• Måste du ha hörselskydd på kontoret för att kunna fokusera? Då kanske det är dags att ta itu med arbetsmiljön. Foto: Claudio Bresciani/TT

Dålig arbetsmiljö ger lägre produktion

Publicerad 30 september 2014, kl 09:13

Problem med arbetsmiljön är sämre för produktionen än anställdas problem med hälsan. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Karolinska Institutet (KI).

Att folk är sjuka och skröpliga leder till produktionsbortfall på i genomsnitt 31 procent, enligt TT, som tagit del av en undersökning gjord vid KI.

Forskarnas mål var att sätta en prislapp på arbetsmiljön, vilket inte gjorts tidigare. Deras hypotes var att dålig arbetsmiljö eventuellt skulle kunna ge ett lika högt produktionsbortfall som sjukdom. I stället blev bortfallet högre - i snitt 38 procent.

Kombinationen dålig arbetsmiljö och hälsoproblem i form av psykisk och fysisk ohälsa gav ett totalt produktionsbortfall på 41 procent i genomsnitt.

Nu ska forskarna, vars tips till företagen är att utbilda chefer i arbetsmiljöfrågor, luska vidare i detta för att ta reda på exakt vilka slags arbetsmiljöproblem som orsakar mest produktionsbortfall. Studien kommer att presenteras vid mässan Gilla jobbet i slutet av oktober.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Extrem ökning av chefers ohälsa

  Chefers frånvaro på grund av psykisk ohälsa har ökat med 570 procent sedan 2014. Och det är kvinnor i chefsposition som är hårdast drabbade. Det visar nya siffror från Previa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.