra. Tyvärr öppnar det fältet för diverse managementkonsulter, ofta med synnerligen tvivelaktig kompetens, som kommer med sina recept färdiga att klistras på vilken situation som helst. I den jämförelsen är det en lisa att läsa texter av författare som verkligen kan sina ämnen - även om man är tvingad att själv tänka ut hur man ska använda innehållet i praktiken.

Alla uppsatserna är inte vin. Det finns också en del vatten. Själv tycker jag att Carl Reinhold Bråkenhielms artikel om de kristna rötterna till dagens chefsideal är ett område att forska vidare på. Anna Wahl, Charlotte Holgersson, Sophie Linghag och Klara Regnö borrar i jämställdheten och chefsetiken på ett sätt som lyfter upp ofta förbisedda områden. I varsina artiklar skriver Tomas Brytting och Erik Blennberger om "Chefen som bedragare" respektive "Chefen och det goda livet". Det är tankeväckande texter om de frestelser chefsjobb kan utsätta sina innehavare för.

Lars Sköld
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny lag slår mot ideella föreningar

  I maj nästa år ersätts personuppgiftslagen av en ny dataskyddsförordning, förkortad GDPR. Den berör inte minst medlemsorganisationer som måste se till att uppfylla de nya reglerna för att inte riskera stora böter.

 • Läs även...

  Utbränd i dag – uttråkad i morgon

  Dagens arbetsliv kan vara hårt, osäkert och gränslöst. Men hur blir det i framtiden? Betydligt tuffare och mer polariserat – eller som en härlig semester? Experterna är oeniga.

 • Läs även...

  Unionen: Ändra karensdagen

  Sju av tio jobbar trots att de är sjuka. Ofta på grund av stress och rädsla att inte hinna med arbetsuppgifterna. Men en annan viktig orsak är att många inte har råd med karensdagen. Unionen vill därför hitta alternativ till karensdagen.

 • Läs även...

  Yrkena där man tvingas hantera skäll och hot

  Nils, Laila och Anders har två saker gemensamt. De kan rätt ofta behandlas som skit på jobbet – och de känner en enorm arbetsglädje.

 • Läs även...

  Ditt liv som chef – på tv

  Chefsliv – det är namnet på den nya tv-serie som Unionen Chef står bakom. Tv-serien kommer att börja visas i höst och följd av en föreläsningsturné med programledaren Magnus Hedberg särskilt för Unionens chefsmedlemmar.

 • Läs även...

  Unionen vill se krav på vinproducenter

  Strejken på den sydafrikanska vingården Robertson Winery är över. Men grundläggande problem kvarstår inom vinindustrin. Det anser Unionen som tagit initiativ till en diskussion med Systembolaget.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Mot alla odds: Från heroinist till verksamhetschef

  Om man befinner sig så djupt ner i träsket att man ligger på en toalett och injicerar heroin. Vad är då oddsen för att komma tillbaka till ett liv med fast jobb och familj? Sara Woldu är beviset för att allt är möjligt.

 • Läs även...

  50 år senare - så siade experterna om framtiden

  Det är inte helt lätt ens för experter att sia om hur livet kommer att te sig om några årtionden. Det framgår med all önskvärd tydlighet av en forskningsrapport från 1969.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.