Annons
Annons
 • Under coronapandemin har Unionen fått drygt sex procent nya medlemmar i Järvaområdet. Foto: Anders Wiklund / TT

Corona lockar utrikes födda till facket

Publicerad 17 juni 2020, kl 10:19

Antalet utrikes födda tjänstemän som går med i facket har ökat de senaste åren, men ligger fortfarande på en låg nivå. Under våren har Unionen fått många nya medlemmar – bland annat i Järvaområdet. Orsaken stavas corona.

Bland tjänstemannaförbunden är det två Saco-förbund som har flest utrikes födda medlemmar, Läkarförbundet och Sveriges universitetslärare och forskare, där 30 procent av medlemmarna är födda i ett annat land. Bland Unionens medlemmar har 15 procent utländsk bakgrund, enligt en rapport från Arena idé.  

Att fackförbunden historiskt sett haft svårt att locka utrikes födda medlemmar tror Maria Nilsson, ordförande för Unionens regionstyrelse i Stockholm, har flera orsaker.

– Dels tror jag att facket betyder olika i olika länder. I Sverige har vi en lång tradition att engagera oss fackligt, våra mor- och farföräldrar var med, det var en självklarhet. Men i vissa länder är fackförbunden korrupta, i andra blir du straffad om du engagerar dig fackligt så det är en utmaning att visa vad Unionen står för.

Sedan februari och fram till i dag, har Unionen dock sett att medlemsantalen i de områden där man inte ökat så mycket senaste åren, har stigit. I Järvaområdet ökade man exempelvis med drygt sex procent spritt över olika branscher. Även de förtroendevalda blev fler. Förklaringen stavas bland annat coronapandemi.


Maria Nilsson, ordförande för Unionens regionstyrelse i Stockholm.

– Jag tror att coronasmittan har lyft det som är fackföreningarnas kärna, varför man är med. Facket ska vara en trygghet och just nu känner sig många otrygga på arbetsmarknaden. Det är lätt att glömma bort det i goda tider. Våra siffror visa inte etnicitet men vi vet att fler utrikes födda har blivit förtroendevalda där vilket är bra, då det speglar dem som bor i området och vilka frågor som är viktiga för dem.

Maria Nilsson tror också att det är viktigt hur Unionens som förbund presenterar sig utåt för att alla medlemmar ska känna sig representerade och välkomna.

– Hur ser vår förbundsstyrelse och våra regionstyrelser ut och vad speglar det? Här tror jag att vi har ett arbete att göra, tillsammans i Unionen för att få in mer olikheter. Det håller inte att säga att man inte hittar personer, för då har man en struktur som inte fungerar. Och det jobbar vi på hela tiden.

Utrikes födda tjänstemän

Redan 2006 var organisationsgraden sju procent lägre bland utrikes födda tjänstemän än bland inrikes födda: 70 respektive 77 procent.  2019 hade skillnaden ökat till nio procent (65 respektive 74 procent). I privat sektor var differensen fyra procentenheter både 2006 och 2019.

Sedan 2008 har Unionen ökat i andelen medlemmar som är födda utomlands från nio procent till 15 procent.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Debatt: Vad gör du för att rädda jobben?

  Nu krävs att vi alla är förändringsbenägna. Det är dags att fundera över hur du kan stötta andra och bidra till tillväxt och framtidstro, skriver debattören Erika Gemstad.

 • Läs även...

  Coronatester: Företag snabbtestar personal

  Flera företag snabbtestar sin personal för att upptäcka coronasmitta. På Thermia testades 160 anställda efter julen för att minska risken för smitta i produktionen. Men testerna är dyra och bör göras regelbundet.

 • Läs även...

  Pandemin gav Unionen fler medlemmar

  Aldrig tidigare har tillströmningen av yrkesverksamma medlemmar till Unionen varit så stor som i fjol. En viktig anledning är den otrygghet som uppstått på grund av pandemin.

 • Läs även...

  Medlemsförmåner ryker i Unionens omorganisation

  Studiestödet och det rabatterade medlemskapet försvinner när Unionen omorganiserar. Förbundets tillförordnade kanslichef tror dock inte att neddragningarna bland Unionens anställda kommer att påverka medlemmarna – just nu.

 • Läs även...

  Debatt: Jag trivs inte bäst i öppna landskap

  Vilken sorts arbetsplats vill vi ha när coronapandemin är över och vi återvänder till kontoret? Förhoppningsvis har vi uppfunnit ett annat landskap än kontorslandskapet, skriver programmeraren Christian Wåhlander.

 • Läs även...

  Debatt: Arbetsgivaren borde stå för kultursatsning

  I dessa coronatider behövs kulturen mer än någonsin. Därför ska ett kulturellt ”överlevnadskit” betalt av arbetsgivaren tas fram. Det föreslår Maria Nilsson, Unionens klubbordförande på Systembolaget.

 • Läs även...

  Arbetsgivare får statligt stöd trots uppsägningar

  Arbetsgivare kan få statligt stöd för att permittera anställda – trots att de redan blivit uppsagda. Ett systemfel anser Unionen, som menar att korttidsarbete ska användas för att undvika att anställda blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Jobbade 464 timmar extra - utan betalning

  Arkitekten hade en deltidstjänst men beordrades att jobba heltid. De 464 timmarna som hon jobbade extra fick hon aldrig kompensation för och nu stämmer Unionen ingenjörsbyrån.

 • Läs även...

  Tekniken hotar många kvinnojobb

  Många arbetsuppgifter försvinner till följd av automatiseringen. Det yrke som drabbas värst är administratörer, där 3 av 4 är kvinnor. Men de administratörer som Kollega talat med ser inget hot mot sina jobb.