• Sömnlöshet är ett av de vanligaste tecknen på att du vantrivs på jobbet eller är stressad. Men även minskad sexlust. Foto: Colourbox

9 tecken på att du hatar ditt jobb

Publicerad 7 februari 2019, kl 09:51

Huvudvärk, minskad sexlust och ständiga förkylningar. Att vantrivas på jobbet får allvarliga konsekvenser för hälsan.

De flesta av oss har perioder när det är tufft att gå till jobbet. Det kan exempelvis handla om stress, tristess eller konflikter i arbetsgruppen. Om problemen är kortvariga klarar vi oftast av dem bra, men att under lång tid ha det tufft på jobbet sliter allvarligt på hälsan.

Den amerikanska tidningen Huffington Post har gått igenom forskning om hur stress och vantrivsel på jobbet påverkar oss. Listan visar tydligt att det är förenat med stor fara att inte ta sin jobbsituation på allvar.

1. Sömnproblem
Ett av de vanligaste tecknen på att man har det tufft på jobbet är att man antingen har svårt att somna eller vaknar för tidigt.

2. Huvudvärk
Musklerna spänns hos den som upplever att arbetsplatsen är ett farligt ställe. Spända muskler kan i sin tur leda till huvudvärk.

3. Muskelsmärtor
Vid hotfulla situationer flödar adrenalin och andra stresshormoner genom kroppen.

– Vi är hela tiden på spänn, redo att reagera på en obehaglig chef eller medarbetare, säger psykologen Monique Reynolds till tidningen.

Att exempelvis skriva mejl med spända axlar och käkar kan orsaka smärtor i musklerna.

4. Mental ohälsa
Den som redan har psykiska problem riskerar att bli sämre av stress och orättvisor på jobbet. En forskningsgenomgång från 2012 fann samband mellan orättvisor på arbetsplatser och depressioner och överätande.

5. Sjukdom
Kronisk stress ger sämre immunförsvar, vilket exempelvis kan leda till ständiga förkylningar.

6. Minskad sexlust
Att ta med sig jobbet hem och att hela tiden känna sig stressad kan ge minskad sexlust.

– Vi måste känna oss avkopplade för att kunna känna lust. Dessutom uppger många att de inte har tid att ha sex, säger Monique Reynolds.

7. Trötthet
Att ha det tufft på jobbet kan leda till en typ av trötthet som inte försvinner trots att man sover. Och risken är att tröttheten blir till en ond spiral.

– Du känner dig slutkörd för att du har jobbat för mycket och du jobbar för mycket för att du känner dig slutkörd, säger Jeffrey Pfeffer, forskare vid Stanford university.

8. Magproblem
Matsmältningsbesvär, förstoppning och uppblåsthet kan hänga samman med stress.

9. Ändrad aptit
Långvarig stress leder till ökad utsöndring av kortisol. Det kan i sin tur leda till ökad hunger vilket kan göra att vi äter för mycket.

Frågan är då om det finns något vi kan göra åt problemen? Jodå, forskarna som Huffington Post har pratat med uppmanar alla att se till att hitta tid för återhämtning och att försöka förändra sitt sätt att tänka på jobbet. Men ibland räcker inte det. Enligt Jeffrey Pfeffer kan enda vägen ut vara att säga upp sig.

– Man måste åtgärda grundproblemet, inte bara symptomen, säger han.

David Österberg
David Österberg
[email protected]

Kommentarer

Bra att ni informerar om hur stress påverkar oss. Men, jag förvånas av att läsa en artikel i en facklig medlemstidning som okritiskt citerar någon som uppmanar till att "ändra sitt sätt att tänka" eller "säga upp sig". Forskaren som citeras är amerikan, men i Sverige har vi mycket starkare arbetsmiljölagar. Här ska inte valet stå mellan att som individ ändra inställning eller säga upp sig själv. Här har vi rätt till en god, hållbar arbetsmiljö och det är arbetsgivarens ansvar att förebygga stress. Hoppas att alla som läser artikeln känner till det och väljer att kräva sin rätt på arbetsplatsen, inte göra sig själv arbetslös. Säkert håller Unionen med om det, och jag hade gärna läst mer om vad vi kan göra för att förebygga stress genom facklig organisering.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2019-02-27. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Hövlighet kan minska sjukfrånvaron

  Ett otrevligt och respektlöst beteende tycks ha blivit vanligare i arbetslivet. För att ta reda på hur stort problemet är, och försöka hitta metoder som kan stävja det, inleds en stor studie.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.