• Både Liseberg och Gröna Lund varslar anställda eftersom de måste hålla stängt på grund av reglerna om allmänna sammankomster. Foto: Adam Ihse / TT, Maja Suslin / TT

Coronavarsel på nöjesparker

Publicerad 13 maj 2020, kl 12:30

Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

Karusellerna på Gröna Lund och Liseberg står fortfarande stilla. Medan djurparker som Kolmården kan ta emot besökare, om än färre än vanligt, måste nöjesparkerna hålla helt stängt eftersom de, enligt polisens tolkning, faller under regelverket för allmänna sammankomster, där maxgränsen 50 personer nu gäller på grund av coronakrisen.

– Så länge reglerna om offentlig tillställning gäller kan vi inte öppna parken, säger Carina Berntsson, förtroendevald i Unionenklubben på Liseberg.

I slutet av mars var hon förhoppningsfull och glad att Liseberg tecknat avtal om korttidsarbete och att de anställda därför fick behålla jobben.

Läs mer: Personal på Liseberg: Glada att vi får behålla jobben

Men i måndags fick hon och klubben besked om att varsel skulle läggas på 95 av nöjesparkens drygt 400 tjänster.

– Just nu är det oroligt eftersom vi inte vet om varslet kommer att leda till uppsägningar eller inte. Alla är ledsna och lite chockade tror jag. Det är sorgligt att det blev så här, vi trodde att vi var lyckligt förskonade från varsel, säger hon.

I nuläget vet ingen av de anställda, som informerades om varslet under tisdagen, vem som berörs, men elva av varslen handlar om nedgång i tjänst, alltså att personer går ner i arbetstid permanent.

– Att permittera ytterligare hade inte hjälpt. Man var tvungen att ta till varsel, säger Carina Berntsson.

– Tittar man på hur det ser ut på arbetsmarknaden i övrigt är det inte så konstigt, även om det är fruktansvärt tråkigt. Men det är tyvärr en tråkig värld vi lever i just nu.

Carina Berntsson vill inte spekulera i hur prognosen ser ut, men Unionenklubbens ordförande, Anastassios Grozos, säger i Göteborgs-Posten att om de nuvarande reglerna för allmänna sammankomster ändras, är det möjligt att varslen kan återkallas innan de träder i kraft om fyra månader.

– Vi hör ju rykten att nöjesparker håller på att öppna lite i Europa, säger Carina Berntsson.

Även koncernen Parks and Resorts, som äger bland annat Gröna Lund och Skara Sommarland, varslar 110 personer. Enligt TT så hoppas koncernen på ett nytt besked om maxgränsen från Folkhälsomyndigheten inom de närmaste tio dagarna.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

  På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.

 • Läs även...

  "Vi är glada att vi får behålla jobben"

  Om några veckor skulle Liseberg ha slagit upp portarna för säsongen. Men coronakrisen gör att premiären skjuts upp och personalen permitteras. Carina Berntsson är en av dem som går ner i tid – men är inte orolig för att bli av med jobbet.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Facket röstade mot aktieutdelning

  Att rösta för aktieutdelning på 3,8 miljarder samtidigt som företaget har krisberedskap och behöver spara är provocerande. Det menar ordföranden i Unionenklubben på Sandvik, som röstade mot förslaget.

 • Läs även...

  Nytt avtal om korttidsarbete

  Unionen och Svenskt Näringsliv har enats om ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete. Det innebär att 500 000 privata tjänstemän kan ta del av regeringens stödpaket för att rädda jobben.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän sägs upp på grund av krisen

  Allt fler varsel leder nu till uppsägningar – inte minst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det visar en koll som Kollega har gjort bland Unionens regionkontor.

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.