Annons
Annons
 • Unionens strejkvarsel mot Almega och SVT hotade bland annat sändningarna av Eurovision. Foto: Henrik Montgomery / TT

Unionen anklagar SVT för strejkbryteri

Publicerad 25 april 2016, kl 15:58

Under Unionens varsel om strejk för att få till flexpension planerade SVT att plocka in personer som skulle utföra strejkande Unionenmedlemmars arbetsuppgifter. Strejkbryteri, menar såväl Unionenklubben på SVT som Lars Åström, förbundsjurist och konfliktsamordnare på Unionen.

– Det stod folk i farstun beredda att ta över våra medlemmars arbetsuppgifter, både andra anställda och bemanningsanställda samt frilansar. Vi tycker naturligtvis att det är strejkbryteri, säger Gun Karlsson, ordförande i Unionenklubben på Sveriges Television.

SVT hävdar tvärtom att förberedelserna under en varselperiod inte är strejkbryteri och att man har rätt att lägga om scheman inom ramen för de anställningsavtal som gäller för dem som jobbar.

– Jag har hela tiden motsatt mig Unionens retorik om strejkbryteri, vad vi har gjort är inom ramen för vad som är tillåtet vid sådana här situationer, säger Hélene Sahlin, HR-chef på SVT, till SVT Kultur.

SVT bemannade bland annat upp på redaktionen som jobbar med Eurovision, vilket SVT försvarar med att man har ett stort ”åtagande mot 200 miljoner tittare” och inte ville riskera att de skulle mötas av en svart ruta.

Gun Karlsson menar att det skapar problem och en förtroendekris mellan chef och medarbetare samt kollegor emellan, som ska jobba ihop i framtiden, när man täcker upp för nedlagt arbete.

– Det är ett jätteproblem och intressant att ett public service-bolag kan bete sig på det här sättet.

Lars Åström, förbundsjurist och konfliktsamordnare på Unionen, förklarar att när facket lägger ett strejkvarsel innebär det en blockad av de arbetsuppgifter som omfattas av varslet. Om någon går in och utför de uppgifterna så är det strejkbryteri.

Han håller med Gun Karlsson om att det är anmärkningsvärt att ett statligt bolag agerar i arbetsgivarens intresse och gör på det här sättet.

– Det är för jäkligt. Jag tycker att det är moraliskt förkastligt med strejkbryteri. Det handlar faktiskt om att försämra anställdas möjlighet att förbättra sina anställningsvillkor, säger Lars Åström.

Strejkbryteri har i stort sett varit obefintligt på svensk arbetsmarknad sedan Saltsjöbadsavtalet slöts 1938 – tills för några år sedan. Både Lars Åström och Gun Karlsson säger att det är en ny trend som arbetsgivarorganisationen Almega driver, där bland andra public service-bolagen ingår.

– Arbetsmarknaden har hårdnat och Almega har valt en konfrontativ linje och hävdar att strejkbryteri är något som facken bara har hittat på.

Finns det då några gråzoner för strejkbryteri? Nej, menar Lars Åström. Det undantag som finns är de arbetstagare som är med i andra fackförbund och som har kollektivavtal med arbetsgivaren och som därför inte kan strejka, såvida de inte tar till sympatiåtgärd.

– Alla andra inom vårt avtalsområde ska strejka, säger Lars Åström.

Även om det inte finns några juridiska påföljder, till exempel skadestånd, vid strejkbryteri kan facket slå tillbaka genom att utvidga strejken till andra arbetsplatser och be andra fackförbund att sympatistrejka.

Exempel:

Anna och Andreas sitter bredvid varandra och utför samma arbetsuppgift. Anna är med i Unionen och Andreas är medlem i Journalistförbundet. Anna jobbar 100 procent medan Andreas bara jobbar 75 procent.

Om Unionen plockar ut Anna i strejk har Andreas självklart rätt att fortsätta med sina arbetsuppgifter på 75 procent, däremot räknas det som strejkbryteri om arbetsgivaren väljer att utöka Andreas tjänst till heltid i syfte att täcka upp för Annas nedlagda arbete.

Det räknas även som strejkbryteri om arbetsgivaren låter någon annan anställd utföra Annas arbetsuppgifter eller om de plockar in någon utifrån av samma anledning.

Kommentarer

I de fall det förekommer strejkbryteri på ett företag är det oerhört viktigt att agera så hårt mot det företaget att strejkbrytarna blir en belastning och inte en tillgång för företaget, och det utan dröjsmål. I annat fall är detta en företeelse som kommer sprida sig, eventuellt till och med utanför Almega. Det är inte juste mot de som tas in för att agera strejkbrytare att låta dem ta hela ansvaret för deras brott mot all kamratskap och lojalitet, det är arbetsgivaren som ska få ta konsekvenserna. Detta frigör dock inte strejkbrytarna från sitt personliga ansvar för hur de agerar under en konflikt. Genom att snabbt markera mot arbetsgivaren tillräckligt "tydligt" räddar vi potentiella strejkbrytare från konsekvenserna av ett fullbordat strejkbryteri, konsekvenserna som de kanske inte till fullo inser då företeelsen inte funnits på svensk modern arbetsmarknad (dvs inte sedan utbrottet av andra världskriget ungefär).

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2016-05-16. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.