Annons
 • Niklas Hallstedt

Dags att tänka på Biafra igen

Publicerad 29 augusti 2008, kl 09:01 Uppdaterad 29 augusti 2008, kl 09:02

En fjärdedel av svenskarnas mat hamnar i soporna. Det är ett upprörande slöseri med resurser som framstår som än mer groteskt när vi vet att en stor del av jordens befolkning lever i extrem fattigdom.

När jag var liten hände det också att man slängde mat helt i onödan.

- Tänk på barnen i Biafra, var en vanlig uppmaning vid matbordet.

Den gick naturligtvis inte hem.

- Ja men skicka fiskpinnarna dit då, hånflinade vi bara.

Så här i efterhand tycker jag inte att det var så tokigt sagt av de vuxna. Barnen i Biafra hade sannolikt inte mått bättre av att jag åt mig proppmätt, men uppmaningen väckte i alla fall tanken att något i världen inte stod rätt till.

Varje svensk slänger 100 kilo fullt ätlig mat i soporna, enligt Svenska Dagbladet som lyfter fram miljöaspekten. Det onödiga matavfallet orsakar ett lika stort koldioxidutsläpp som 700 000 bilar.

Det är ett vansinnigt slöseri hur man än ser på det. Miljömässigt, privatekonomiskt - en barnfamilj uppges kasta bra mat för 8 000 kronor per år - och moraliskt.

Med vilken rätt sitter vi här och inte bara äter oss mätta, utan till och med övermätta? Och det vi inte orkar stoppa i oss hamnar i soporna, samtidigt som världen svälter. 1,4 miljarder människor tvingas klara sig på mindre än 1,25 dollar om dagen, visar siffror från Världsbanken. 1,25 dollar motsvarar ungefär 8 kronor, eller mindre än vad ett tuggummi kostar. Har man mindre än så att röra sig med anses man leva i extrem fattigdom.

I dag borde det vara ungarna som säger åt sina föräldrar att tänka på svältande människor i andra länder och inte släpa hem så mycket onödig mat från affären.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]

Kommentarer

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2008-09-19. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Nya regler för föräldrar

  Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Sverige i innovationstoppen

  Sverige är ett uppfinningsrikt land. Det märks inte minst på antalet patentansökningar som skickades in förra året. Och det är de små företagen som levererar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.