Annons
Annons

Fackklubb kräver tydlighet i SD-frågan

Publicerad 26 september 2014, kl 11:42

Att ha förtroendeuppdrag i Unionen och i Sverigedemokraterna samtidigt ska inte vara möjligt. Det kräver Unionenklubben på studieförbundet Sensus i ett öppet brev till förbundet.

Tidigare i år uppmärksammades att en person satt både i en av Unionens regionstyrelser och i kommunfullmäktige på mandat för Sverigedemokraterna.

Läs mer: SD-aktiv och förtroendevald

Det är bakgrunden till det öppna brev, som är undertecknat Unionens klubbstyrelse på Sensus riksförbund. I brevet heter det att ett ”arbetsliv fritt från diskriminering är en viktig grund för all facklig verksamhet”.

Brevskrivarna påpekar att flera andra fack varit tydliga med att kombinationen förtroendevald och Sverigedemokraterna inte är möjlig. Unionen har däremot tidigare hänvisat till att man respekterar de demokratiska val som görs både inom förbundet och till riksdagen.

- Men om någon företräder ett parti som har en människosyn som inte överensstämmer med Unionens värderingar, då måste man kunna lägga sig i, säger Cecilia Bergström, ordförande i Unionenklubben på Sensus riksförbund.

- Det är klart att valberedningarna i regionerna har ett stort ansvar, men man kan inte skyffla över allt på dem. Unionen centralt måste vara tydligt med att det inte är okej.

Enligt Cecilia Bergström är en anledning till att just klubben på Sensus engagerat sig i frågan att man där jobbar mycket med frågor om människors lika värde och rättigheter.

”Vi uppmanar vårt fackförbund: ta ställning mot främlingsfientlighet och rasism – både i skrift och i praktisk handling!”, skriver klubben i det öppna brevet.

- Vår förhoppning är att Unionen tar till sig det vi framför, tar det på allvar och funderar igenom det, säger Cecilia Bergström.

I ett svar till klubben på Sensus skriver Unionens förbundssekreterare Leif Nicklagård att alla människors lika värde ”är en självklar utgångspunkt”. Men han konstaterar också att det ”är medlemmarna som avgör vem som ska få mandatet att företräda dem. Det val medlemmarna gör kan inte överprövas av andra än just medlemmarna genom att ett nytt val görs.”

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]

Kommentarer

Om detta är Unionens framtida policy att
blanda samma politik och sitt uppdrag att företräda medlemmarna, då har inte heller Unionen förstått innebörden av allas lika värde. Lämnar omgående Unionen om sådant kommer att bli en policy.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-10-17. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  Facktopparna – så mycket tjänar de

  Facktopparna drar in storlöner. En genomgång visar att 13 fackchefer lyfter över 100 000 kronor i månaden. Unionens ordförande, Martin Linder, placerar sig högt upp på listan.

 • Läs även...

  Debatt: Att möta anställda i kris

  Att sitta med vid förhandlingar där medlemmars liv kraschar på grund av en omorganisation är ingenting man förbereds på som förtroendevald. Kris- och sorgehantering borde ingå i de fackliga grundutbildningarna, skriver Dimce Storm, klubbordförande på Stampen Media.  

 • Läs även...

  Debatt: Var öppen med din diagnos på jobbet

  För den som har adhd är inte allt på arbetsplatsen lika självklart som för kollegorna. Det kan handla om enkla saker som information och fikaraster. Därför underlättar det om man kan prata om sin diagnos, skriver Calle Svensson på Sensus.

 • Läs även...

  Debatt: Våld i hemmet en fråga för facket

  Är mäns våld mot kvinnor en facklig fråga? Ja menar Unionenmedlemmen Marcus Gustavsson, som lyfter vikten av att våga fråga hur kollegan mår.

 • Läs även...

  Debatt: Så är min adhd en fördel på jobbet

  Att vara tydlig när det gäller arbetsuppgifter och i vilken ordning de ska utföras och se till att den med adhd inte "tappas bort" vid fikaraster, kan vara bra tips för arbetsgivare och kollegor, skriver Calle Svensson.

 • Läs även...

  Meningslösa jobb ger missnöjda medborgare

  Alla skulle tjäna på att vi slutar hymla om vikten av ett arbete – många jobb suger faktiskt. För en av tre gör jobbet inte livet bättre och det finns samband mellan arbetets mening och tilltron till demokratin, visar en undersökning från Arena idé.