Connoisseur

Publicerad 25 november 2010, kl 13:40

Sveriges enda miljonärstidning är så hemlig att vi andra inte ens får se den.

Connoisseur är tidningen för de rika. I förtäckt färgad påse skickas det 160-sidiga magasinet ut fyra gånger om året till alla som har en deklarerad årsinkomst över 1,2 miljoner kronor. I år är det 41 300 personer som får den.

Men vi andra får varken läsa eller fingra på dess miljövänliga silkpapper. Inte ens de svenskar som har pengar i andra länder och vill så mycket att de visar sina kontoutdrag för redaktionen.

- Vi säger nej. Vi vill belöna dem som betalar skatt i Sverige, säger vd:n Susanne Ytterskog som grundade Connoisseur 1998.

Hur kom du på att starta en miljonärstidning?

- Jag hade varit mammaledig och ville starta något som inte fanns på marknaden. Då för tolv år sedan var det inte okej att vara framgångsrik och tjäna pengar och jag ville ändra på det. Connoisseur kändes korrekt tidsmässigt.

Vad skriver ni om?

- Vi skriver om alla slags samhällsfrågor. En politisk intervju kan lika gärna vara med en socialdemokrat som med en moderat. Vi lyfter fram framgångsrika företagare, näringslivsprofiler och engagerade personer med speciella livsöden. I senaste numret har vi bland annat ett rundabordssamtal om och med kvinnor i chefsposition, ett reportage om en sydafrikansk prins och en intervju med Anders Wijkman. 

- En tredjedel av tidningen består av lyx och det senaste inom mode  och inredning. Men vi skriver inte om amerikanska yachter utan det är mer earthy och anpassat för svenska miljöer.

Har ni insändare och frågor och svar?

- Inte i tidningen, men vi har en klubb där 11 000 medlemmar kan interagera och ställa frågor till varandra.

Jag antar att Peder Lamm passar perfekt som chefredaktör?

- Ja, han har mycket kunskap och han är alltid glad och underbar.

Vad vet ni om läsarnas intresse för tidningen?

- Varannan person läser varje nummer mer än tre gånger och nitton procent säger att de samlar på magasinet. Det går att köpa gamla årgångar på Blocket. Det tycker jag är kul. Ett helår kostar 2 500 kronor.

Fakta

Connoisseurläsarna är tunga beslutsfattare eller beslutspåverkare i näringslivet. Mer än hälften har en chefsbefattning eller är egenföretagare. Snittåldern är 47 år och 80 procent är män.

De klär sig helst i Gant, NK, Oscar Jacobson och Boss och på armleden glänser oftast en Omega eller Rolex.

Läsarna tjänar i snitt 2,5 miljoner om året och nästan hälften bor i Stockholm. Nästan sju av tio reser privat fyra gånger om året, eller mer. Resor toppar också listan över miljonärernas intressen. Därefter kommer bilar, kapitalförvaltning, skidåkning, golf, båtar/segling, mat, sport/träning, musik samt trädgård.

Det finns också en tidning för de rikaste bland de rika, Connoisseur Exclusive, som skickas till 15 000 miljonärer. Av dem har 6 500 en förmögenhet över fem miljoner kronor och övriga 8 500 är toppskiktet bland höginkomsttagare i Sverige.

Eva Karlsson
Lediga jobb
 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Rekordbonus på Scania

  Lastbilstillverkaren Scania går för högtryck. Det avspeglar sig också i den bonus som personalen kan plocka ut. I år rör det sig om över 36 000 kronor för var och en av de anställda i Sverige.

 • Läs även...

  Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

  Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Sexuella trakasserier: Medlem fick rätt mot chef

  Chefen försökte bland annat få den nyanställda kvinnan att suga på en gurka han placerat mellan benen. Den sexuellt trakasserade kvinnan fick med Unionens hjälp rätt mot arbetsgivaren även om ersättningen blev låg på grund av risk för konkurs.

 • Läs även...

  ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

  Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

 • Läs även...

  Unionen tände inte på motion om tänder

  Unionenmedlemmen Sara Ortsäter fick några spännande idéer och skickade tre motioner till förbundet. Trots att inte förbundet nappade på alla hennes förslag är hon nöjd med utgången.

 • Läs även...

  Hövlighet kan minska sjukfrånvaron

  Ett otrevligt och respektlöst beteende tycks ha blivit vanligare i arbetslivet. För att ta reda på hur stort problemet är, och försöka hitta metoder som kan stävja det, inleds en stor studie.

 • Läs även...

  Miljoner lider av tinnitus

  I våras drabbades Anna Säll av svår tinnitus. De ljud hon har haft i huvudet sedan dess är så höga att hon länge var tvungen att läsa på läppar för att förstå. Efter en depression är hon nu på väg tillbaka.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.