Annons
Annons
 • Niklas Hallstedt

Dags att tänka på Biafra igen

Publicerad 29 augusti 2008, kl 09:01 Uppdaterad 29 augusti 2008, kl 09:02

En fjärdedel av svenskarnas mat hamnar i soporna. Det är ett upprörande slöseri med resurser som framstår som än mer groteskt när vi vet att en stor del av jordens befolkning lever i extrem fattigdom.

När jag var liten hände det också att man slängde mat helt i onödan.

- Tänk på barnen i Biafra, var en vanlig uppmaning vid matbordet.

Den gick naturligtvis inte hem.

- Ja men skicka fiskpinnarna dit då, hånflinade vi bara.

Så här i efterhand tycker jag inte att det var så tokigt sagt av de vuxna. Barnen i Biafra hade sannolikt inte mått bättre av att jag åt mig proppmätt, men uppmaningen väckte i alla fall tanken att något i världen inte stod rätt till.

Varje svensk slänger 100 kilo fullt ätlig mat i soporna, enligt Svenska Dagbladet som lyfter fram miljöaspekten. Det onödiga matavfallet orsakar ett lika stort koldioxidutsläpp som 700 000 bilar.

Det är ett vansinnigt slöseri hur man än ser på det. Miljömässigt, privatekonomiskt - en barnfamilj uppges kasta bra mat för 8 000 kronor per år - och moraliskt.

Med vilken rätt sitter vi här och inte bara äter oss mätta, utan till och med övermätta? Och det vi inte orkar stoppa i oss hamnar i soporna, samtidigt som världen svälter. 1,4 miljarder människor tvingas klara sig på mindre än 1,25 dollar om dagen, visar siffror från Världsbanken. 1,25 dollar motsvarar ungefär 8 kronor, eller mindre än vad ett tuggummi kostar. Har man mindre än så att röra sig med anses man leva i extrem fattigdom.

I dag borde det vara ungarna som säger åt sina föräldrar att tänka på svältande människor i andra länder och inte släpa hem så mycket onödig mat från affären.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]

Kommentarer

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2008-09-19. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  Julmusten skulle minska supandet

  Julmusten kom till för hundra år sedan för att minska superiet över jul. Hemlighetsmakeriet kring musten är fortfarande så stort att inte ens bryggeriets marknadschef känner till receptet.

 • Läs även...

  "Jag hoppas att fler vågar säga ifrån"

  Oavsett om det är på jobbet eller en manifestation med tusentals människor – Unionenmedlemmen Murphy Alex säger ifrån om han ser något som inte känns rätt. Ett budskap han nu hoppas ska sprida sig.

 • Läs även...

  Många tar bilen till jobbet av gammal vana

  De flesta som jobbpendlar med bil väljer bilen av gammal vana. Därför bör man fokusera på psykologiska faktorer om man vill få folk att byta transportmedel. Det visar en studie från Göteborgs universitet.