• Den svenska trean Sara McManus i lag Anna Hasselborg under VM. Foto: Daniel Kihlström / TT

Curlingspelare får kollektivavtal

Publicerad 24 september 2019, kl 11:14

Topplagen inom svensk curling får bättre villkor. Under veckan tecknade curlingförbundet kollektivavtal med Unionen och Arbetsgivaralliansen.

Idrotten är på frammarsch vad gäller bättre villkor. I maj fick handbollspelare på elitnivå trygghetsförsäkringar och pension.

Läs mer: Handbollen får första jämställda kollektivavtalet

Nu hoppar även curlingen på tåget. Först ut är topplagen, lag Hasselborg och lag Edin, som får en form av anställning på förbundet och lön genom de pengar som dras in via sponsorer och prispengar. Man får även ekonomiskt stöd av Svenska curlingförbundet och Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Det ska även bli lättare att kombinera sin elitsatsning med föräldraledighet. Och avtalet innebär en ökad trygghet genom sjukförsäkring och pension.

– Det är kul att vi är först ut och det öppnar upp för möjligheten att andra idrotter som ligger i gränslandet att kunna leva på sin sport utan att ha någon större trygghet, följer med, säger Anna Hasselborg, som är skipper på elitnivå, i ett pressmeddelande.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Skydd vid påtår på kontoret - inte hemma

  Det kan bli knivigt att få ersättning för arbetsskada om olyckan är framme när du jobbar hemifrån på grund av corona. Arbetsgivarna är däremot skyddade mot skadeståndsanspråk.

 • Läs även...

  Hockeyspelare har fått nytt avtal

  Större inflytande över hur namn och bild får användas och högre lägastalöner för nya spelare. Det är innehållet i det nya avtal som Unionen tecknat för elithockeyspelare.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.

 • Läs även...

  IT fortsatt hett 2025

  Jobbar du som kommunikatör, receptionist eller mäklare? Då kan det vara dags att fundera på att sadla om. Vill du vara säker på jobb om fem år ska du plugga till ingenjör, IT-specialist eller systemutvecklare.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Få frågar om tjänstepensionen

  Fredag den 27 september firas tjänstepensionens dag för nionde året i rad. En ny undersökning visar dock att endast en av tio pratar om förmånen vid anställningsintervjun.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.