Annons
Annons
 • Några av de sidor och grupper på Facebook som Ann-Katrin Löfwenhamn, ledamot i regionstyrelsen för Unionen i Dalarna, gillar. Foto: Skärmdumpar från Facebook.

Förtroendevald har koppling till nazistsajter

Publicerad 25 april 2014, kl 13:49

Den aktiva SD-politikern Ann-Katrin Löfwenhamn som nyligen valdes om som ledamot i Unionens regionstyrelse i Dalarna visar sig nu också gilla flera sidor på Facebook med stark koppling till nazism.

Ann-Katrin Löfwenhamn har en Facebooksida där vem som helst kan se vilka sidor hon gillar och grupper hon är med i. Det handlar om hundratals, däribland tre med kopplingar till nazistiska sajter.

En av sidorna heter NEJ TACK! Till moské i Sverige och har 70 195 ”gillare”. I beskrivningen står: ”Vi som är emot all form av utländsk ockupation av svensk mark!” Kontaktuppgifter till dem som ligger bakom sidan är Nordfront och Svenskarnas Partis hemsidor.

Nordfront är portalen för Svenska motståndsrörelsen som anses vara den mest våldsamma svenska nazistiska grupperingen. Svenska motståndsrörelsen låg bland annat bakom attacken i Kärrtorp och dess medlemmar har kopplats till såväl mord som mordförsök. Deras ledare är Klas Lund, som är dömd för dråp. Den andra är alltså det nazistiska partiet Svenskarnas parti som röstades in i Grästorps kommun förra valet, och som till hösten ställer upp i runt 30 kommunval.

De övriga två sidor som hon aktivt gillar är Stoppa vänsterns hat och våld, som också domineras av länkar från Nordfront och Realisten (som är Svenskarnas partis nyhetsportal). Den andra heter Nej tack till moské i Borlänge som också länkar flitig till de båda, och där det senaste inlägget är en fråga om ”vilka som anser att det nytt förekommande ”flyktingboendet” i Sunnansjö är ett acceptabelt initiativ!”

På frågan hur det här hänger ihop med Unionens stadgar om alla människors lika värde vill Ann-Katrin Löfwenhamn inte svara.

- Det är inget jag vet om. Jag lägger ingen energi på att ta reda på vilka som står bakom vissa sidor.

Men du får deras uppdateringar, och vad säger du nu när du vet?

- Inget speciellt, jag är absolut inte nazist. Och inte rasist heller. Punkt.

Leif Nicklagård, Unionens förbundssekreterare, kommenterar uppgifterna i ett mejl:

"Som medlem ska du stå bakom våra grundläggande värderingar om allas lika värde. Om en medlem agerar på ett sätt som står i strid med dessa värderingar i Unionens namn kommer vi att agera och resultatet kan bli att medlemmen blir utesluten... Även en medlem som blir anklagad för att bryta mot Unionens stadgar har samma rätt som alla medlemmar att få medlemskapet prövat på ett rättssäkert sätt som tål en rättslig prövning."
 

Kollega
[email protected]

 
På grund av innehållet i ett antal inskickade kommentarer har vi valt att stänga för ytterligare kommentarer till artikeln. / Redaktionen

Kommentarer

Och hur många socialdemokrater stödjer inte kurdisk och palestinsk etnonationalism?

Vi har åsiktsfrihet i Sverige och den är grundlagsskyddad. Tror Unionen att de står ovan lagen? Ni borde skämmas att överhuvudtaget tar upp en sådan sak. Det är tydligen helt i sin ordning att vara kommunistsympatisör, trots att kommunisterna har mest blod på sina händer jft alla andra existerande och utdöda politiska partier tillsammans och flest människoliv på sitt samvete? DET bekymrar er inte -HYCKLARE!!!
Ägna er åt det ni ska göra utan att lägga er i andra människors åsikter!

Hej Fabian,
Tack för din kommentar. Det är tidningen Kollega som står bakom artikeln, inte Unionen. Vi på Kollega är inga åsiktspoliser, däremot granskar vi makthavare. Dit räknar vi folkvalda politiker och förtroendevalda. Men inte heller Unionen ägnar sig åt någon åsiktsregistrering. Som medlem får du tycka vad du vill. Artikeln ovan handlar inte heller om vad medlemmar har för åsikter.

Vänligen / Gabriella, Redaktör Kollega.se

"Guilt by association", alltid lika effektivt.

Hur hanterar ni förtroendevalda med kopplingar till Vänsterpartiet? De har ju ändå i sitt partiprogram att näringslivet ska socialiseras.

Man har ju hört talas om såna där sidor som hänger ut folk som har avvikande åsikter så att de förlorar jobbet.

Att man har för avsikt att förstöra livet för folk behöver man inte undra över, allt är tillåtet i kampen mot "det onda" - de har ju sig själva att skylla.

Har man "fel åsikter" så får man helt enkelt skylla sig själv vad som än händer. Åsiktsfrihet? - Nej fy pyttsan för sånt trams!

Skulle inte media granska makten och buset? Nej, det är för farligt. Låt oss föra en kamp mot enskilda privatpersoner istället! De har ju ingen makt att slå tillbaka.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-05-16. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  M och KD vill sänka taket i a-kassan

  Enkäten med riksdagspartierna gjordes före coronakrisen.

  Partierna har helt olika syn på a-kassan. Vissa anser att en låg a-kassa ökar viljan att söka jobb, andra tycker att ersättningen måste höjas för att förbättra tryggheten för dem som drabbas av arbetslöshet.

 • Läs även...

  Sänkt arbetstid på SSAB

  Stålbranschen är hårt pressad av en minskad orderingång. För att spara pengar har nu därför SSAB erbjudit en stor majoritet av sina tjänstemän att gå ner i arbetstid, vilket 90 procent av dem har nappat på.