Annons
Annons
 • Under coronapandemin har Unionen fått drygt sex procent nya medlemmar i Järvaområdet. Foto: Anders Wiklund / TT

Corona lockar utrikes födda till facket

Publicerad 17 juni 2020, kl 10:19

Antalet utrikes födda tjänstemän som går med i facket har ökat de senaste åren, men ligger fortfarande på en låg nivå. Under våren har Unionen fått många nya medlemmar – bland annat i Järvaområdet. Orsaken stavas corona.

Bland tjänstemannaförbunden är det två Saco-förbund som har flest utrikes födda medlemmar, Läkarförbundet och Sveriges universitetslärare och forskare, där 30 procent av medlemmarna är födda i ett annat land. Bland Unionens medlemmar har 15 procent utländsk bakgrund, enligt en rapport från Arena idé.  

Att fackförbunden historiskt sett haft svårt att locka utrikes födda medlemmar tror Maria Nilsson, ordförande för Unionens regionstyrelse i Stockholm, har flera orsaker.

– Dels tror jag att facket betyder olika i olika länder. I Sverige har vi en lång tradition att engagera oss fackligt, våra mor- och farföräldrar var med, det var en självklarhet. Men i vissa länder är fackförbunden korrupta, i andra blir du straffad om du engagerar dig fackligt så det är en utmaning att visa vad Unionen står för.

Sedan februari och fram till i dag, har Unionen dock sett att medlemsantalen i de områden där man inte ökat så mycket senaste åren, har stigit. I Järvaområdet ökade man exempelvis med drygt sex procent spritt över olika branscher. Även de förtroendevalda blev fler. Förklaringen stavas bland annat coronapandemi.


Maria Nilsson, ordförande för Unionens regionstyrelse i Stockholm.

– Jag tror att coronasmittan har lyft det som är fackföreningarnas kärna, varför man är med. Facket ska vara en trygghet och just nu känner sig många otrygga på arbetsmarknaden. Det är lätt att glömma bort det i goda tider. Våra siffror visa inte etnicitet men vi vet att fler utrikes födda har blivit förtroendevalda där vilket är bra, då det speglar dem som bor i området och vilka frågor som är viktiga för dem.

Maria Nilsson tror också att det är viktigt hur Unionens som förbund presenterar sig utåt för att alla medlemmar ska känna sig representerade och välkomna.

– Hur ser vår förbundsstyrelse och våra regionstyrelser ut och vad speglar det? Här tror jag att vi har ett arbete att göra, tillsammans i Unionen för att få in mer olikheter. Det håller inte att säga att man inte hittar personer, för då har man en struktur som inte fungerar. Och det jobbar vi på hela tiden.

Utrikes födda tjänstemän

Redan 2006 var organisationsgraden sju procent lägre bland utrikes födda tjänstemän än bland inrikes födda: 70 respektive 77 procent.  2019 hade skillnaden ökat till nio procent (65 respektive 74 procent). I privat sektor var differensen fyra procentenheter både 2006 och 2019.

Sedan 2008 har Unionen ökat i andelen medlemmar som är födda utomlands från nio procent till 15 procent.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

  Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa skyddet mot coronasmitta.

 • Läs även...

  Fortsatt distansjobb kan öka flyttviljan

  Tre av fyra yrkesverksamma hoppas på en förändrad arbetssituation efter coronapandemin. Högst i kurs står att få större möjlighet att jobba hemifrån. Samtidigt är fyra av tio kontorsanställda beredda att flytta vid fortsatt distansarbete.

 • Läs även...

  Företag får stöd för kompetensutveckling

  Arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete ska också få ersättning för att kompetensutveckla anställda under arbetsbefriad tid. Det föreslår regeringen i sin höstbudget. Bra men för sent, anser Unionen.

 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Regeringen: Arbetsgivare ska bli bättre på arbetsmiljö

  Hur vi jobbat under coronapandemin har påverkat oss både fysiskt och psykosocialt. Nu ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka arbetsgivares kunskap kring sitt arbetsmiljöansvar.

 • Läs även...

  Fortsatt höjd a-kassa

  Den generösare a-kasseersättning som infördes i samband med coronapandemin blir kvar i ytterligare två år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.