Annons
 • Christer Björkman ses som en av hjärnorna bakom festivalens nytändning. Foto: Christine Olsson/TT

Christer Björkman: "Då lämnar jag Mello"

Publicerad 18 februari 2017, kl 11:30

Melodifestivalen har bara en stjärna – Melodifestivalen. Därför har producenten Christer Björkman satt ett slutdatum för sig själv som ”Mister Mello”.

Vad driver dig att för 16:e gången ta dig an en ny Melodifestival?
– När jag har hämtat mig efter en festival börjar tankarna snurra kring hur vi ska ta oss an nästa. På något märkligt sätt tänder jag till igen. Det kan vara en artist eller en låt som gör det.

Känns det aldrig tjatigt?
– Nej. Det är ett lagarbete som ligger bakom de tre minuter magisk tv som ett nummer kan vara. För oss som jobbar med festivalen är det föränderligheten som är grejen, där hittar vi vår drivkraft. Vi har gjort en musikalisk och visuell resa under de här åren som tv-tittaren kanske inte tänker på, man ser den bara om man jämför mellan åren.

Hur fortsätter du att utvecklas?
– Först unnar jag mig att vara nöjd. Men bara en kort stund, för nöjd är ingen bra känsla i längden. Vi är ganska hårda mot oss själva och sågar förra årets insats för att kunna fokusera på vad som kan göras bättre.

Så vilka är nyheterna i år?
– Vi har gått mer mot att det ska finnas något för alla. Därför har vi en 19-åring och en 87-åring i tävlingen.

Är det svårt att utveckla något som man själv byggt upp?
– Ja, det tror jag varje kreatör och chef brottas med. Och man vet aldrig om man gör rätt som stannar kvar.

Nöjd är ingen bra känsla i längden

Hur länge tänker du hålla på med Mellon egentligen?
– Jag har satt ett slutdatum för mig själv vid 20 år. Det innebär att 2021 blir mitt sista år. Jag har kommit fram till att det är det bästa för festivalen – och den är störst av alla stjärnor. Större än artisterna.

Vad är du mest nöjd med?
– När jag började var Mello ett populärt tv-program med låtar som var ointressanta för radio och skivbranschen. Huvuduppgiften var att göra musiken relevant. Det är jag väldigt stolt över att ha gjort.

Får du kvitto på om du jobbat bra?
– Om de 28 bidragen är bra, och om de fyra tävlingarna är spännande, då känns det. Men lättast att mäta är att musiken spelas och streamas. Har vi inte tio hitlåtar har jag misslyckats.

Vad är största kicken i ditt jobb?
– När vi levererar perfekt tv – när det är fullständig symbios mellan artist, låt och utförande.

Läs mer: "Det var en riktig skräll"

Per Cornell
[email protected]

CHRISTER BJÖRKMAN

ÅLDER: 59 år.

AKTUELL: Gör sitt 16:e år som producent för Melodifestivalen.

KARRIÄR: Frisör och turnéarbetare åt Tomas Ledin. Vann Melodifestivalen 1992 med låten I morgon är en annan dag efter att Ledin sett hur han brann för schlager. Producent sedan 2002.

Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Trots nya jobb: Fortsatt ovisshet i Kiruna

  Kiruna utlovas minst 120 nya jobb för att ersätta jobb som försvinner när Radiotjänst läggs ned. Men den satsningen räcker knappast – i dag jobbar 280 personer på företaget.

 • Läs även...

  Roks chef vet allt om mäns våld mot kvinnor

  Våld har varit centralt större delen av Jenny Westerstrands yrkesliv. En energisk jurist som konsekvent undvikit att ta ansvar för andra, har nu ansvar för tusentals utsatta kvinnors väl i organisationen Roks.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.