Annons
Annons

Se upp med deltidsfällan!

Publicerad 20 oktober 2016, kl 15:35

Ju mindre man arbetar, desto lägre blir pensionen. Därför kan deltidsarbete under småbarnsåren få oönskade följder. Kolla här först!

Deltidsfällan, som innebär sämre pension för den som deltidsarbetar, drabbar oftast kvinnor. En anledning är hur arbetsmarknaden ser ut, i många kvinnodominerade sektorer är deltidsarbete vad som erbjuds. En annan orsak är att det ofta är kvinnorna som går ned på deltid när barnen kommer.

– Det är märkligt att det är så stor skillnad i deltidsarbete mellan män och kvinnor. Jag tycker att man måste ställa sig frågan varför man inte är villig att fördela arbetstiden jämnt inom familjen, säger Alectas pensionsekonom Eva Adolphson.

– Jag förstår att man lever här och nu. Men man bör ändå vara medveten om konsekvenserna för pensionen och diskutera det med den man lever tillsammans med.

För några år sedan arbetade var tredje kvinna och var tionde man deltid. Samtidigt uppgick kvinnornas pensioner till i snitt 66 procent av männens.

Det finns två sätt att kompensera den partner som har jobbat deltid för pensionsförlusten:

 • Ge bort kommande inbetalningar till premiepensionen, den del av den allmänna pensionen som man placerar själv. Det gäller dock bara för dem som är gifta eller registrerade partner. Det går inte heller att överlåta tidigare betalad premiepension retroaktivt. För att det ska bli några summor att tala om bör det göras så tidigt som möjligt under arbetslivet.
 • Sätt av pengar i ett sparande för den av er som förväntas få lägst pension. För gifta är det viktigt att tänka på att göra sparandet till enskild egendom via ett äktenskapsförord. I annat fall kommer sparandet delas vid en skilsmässa.

Några exempel

Anton är civilingenjör. Hans ingångslön vid 25 års ålder är 29 000 kronor, när han går i pension vid 65 års ålder tjänar han 64 800 kronor. Anton arbetar heltid fram till pension.
Pension: 38 510 kronor, vilket motsvarar 59 procent av slutlönen.

Linda är också civilingenjör. Hennes ingångslön är 29 000 kronor. När hon och Anton får barn går hon ned på deltid. Hennes slutlön blir därför 59 820 kronor.

Linda arbetar heltid fram till 31 års ålder. Då är hon föräldraledig ett år. Därefter arbetar hon 75 procent av full tid i sex år. Sedan återgår hon till heltid. Pension: 33 580 kronor, vilket motsvarar 56 procent av slutlönen.

Om både Linda och Anton i stället väljer att gå ned i tid, 90 procent av heltid under sex år, två blir deras slutlöner 63 680 kronor.

Om de arbetar heltid fram till 31 års ålder, delar de lika på föräldraledigheten och därefter arbetar 90 procent av full tid i sex år blir pensionen 36 830 kronor, vilket motsvarar 58 procent av slutlönen.

Alecta
Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]

Kommentarer

Att bara ta sig tiden hemma och börja prata om pengar/framtid/pension på ett lustfyllt sätt kan föra stor skillnad. Det behövs mer pengasnack hemma!

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2016-11-10. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så höga blir löneökningarna

  Ett avtal med en löneökningstakt i samma nivå som det förra med avsättningar till flexpension. Det är i stora drag innehållet i det nya avtalet för industrin. Däremot innehåller det inga retroaktiva löneökningar.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.