• Magnus EK, ordförande CUF, på besök hos Unionen. Här med Marina Åman, Unionens andre vice ordförande. Foto: Unionen

CUF på facklig utbildning

Publicerad 1 september 2017, kl 11:08

Unionen gästades i veckan av Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) då man bland annat diskuterade jämställda pensioner och egenföretagande.
– Det är skönt att veta att det finns ett bollplank när vi utvecklar vår politik, särskilt från en helt politiskt obunden organisation, säger Magnus Ek, ordförande för CUF.

I juni startade en Twitterdiskussion mellan Liberalernas ungdomsförbund och Unionen Stockholm. LUF, med ordförande Joar Forssell i spetsen valde att uppmärksamma TCO:s utspel om att hyvla arbetstid, genom att dansa med osthyvlar under parollen #Hyvlafacket. Okunnigt ansåg Unionen och bjöd in till utbildning, vilket hörsammades.

Läs mer: LUF fick en "avhyvling"

Den lyckade utbildningsdagen utmynnade i en ny inbjudan. Denna gång till Centerpartiets ungdomsförbund. Ett förbund vars moderparti fått ett rykte om sig att vara kritiska mot fackföreningarna.

– Att vi skulle vara fackfientliga är missvisande. Vi har ingenting emot att man sluter sig samman. Däremot har vi haft problem med hur LO-kollektivet har agerat på arbetsmarknaden och tycker att det ska finnas en friare avtalssättning mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger Magnus Ek.

Samtalen med Unionen handlade bland annat om svenska modellen i ett brett perspektiv, ansvarstagande parter, partsägda försäkringsbolag, pensioner och tryggheten för egenföretagare i en allt mer flexibel arbetsmarknad.

– Vi lärde oss mycket av varandra. Det är kul när någon kommer och är genuint intresserad av att lära sig mer, inte bara vara en del i den politiska debatten. Sedan höll vi inte med varandra om allt, men det måste man inte, säger Marina Åman, andre vice ordförande i Unionen.

Om det blir några fler fackliga utbildningar för ungdomsförbunden återstår att se. CUF kommer att fortsätta hålla kontakten med Unionen.

– Den här dagen handlade dels om en kunskapshöjning, Men vi har lovat att ha fortsatt kontakt om Unionens projekt kring egenföretagare och framför allt vad gäller jämställda pensioner, säger Magnus Ek.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.