Annons
Annons
 • "Vi får alarmerande rapporter om att en del företag tar coronakrisen som ursäkt för att göra saker fort och fel och inte följa reglerna," säger Karin Ström, internationell ombudsman på Unionen. Foto: Eduardo / Colourbox

Corona försvårar fackligt samarbete mellan länder

Publicerad 25 juni 2020, kl 14:05

I många länder hotas, kränks och dödas fortfarande fackligt engagerade. Coronapandemin har gjort det svårare att ställa krav på regeringar och arbetsgivare.

Att fler anställda runt om i världen organiserar sig i ett fackförbund vinner även Unionens medlemmar på i längden. Det motverkar bland annat villkorsdumpning och osund konkurrens. I en värld av globala arbetsgivare är det också svårt att enbart verka lokalt. Men coronapandemin har satt en del käppar i hjulet för det internationella arbetet och samarbetet.

– I krisen prövas vännen heter det och vi kan inte försvinna från de arenor som vi verkat på. Men förhoppningsvis kan det komma något bra av det här också, att vi blir mer snabbfotade och digitala, även om man vid förhandling, medling och konflikthantering behöver vara på plats, säger Karin Ström, som är internationell ombudsman på Unionen.

För sjunde året i rad har den internationella fackliga organisationen ITUC tagit fram en rapport om fackliga kränkningar och det dödliga våld som drabbar fackligt aktiva runt om i världen och trenden fortsätter åt fel håll. I drygt 60 länder har det 2019 skett fängslanden av arbetstagare som jobbat fackligt och i nio länder har fackligt aktiva mördats på grund av sitt engagemang. Då rapporten sammanställts innan coronapandemin finns dessutom risk för att siffrorna nu är ännu dystrare.

Läs mer: Farligt att jobba fackligt i många länder

– Vi får alarmerande rapporter om att en del företag tar coronakrisen som ursäkt för att göra saker fort och fel och inte följa reglerna. Det är svårt att bedriva det fackliga arbetet då man inte har tillträde till arbetsplatserna på samma sätt nu, men vi ser också att man varit väldigt uppfinningsrika. Att man har kontakt via sms eller messenger-grupper och på så sätt håller kontakt och koll på arbetsmiljö och arbetsrätt, säger Karin Ström.

Bland de länder som rankas som allra farligast för fackligt aktiva hittas bland annat Brasilien och Indien. Här förekommer både mord, våld, förbud mot att strejka och förbud mot att gå med i ett fackförbund. Båda länderna var på väg åt rätt håll, men mycket kan påverka möjligheterna att flytta fram positionerna fackligt. Det minskande demokratiutrymmet är en sak, auktoritära ledningar en annan, som skiftar med tiden.

Unionen driver tillsammans med IF Metall ett utvecklingsprojekt med SEWA i Indien, ett kvinnligt fackförbund som organiserar egenanställda i den informella sektorn, alltså som inte ingår i den reguljära arbetsmarknaden.

Läs mer: Unionen stöttar indiskt kvinnofack

Ett annat projekt för att förbättra anställdas villkor är ett samarbete med Systembolaget och det globala facket IUL, bland annat i Sydafrika, och delar av det arbetet har nu fått sättas på paus.

Läs mer: Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

– Sverige och Sydafrika har ett samarbetsavtal. Under våren skulle statsministern träffa presidenten i Sydafrika bland annat tillsammans med Unionen i en delegation, där man skulle lyfta samarbetet som ett gott exempel för att ta nya kliv framåt. Det har blivit uppskjutet, så den framgången blir inte av på ett tag vilket är frustrerande men vi får fortsätta arbetet på vårt håll

Eftersom coronakrisen gör det svårt att resa och delta i de stora internationella satsningarna har det fackliga engagemanget fokuserats mer på lokala lösningar.

– Vi tittar på hur vi kan styra om vissa verksamheter och aktiviteter, och kanske hjälpa till med resurser för de fackförbund som behöver stöd. Det kan handla om kompetens och utrustning för att få till digitala lösningar för exempelvis nätbaserad utbildning/kursverksamhet, bättre uppkoppling eller resurser för att få till renlighet och minska smittspridning.

Även de anställda och fackligt förtroendevalda i Sverige kan göra sitt hemmavid för att ge sina globala kollegor stöd. I dag jobbar redan många anställda i internationella team men har olika förutsättningar beroende på i vilket land de jobbar.

– Man kan driva på för att företaget ska ha ett globalt avtal så att alla anställda vet vad som gäller och var man ska vända sig om man inte blir schysst behandlad. Att ha ett globalt företagsråd eller ställa krav i leverantörsleden, där upphandlingar kan vara en viktig del i att förändra villkoren beroende på vad man som företag visar att man vill ha, säger Karin Ström.

Global Rights Index

Global Rights Index mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i 144 länder.

 • 74 procent av länderna förbjöd arbetare att gå med i ett fackförbund.
 • 85 procent inkräktade på rätten att strejka.
 • 80 procent inkräktade på rätten till kollektiva förhandlingar.
 • 89 procent hindrade registreringen av fackförbund.
 • I 51 länder upplevde anställda våld kopplat till deras fackliga engagemang.
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Regeringen: Arbetsgivare ska bli bättre på arbetsmiljö

  Hur vi jobbat under coronapandemin har påverkat oss både fysiskt och psykosocialt. Nu ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka arbetsgivares kunskap kring sitt arbetsmiljöansvar.

 • Läs även...

  Fortsatt höjd a-kassa

  Den generösare a-kasseersättning som infördes i samband med coronapandemin blir kvar i ytterligare två år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.

 • Läs även...

  Fortsatt distansjobb kan öka flyttviljan

  Tre av fyra yrkesverksamma hoppas på en förändrad arbetssituation efter coronapandemin. Högst i kurs står att få större möjlighet att jobba hemifrån. Samtidigt är fyra av tio kontorsanställda beredda att flytta vid fortsatt distansarbete.

 • Läs även...

  Företag får stöd för kompetensutveckling

  Arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete ska också få ersättning för att kompetensutveckla anställda under arbetsbefriad tid. Det föreslår regeringen i sin höstbudget. Bra men för sent, anser Unionen.

 • Läs även...

  Först till kvarn får göra högskoleprovet i höst

  Först ställdes hösten högskoleprov in helt. Sedan backade regeringen lite. Nu skruvar man ytterligare lite på möjligheten att göra provet, så det gäller för högskoleprovnoviser att anmäla sig snabbt.  

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Nytt nätverk ska förbättra villkor i produktionsländer

  Svenska företag har en stor del av sin produktion i länder med dåliga arbetsvillkor. Nu har Unionen varit med och bildat ett nätverk som ska förbättra förhållandena för anställda i de globala leverantörsleden.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.