Annons
 • Den svenska trean Sara McManus i lag Anna Hasselborg under VM. Foto: Daniel Kihlström / TT

Curlingspelare får kollektivavtal

Publicerad 24 september 2019, kl 11:14

Topplagen inom svensk curling får bättre villkor. Under veckan tecknade curlingförbundet kollektivavtal med Unionen och Arbetsgivaralliansen.

Idrotten är på frammarsch vad gäller bättre villkor. I maj fick handbollspelare på elitnivå trygghetsförsäkringar och pension.

Läs mer: Handbollen får första jämställda kollektivavtalet

Nu hoppar även curlingen på tåget. Först ut är topplagen, lag Hasselborg och lag Edin, som får en form av anställning på förbundet och lön genom de pengar som dras in via sponsorer och prispengar. Man får även ekonomiskt stöd av Svenska curlingförbundet och Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Det ska även bli lättare att kombinera sin elitsatsning med föräldraledighet. Och avtalet innebär en ökad trygghet genom sjukförsäkring och pension.

– Det är kul att vi är först ut och det öppnar upp för möjligheten att andra idrotter som ligger i gränslandet att kunna leva på sin sport utan att ha någon större trygghet, följer med, säger Anna Hasselborg, som är skipper på elitnivå, i ett pressmeddelande.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.

 • Läs även...

  Få frågar om tjänstepensionen

  Fredag den 27 september firas tjänstepensionens dag för nionde året i rad. En ny undersökning visar dock att endast en av tio pratar om förmånen vid anställningsintervjun.

 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Sjukskrivna riskerar att hamna i kläm

  Korta tiden för att överklaga myndighetsbeslut från två månader till tre veckor. Det föreslår en utredning om socialförsäkringen. En mycket dålig idé anser TCO, som i sitt remissvar menar att det är de sjukskrivna som hamnar i kläm.

 • Läs även...

  Konjunkturen kan slå mot löneutvecklingen

  Den senaste tiden har tecken på en kommande lågkonjunktur duggat tätt. För facket kan det innebära en nackdel i den kommande avtalsrörelsen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.