Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Dags för sockerstopp på jobbet?

Den svenska fikakulturen är djupt rotad – och hotad. Det är tufft för den som vill dra ner på sockerkonsumtionen att stå emot bullar, kakor och tårtbitar på jobbet. Men är vi redo för en sockerpolicy?
Publicerad 12 juni 2017, kl 14:35
Johnér
På vissa arbetsplatser bullas det upp ofta. Ost och kex är ett nyttigare alternativ. Johnér

En bulle på mötet, tårta när någon fyller år och semlor till fettisdagen. När något ska firas eller det är dags för en trevlig stund tillsammans dukas ofta fikabröd eller andra sötsaker fram.

Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare av böckerna Ett sötare blod och Det sötaste vi har, tycker att arbetsgivarna kan ta ett större ansvar när det gäller att erbjuda sötsaker eller inte.

– Det finns många frestelser. För den som försöker minska sitt sockerintag och gå ner i vikt är det svårt om det står bullar på bordet under mötet. Det borde åtminstone alltid erbjudas alternativ som nötter eller frukt, säger Ann Fernholm.

Hon menar att arbetsgivare skulle ha mycket att tjäna på att minska tillgången till socker. På lång sikt handlar det om vår hälsa. Stort intag av tillsatt socker kan leda till övervikt och att det sprängs in fett i levern, vilket i sin tur är en riskfaktor för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancersjukdomar. Ett minskat sockerintag skulle minska sjukskrivningarna, anser Ann Fernholm. Det är också positivt att hålla blodsockret i schack.

Det borde alltid erbjudas alternativ som nötter och frukt

Enligt statistiken har konsumtionen av socker och sirap i Sverige minskat från 49 till 41 kilo per person och år de senaste 25 åren. Däremot sätter vi i oss alltmer choklad och konfektyrvaror, läsk och cider.

Att vi, trots att de flesta i dag vet att socker inte är nyttigt, fortfarande äter så pass mycket sötsaker tror Ann Fernholm är en kvarleva från 1930-talets sockerpropaganda, då socker blev vardagsmat, och ett resultat av vår starka fikakultur.

– Det är billigt och enkelt och många tycker att det är gott. Men man kan köpa smörgåstårta i stället för prinsesstårta, eller nötter i stället för godis, ost och kex i stället för bullar.

Flera kommuner har infört sockerpolicyer på sina skolor. Ann Fernholm menar att arbetsplatser borde hoppa på den trenden, precis som många har policyer för alkohol och rökning.

Men är socker verkligen det vita gift som det numera brukar utmålas som? Anna Krook är diabetesforskare och professor vid Institutionen för fysiologi och farmakologi på Karolinska Institutet i Stockholm:

– Socker är på inget sätt nyttigt, men heller inte så demoniskt farligt som det ibland kan låta. Om man äter en balanserad kost i övrigt och håller sig i god fysisk form så är det inga problem att ta en bulle till kaffet. Sockret är inte den enda boven i dramat, säger hon.

Problemet med socker är att det innehåller många kalorier och inga näringsämnen. Men Anna Krook vill inte se sockerpolicyer på arbetsplatser, utan tycker att vuxna, välinformerade människor ska kunna ta eget ansvar när det handlar om socker. Men att det ändå vore bra om vi alla tar ett gemensamt ansvar för ett nyttigare fredagsfika.

– Om man känner att man behöver gå ned i vikt så är socker den lättaste saken att stryka. Vi borde kunna ta tag i fredagsfikat och göra det mycket nyttigare.

Anna Krook är tveksam till en sockerskatt och var gränsdragningen för den skulle gå i så fall. Men en skatt på läsk skulle hon gärna se.

Huruvida socker är beroendeframkallande eller inte är något det tvistas om. Att jämföra socker med ett beroende av tobak eller alkohol tycker inte Anna Krook är en bra jämförelse.

– Du får inga fysiska abstinenssymptom när du slutar med socker. Du blir inte kallsvettig och får hjärtklappning av att sluta äta socker.

Text: Sally Henriksson

SÅ DÄMPAR DU SUGET

RENSA UT! Ha inte sötsaker, fikabröd och läsk hemma eller på jobbet.

TRO INTE att du kan köpa ett paket kakor och bara ta EN kaka. Om du ska äta sött så köp aldrig mer än vad du har tänkt äta. Ställ inte fram en godisskål utan ta fram max fem godisbitar.

BAKA MED HALVA mängden socker.

HITTA ANDRA GODA alternativ som till exempel rålakritspastiller, nötter, frukt, ostar och frukt- och nötbarer.

 

SOCKER I SIFFROR

41 kg - Så mycket socker och sirap sätter vi i oss per person och år. Siffran har varierat något mellan åren och har som mest legat på 49 kilo.

+ 50% - Vi käkar alltmer choklad och konfektyr, läsk, cider och annat sött. Ökningen är kraftig, även om den inte har varit lika dramatisk efter millennieskiftet. År 2015 åt vi 15 kilo choklad- och konfektyrvaror per person, en ökning med 50 procent sedan 1980.

+ 300% - Läskedrycker och cider och andra söta drycker har blivit big business. Sedan 1980 har konsumtionen tredubblats till 99 liter per person och år. (I det räknas även mineralvatten och kolsyrat vatten med tillsats av socker eller aromämnen in.)

