Annons
Annons
 • Magnus EK, ordförande CUF, på besök hos Unionen. Här med Marina Åman, Unionens andre vice ordförande. Foto: Unionen

CUF på facklig utbildning

Publicerad 1 september 2017, kl 11:08

Unionen gästades i veckan av Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) då man bland annat diskuterade jämställda pensioner och egenföretagande.
– Det är skönt att veta att det finns ett bollplank när vi utvecklar vår politik, särskilt från en helt politiskt obunden organisation, säger Magnus Ek, ordförande för CUF.

I juni startade en Twitterdiskussion mellan Liberalernas ungdomsförbund och Unionen Stockholm. LUF, med ordförande Joar Forssell i spetsen valde att uppmärksamma TCO:s utspel om att hyvla arbetstid, genom att dansa med osthyvlar under parollen #Hyvlafacket. Okunnigt ansåg Unionen och bjöd in till utbildning, vilket hörsammades.

Läs mer: LUF fick en "avhyvling"

Den lyckade utbildningsdagen utmynnade i en ny inbjudan. Denna gång till Centerpartiets ungdomsförbund. Ett förbund vars moderparti fått ett rykte om sig att vara kritiska mot fackföreningarna.

– Att vi skulle vara fackfientliga är missvisande. Vi har ingenting emot att man sluter sig samman. Däremot har vi haft problem med hur LO-kollektivet har agerat på arbetsmarknaden och tycker att det ska finnas en friare avtalssättning mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger Magnus Ek.

Samtalen med Unionen handlade bland annat om svenska modellen i ett brett perspektiv, ansvarstagande parter, partsägda försäkringsbolag, pensioner och tryggheten för egenföretagare i en allt mer flexibel arbetsmarknad.

– Vi lärde oss mycket av varandra. Det är kul när någon kommer och är genuint intresserad av att lära sig mer, inte bara vara en del i den politiska debatten. Sedan höll vi inte med varandra om allt, men det måste man inte, säger Marina Åman, andre vice ordförande i Unionen.

Om det blir några fler fackliga utbildningar för ungdomsförbunden återstår att se. CUF kommer att fortsätta hålla kontakten med Unionen.

– Den här dagen handlade dels om en kunskapshöjning, Men vi har lovat att ha fortsatt kontakt om Unionens projekt kring egenföretagare och framför allt vad gäller jämställda pensioner, säger Magnus Ek.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Unionen stämde färre företag 2019

  Fler ärenden kom in till Unionens jurister 2019, men färre arbetsgivare blev stämda. En trolig orsak är att fler tvister löser sig på förhandlingsbordet.

 • Läs även...

  Två miljoner till Unionens medlemmar

  Drygt två miljoner kronor fick Unionens medlemmar i ersättning efter rättsprocesser som drivits av LO-TCO Rättsskydd 2019. Unionen var också ett av de TCO-förbund som Rättsskyddet drev flest processer åt i Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.