Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Då kan du plugga med a-kassa

Studier ska inte finansieras med a-kassa. Men vad som räknas som studier är inte alldeles självklart. Är du arbetslös och funderar på att gå en kurs i akvarellmålning i väntan på ett jobb, kolla med a-kassan först. Gör ingen egen bedömning, det kan leda till att du blir av med din arbetslöshetsersättning.
Petra Rendik Publicerad 21 februari 2011, kl 12:20

- Reglerna är komplicerade. Vi jobbar med de här frågorna 40 timmar i veckan men ändå dyker nya frågeställningar upp. Lagstiftningen är hela tiden i förändring. Nya domar dyker upp och ställer allt på ända, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Grundregeln är att studier inte ska finansieras med ersättning från a-kassan. Det finns undantag, som att det är möjligt att studera på deltid och få a-kassa. Men a-kassan måste godkänna studierna innan de påbörjas och utbildningen får inte hindra den sökande från att ta ett heltidsjobb.

- Det ska vara tillfälliga studier och avsikten ska vara att vilja jobba, inte studera. Om en person söker lärarhögskolan på halvfart bedömer vi antagligen att intentionen är att studera och inte att arbeta i första hand. Och då blir man inte beviljad a-kassa, säger Anna-Lena Leksell.

Men vad gäller vid hobbykurser som akvarellmålning, keramikkurs eller turistitalienska?

Media har rapporterat om fall där arbetslösa har spelat fotboll kvällstid eller gått en språkkurs på ett studieförbund och sen blivit av med sin arbetslöshetsersättning eftersom a-kassan ansett att de inte stått till arbetsmarknadens förfogande.

Enligt Anna-Lena Leksell ska det inte finas något hinder att ägna sig åt kurser av mer hobbykaraktär som arbetslös. Samma regler gäller som vid vanliga studier, med ett undantag. Du behöver inte anmäla till a-kassan att du går kursen men den får inte hindra dig från att söka eller ta ett jobb.

Men vad som räknas som ren hobbyverksamhet är inte tydligt definierat, därför är det viktigt, tycker Anna-Lena, att rådfråga a-kassan vid minsta tveksamhet. Gör ingen egen bedömning råder hon, det kan i värsta fall leda till du förlorar din ersättning eller blir återbetalningsskyldig.

- Det finns en dom där någon hade gått en kurs i bildväv och domstolen gick på linjen att det var en hobbyverksamhet och därför hade personen rätt att lyfta a-kassa. Men det är en bedömningsfråga. En yrkesverksam konstnär som vidareutbildar sig i en ny teknik, är det fortfarande en hobby? Generellt ska det inte vara några problem men kolla med a-kassan innan du börjar kursen om du känner dig tveksam.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.