Hälsa

31 sorters yoga för ditt friskvårdsbidrag

Yoga (Unionen på sanskrit), har blivit ett suffix som kan sättas bakom i stort sett varje substantiv som helst och bli en helt ny yogaform. Grundingredienserna kroppsövningar, andning och andlighet kan varieras i all oändlighet. Här är en långt ifrån komplett lista över yogaformer att lägga friskvårdspengarna på.
Johanna Rovira Publicerad 19 april 2024, kl 06:02
Tre personer som utövar yoga på olika sätt.
Yoga bra för både kropp och själ. Men vilken av alla sorters yoga ska du använda ditt friskvårdsbidrag till? Här är en lista på 31 olika yogaformer att testa. Foto: Colourbox.

Hathayoga: Den yoga som många varianter utgår från, ursprungsyogan. Utövas i långsamt tempo och inkluderar andningsövningar och meditation. 

Bikramyoga: Utförs i rum där temperaturen är 40 grader, vilket ska bidra till att kroppen blir mjukare och slaggprodukter avdunstar.  

Acroyoga: Akrobatisk yoga som utövas i grupper om tre. En bas, en flygare och en passare. 

Hormonyoga:  En blandning av lite olika yogor och meditation. Ska hjälpa mot pre menstruella spänningar, pms, samt klimakteriebesvär. Dessutom generera ett bättre sexliv, bota migrän och fixa torra slemhinnor. 

Getyoga: Att yoga ihop med getter påstås vara en helt fantastisk upplevelse. Lite oklart vad getterna fyller för funktion men enligt arrangörer så skapar idisslarna energi, skratt och glädje. 

Valpyoga eller puppyyoga: Som getyogan fast med valpar i stället för getter. 

Bebisyoga: Byt ut valp och get mot bebis så har du bebisyoga. Betydligt mer begripligt att utföra yoga tillsammans med ett barn än med hund och get. 

Anti-gravityoga: Utförs hängande i en speciell gunga eller hängmatta. Andra namn på formen är yogawing, aerial yoga, airyoga. 

Ashtangayoga: Väldigt fysiskt krävande yoga form. Skippa andligheten och du får….

Poweryoga: En form av Ashtangayoga från USA. Inte så mycket på krut på de spirituella delarna i yoga, utan fokuserar mer på smidighet och styrka 

Anusarayoga: En förgrening av hathayogan som blandar kunskaper från tantrisk filosofi med biomekanik. Ska ge glädje, kreativitet, kraft samt förebygga skador och bygga stark kropp 

Kontorsyoga: Enkla yogaövningar du kan utföra vid ditt skrivbord. 

Restorative yoga: Kuddar och filtar ger kropp och sinne avlastning. Positioner som lär bidra till djup avslappning och påverka nervsystem. 

Globalyoga: En svensk modern mix av tekniker, fysik och mentala övningar. 

Jivamuktiyoga: Fysiskt ansträngande och intellektuellt stimulerande yoga där positioner blandas med filosofi, musik och meditation. Påstås vara Madonnas favorityogaform. 

Kundaliniyoga: Kallas även Layayoga. Enkla rörelser och fokus på meditation och andningstekniker. Mycket spirituell. 

Viryayoga: Virya betyder kraft, energi och entusiasm på sanskrit. En annan svensk mix av öst och väst. 

Vinyasayoga: Samordnar andning och rörelser i ett flöde mellan olika positioner

Ansiktsyoga: Görs genom att träna musklerna i ansiktet. Ska öka blodcirkulationen och släta ut rynkor.

Yinyoga: Den långsammaste yogaformen alla kategorier Återhämning, stretch, terapeutisk yoga. 

Mediyoga: Medicinsk yoga som även kan utföras liggande och sittande.

Metalyoga: Som poweryoga fast med death metalmusik, primalskrin och shots. Trend i New York. 

Popyoga: Lanseras som klassisk yoga som utövas till ett fantastiskt soundtrack av noggrant utvalda låtar. 

Punkyoga: Tänkte du vanlig yoga med musik av Sex Pistols och Clash är du helt fel ute. Punkyoga beskrivs som en dynamisk yoga där man får sucka, fräsa och grina. 

Nakenyoga: Ovanligt beskrivande yoga. Praktiseras utan kläder. Okänt varför. 2023 frikändes man som utövat denna yogaform från sexuellt ofredande, eftersom det inte fanns bevis på uppsåt.

Skrattyoga: Om varken metalyogan eller nakenyogan funkar. 

Saltyoga: Man yogar i ett rum täckt av salt från golv till tak. Mikroskopiska saltpartiklar blåses i luften vilket påstås förbättra sömnen samt minska stress. 

Vattenyoga/aquayoga: Går ut på att man utnyttjar viktlösheten i en bassäng för att få till yogapositioner som annars kan vara svåra. 

Ölyoga: Ett tyskt koncept som letade sig till Sverige 2017. En kombination av traditionell yoga och öldrickande. Finns i alkoholfri variant. 

Sexyoga: Såklart finns kombon sex och yoga. Källorna är förtegna om hur den utövas, men tydligen syftar den till att förbättra sexlivet.  

Paltyoga: Detta yogakoncept har faktiskt inte etablerats än. Kan vara ett tips för hugade yogis som framgångsrikt provat alla andra varianter men behöver något nytt. 

Fakta

Ordet yoga kommer från sanskritens yuj som betyder förening, union. Yoga ska minska stressen och öka energin. Lågintensiv yoga anses få personer med mild eller måttlig depression att må bättre.

Yogi är en person som utövar yoga.