Annons
Annons
 • Måste du ha hörselskydd på kontoret för att kunna fokusera? Då kanske det är dags att ta itu med arbetsmiljön. Foto: Claudio Bresciani/TT

Dålig arbetsmiljö ger lägre produktion

Publicerad 30 september 2014, kl 09:13

Problem med arbetsmiljön är sämre för produktionen än anställdas problem med hälsan. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Karolinska Institutet (KI).

Att folk är sjuka och skröpliga leder till produktionsbortfall på i genomsnitt 31 procent, enligt TT, som tagit del av en undersökning gjord vid KI.

Forskarnas mål var att sätta en prislapp på arbetsmiljön, vilket inte gjorts tidigare. Deras hypotes var att dålig arbetsmiljö eventuellt skulle kunna ge ett lika högt produktionsbortfall som sjukdom. I stället blev bortfallet högre - i snitt 38 procent.

Kombinationen dålig arbetsmiljö och hälsoproblem i form av psykisk och fysisk ohälsa gav ett totalt produktionsbortfall på 41 procent i genomsnitt.

Nu ska forskarna, vars tips till företagen är att utbilda chefer i arbetsmiljöfrågor, luska vidare i detta för att ta reda på exakt vilka slags arbetsmiljöproblem som orsakar mest produktionsbortfall. Studien kommer att presenteras vid mässan Gilla jobbet i slutet av oktober.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Mer träning är inte alltid bättre

  Tuffare träning är inte svaret på hur sjuktalen ska minska. Ibland räcker det att få folk att resa sig från skrivbordsstolen. På frågan hur skrivbordspotatisarna ska förmås att röra sig mer, står experterna dock ganska svarslösa.

 • Läs även...

  4 faktorer för bättre arbetsmiljö

  Vad har arbetet för betydelse för din psykiska hälsa? Mycket visar en ny rapport från Sveriges Företagshälsor.

 • Läs även...

  Sänkt arbetstid på SSAB

  Stålbranschen är hårt pressad av en minskad orderingång. För att spara pengar har nu därför SSAB erbjudit en stor majoritet av sina tjänstemän att gå ner i arbetstid, vilket 90 procent av dem har nappat på.

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.

 • Läs även...

  Corona skapar psykisk ohälsa

  Lågkonjunkturer och kriser brukar normalt vara bra för folkhälsan. Men inget är normalt med corona. Nu ökar i stället den psykiska ohälsan.

 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.