Annons

Då kan du plugga med a-kassa

Publicerad 21 februari 2011, kl 12:20

Studier ska inte finansieras med a-kassa. Men vad som räknas som studier är inte alldeles självklart. Är du arbetslös och funderar på att gå en kurs i akvarellmålning i väntan på ett jobb, kolla med a-kassan först. Gör ingen egen bedömning, det kan leda till att du blir av med din arbetslöshetsersättning.

- Reglerna är komplicerade. Vi jobbar med de här frågorna 40 timmar i veckan men ändå dyker nya frågeställningar upp. Lagstiftningen är hela tiden i förändring. Nya domar dyker upp och ställer allt på ända, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Grundregeln är att studier inte ska finansieras med ersättning från a-kassan. Det finns undantag, som att det är möjligt att studera på deltid och få a-kassa. Men a-kassan måste godkänna studierna innan de påbörjas och utbildningen får inte hindra den sökande från att ta ett heltidsjobb.

- Det ska vara tillfälliga studier och avsikten ska vara att vilja jobba, inte studera. Om en person söker lärarhögskolan på halvfart bedömer vi antagligen att intentionen är att studera och inte att arbeta i första hand. Och då blir man inte beviljad a-kassa, säger Anna-Lena Leksell.

Men vad gäller vid hobbykurser som akvarellmålning, keramikkurs eller turistitalienska?

Media har rapporterat om fall där arbetslösa har spelat fotboll kvällstid eller gått en språkkurs på ett studieförbund och sen blivit av med sin arbetslöshetsersättning eftersom a-kassan ansett att de inte stått till arbetsmarknadens förfogande.

Enligt Anna-Lena Leksell ska det inte finas något hinder att ägna sig åt kurser av mer hobbykaraktär som arbetslös. Samma regler gäller som vid vanliga studier, med ett undantag. Du behöver inte anmäla till a-kassan att du går kursen men den får inte hindra dig från att söka eller ta ett jobb.

Men vad som räknas som ren hobbyverksamhet är inte tydligt definierat, därför är det viktigt, tycker Anna-Lena, att rådfråga a-kassan vid minsta tveksamhet. Gör ingen egen bedömning råder hon, det kan i värsta fall leda till du förlorar din ersättning eller blir återbetalningsskyldig.

- Det finns en dom där någon hade gått en kurs i bildväv och domstolen gick på linjen att det var en hobbyverksamhet och därför hade personen rätt att lyfta a-kassa. Men det är en bedömningsfråga. En yrkesverksam konstnär som vidareutbildar sig i en ny teknik, är det fortfarande en hobby? Generellt ska det inte vara några problem men kolla med a-kassan innan du börjar kursen om du känner dig tveksam.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

 • Läs även...

  Företagare fick rätt mot a-kassan

  Unionens a-kassa gjorde fel när de krävde inkomstdeklarationer från en arbetslös företagare. Det slår kammarrätten fast i en dom.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.