• Vänta med morgonkaffet och ta första koppen när du hunnit kolla igenom mejl och annat på kontoret. Det är mellan 9.30-11.30 som hjärnan behöver kaffet som mest. Foto: Colourbox

Onödigt med frukostkaffet

Publicerad 20 januari 2014, kl 14:54 Uppdaterad 29 augusti 2016, kl 09:42

Bälgar du i dig kaffe för att komma igång på morgonen? Det kan faktiskt vara helt i onödan. Att överdriva kaffekonsumtionen kan dessutom förvärra ditt koffeinberoende, enligt hjärnforskare.

Kronofarmakologi är läran om hur kroppens hormoner och dygnsrytm interagerar med droger och medicin. När det gäller koffein är det främst vår kortisolnivå som är intressant.

Kortisol är kroppens stresshormon som i hög grad påverkas av dagsljuset. Under dygnets 24 timmar är kortisolnivån, för de flesta friska människor, som allra högst mellan klockan åtta och nio på morgonen, när det ljusnar och vi är på väg eller precis har kommit till jobbet. Det är då vår hjärna är som mest alert.

Nog är vi många som njuter av den andra eller tredje koppen kaffe just då, på morgonmötet eller när vi sätter igång datorn. Men den amerikanske hjärnforskaren Steven Miller menar att de där morgonkopparna är onödiga eftersom kortisolhalten ändå är så hög just då. Att bälga i sig kopp efter kopp för att vakna till liv gör dessutom att du, precis som med de flesta droger, blir än mer beroende av koffein. Det leder i sin tur till att du måste höja dosen ytterligare för att piggna till.

I stället menar Steven Miller att du får ut mest av ditt älskade koffein om du väntar med att dricka kaffe till mellan 9.30 och 11.30, då din hjärna är som trögast och kortisolhalten som lägst. Förutom den absoluta toppen på morgonen är kortisolnivåerna höga under lunchtid, mellan klockan 12 och ett, samt mellan 17.30 och 18.30.

Ett annat knep för att vara pigg och alert när du kommer till jobbet, är att ha mörka solglasögon på dig när du går hemifrån. På så vis kan du fördröja kortisoltoppen och maxa koncentrationen på morgonmötet i stället för att låta den gå till spillo i bilkön eller på tunnelbanan.

Yrkesgrupperna som dricker mest kaffe

Forskare/Labbtekniker

Marknadsförare/PR

Utbildningsadministratör

Utgivare/Författare

Sjukvårdsadministratör

Läkare

Kallskänka

Professor

Socialarbetare

Finansarbetare

Personlig assistent

Löneadministratör

Sjuksköterska

Regeringsanställd

Hantverkare

Undersökningen gjordes 2011 på amerikanska arbetsplatser, av Dunkin' Donuts och jobbsajten CareerBuilder.

Kommentarer

Det finns tyvärr många faktafel här. Kaffets effekter har att göra med att den blockerar adenosinreceptorer så att adenosinet inte längre har samma hämmande effekt i nervsystemet. Vidare har kortisol små effekter på pigghet. Att kortisol skulle var lågt på förmiddagen är fullkomligt felaktigt då de flesta fortfarande har höga nivåer av kortisol då (dessutom är hjärnan inte alls som trögast då); kortisolets nivåer sjunker normalt under dagen och inte är låga förrän till kvällen. Kortisol varierar dock under dagen då det frisätts i duschar, men dessa har inget att göra med de tider som nämnts i texten. Det verkar dessutom som man helt missat att det är stora individuella skillnader mellan personer och att många som går upp tidigt trots att de är kvällsmänniskor kan ha stor nytta av sitt morgonkaffe, det är nämligen många som inte är så pigga på morgonen vare sig de har höga eller låga kortisolnivåer.

Men det är juh bevisat att koffein inte gör en piggare alls utan det den gör är att den sänker utsöndrandet av ett enzym som bryter ner muskler och gör kroppen trött. Nu var det ett tag sedan jag hörde detta men jag fick det föreläst för mig på universitet så jag antog att det var sanning. Har ingen källa jag kan gå på dock.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-02-10. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Kollega provar på utekontor

  Nöden är uppfinningarnas moder - coronapandemin fick ett gäng blivande landskapsarkitekter vid SLU i Uppsala att smälla upp ett ur och skurkontor, där risken för smitta är minimal. Kollegas testpatrull var på plats första dagen och provkörde kontoret.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.