Företag som lurar anställda skadar som sol- och vårare

Publicerad 6 mars 2013, kl 10:47 Uppdaterad 6 mars 2013, kl 10:57

En privatperson som sol- och vårar andra döms för bedrägeri i domstol. När företag systematiskt lurar människor att arbeta för dem med löften om lön eller provision och sedan inte betalar utlovad ersättning åtalas inte de ansvariga.

Det finns många exempel på bedragare som systematiskt lurar människor genom att lova kärlek och får dem att låna ut eller lämna pengar till dem. En privatperson som sol- och vårar andra döms för bedrägeri i domstol. När företag systematiskt lurar människor att arbeta för dem med löften om lön eller provision och sedan inte betalar utlovad ersättning åtalas de ansvariga inte för bedrägeri, och företaget som tjänat pengar på gratis eller jättebillig arbetskraft behöver inte betala något skadestånd. De som blivit lurade är ofta skuldsatta för många år framåt och företagen lurar nya personer systematiskt utan att någon kan hindra dem.

Exemplen är många under senare år. Det handlar om bärplockare från Thailand eller Bulgarien, byggjobbare från Lettland, skogsarbetare från Kamerun eller eventsäljare från Sverige. De har alla lockats att börja arbeta i Sverige med möjlighet till bra förtjänst eller åtminstone försörjning och sedan fått så lite lön eller provision att det inte ens har räckt till för att betala resan till Sverige. När det gäller de svenska säljarna har provisionen inte räckt till resor till och från de orter där de arbetade eller uppehället där. Alla har de lånat eller lagt ut pengar för att få en chans till ett betalt arbete som visade sig kosta mer än det gav i lön.

Många arbetsgivare lämnar jobberbjudanden till arbetskraft från länder utanför EU så att de kan söka arbetstillstånd. I dessa erbjudanden om arbete krävs en lön som är i nivå med svenska avtal eller brukligt inom yrket för att arbetstillståndet ska beviljas. Men en dom i Arbetsdomstolen (2012 nr 34) visar att ett företag inte behöver betala utlovad lön till en anställd. Skriftliga uppgifter om lön som företaget skickar till Migrationsverket är inte bindande och företag som beviljats tillstånd att ta in utomeuropeisk arbetskraft riskerar inte skadestånd för att de lurar den anställde eller för att de lurar Migrationsverket. Om företaget inte heller har betalat in arbetsgivaravgiften så straffas den anställde som blivit lurad på lönen en gång till genom att inte få fortsatt arbetstillstånd. Här gäller fortfarande bibelordet "Ty den som har, åt honom skall varda givet; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har."

Inget hindrar att företaget tar in ny arbetskraft år efter år, även om det inte har betalat några arbetsgivaravgifter för dem som kom tidigare år. Inget hindrar företag att ständigt lägga ut nya annonser om säljjobb på arbetsförmedlingens platsbank, trots att de tidigare anställda säljarna talat om för arbetsförmedlingen att provisionen de fick för heltidsarbete inte ens räckte till bensinkostnaden för resor till kunderna. I Sverige är det fullt möjligt för företag att systematiskt lura människor att jobba gratis och de som tjänar stora pengar på att göra det riskerar inte ens ett skadestånd. Men den kände sol- och våraren Raskenstam fick 3,5 år på Långholmen.

  

Gunilla Bäcklund är ombudsman på Unionen.

Gunilla Bäcklund

Kommentarer

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2013-03-27. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Här finns höstens jobb

  Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.