• Det minskande flygandet till följd av coronasmittan kan leda till nedskärningar på SAS. Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset kan ge nedskärningar på SAS

Publicerad 3 mars 2020, kl 15:48

Coronaviruset har lett till minskat flygande. Det kan i sin tur leda till nedskärningar på flygbolaget SAS.

Hittills har över 90 000 personer smittats av coronaviruset. Rädslan för smittan har lett till minskat internationellt flygande och nu meddelar flygbolaget SAS att kapaciteten minskar på flera sträckor inom Europa och Skandinavien. Sedan tidigare är flygningar till och från Kina inställda och från torsdag ställer SAS även in flygningar till Hongkong.

Den minskade trafiken innebär att SAS behöver minska sina kostnader, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande. På kort sikt sparar bolaget pengar genom minskade kostnader för bränsle, flygplatsavgifter och andra avgifter.

SAS ska dessutom skära i kostnader för administration, marknadsföring och personal. Det kan innebära permitteringar, tjänstledighet och tidigarelagd pension, enligt pressmeddelandet.

Exakt vad det innebär för medarbetarna är dock oklart. Viktoria Svensson, ordförande för Unionenklubben för SAS kabinanställda, säger till Kollega att hon inte kan kommentera eftersom hon just nu inte har mer information än det som SAS gått ut med i pressmeddelandet.

Permittering - lön utan att jobba

 • Permittering regleras i Lagen om anställningsskydd, las.
 • Den som är permitterad har rätt till samma lön och förmåner som om personen hade fått behålla sina arbetsuppgifter.
David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet

  Vings flygbolag vill sänka kabinpersonalens löner med 20 procent. Om de anställda inte går med på sänkningen blir de av med sina jobb. Unionen vägrar men kan tänka sig att förhandla om andra saker.

 • Läs även...

  Krisande företag lånar ut personal

  Mängder av företag tvingas lägga ner verksamheten i spåren av coronasmittan. Andra har rekordmycket att göra. Nu lånar de som saknar arbetsuppgifter ut sina anställda till sektorer som behöver dem bättre.

 • Läs även...

  SAS ber anställda sänka sina löner

  Flygbolaget SAS har bett sina medarbetare sänka lönerna med 20 procent, till följd av corona. Samtidigt meddelar ledningen att de också kommer kapa sina löner.

 • Läs även...

  Permitterade hjälper till i skolan

  Coronakrisen har lett till hög sjukfrånvaro bland personalen på många av landets skolor. Nu har permitterade från andra branscher snabbutbildats för att öka vuxennärvaron.

 • Läs även...

  Antalet varsel ökar kraftigt

  Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.

 • Läs även...

  Stängd skola ger inte rätt till vab

  Flera skolor har stängt på grund av oro för att coronaviruset ska spridas. Men anställda som måste vara hemma från jobbet med minderåriga barn har inte rätt att vabba.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.