Annons
Annons
 • Du ska inte stoppa fingrarna i örat ... Foto: Colourbox

Dålig hörsel kan vara fraktur

Publicerad 20 mars 2019, kl 10:33

Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

Har kollegorna börjat mumla mer på senare tid? Behöver du inte stoppa fingrarna i öronen lika ofta som förr för att blockera ovälkommet pladder i kontorslandskapet? Det kan bero på att du ådragit dig en hammarskaftsfraktur. Det är tydligen vanligare än man tidigare trott att man kan skada hammarskaftet i örat om man stoppar fingret i örat, till exempel efter att man badat och sedan dragit ut fingret så det uppstått undertryck, visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

Under tio år upptäcktes bara i Norrbotten (där kollegor inte är mest kända för att tjattra) ett tiotal fall av hammarskaftsfraktur. Före studien fanns det bara cirka 50 fall i världen beskrivna i den medicinska litteraturen.

Symtomen på hammarfraktur är övergående smärta, ibland tinnitus och bestående nedsättning av hörseln. Till skillnad från andra ben i kroppen nybildas inte örats ben utan frakturen måste antingen lagas med bencement kirurgiskt, ersättas med en specialdesignad hammarprotes eller så måste städet plockas ur och omformas innan det sätts tillbaka mellan trumhinna och stigbygel.

Läs även: Miljoner lider av tinnitus

– Även om man inte kan räkna med att få tillbaka fullt lika bra hörsel som innan skadan, är det ändå viktigt att veta att det faktiskt finns behandlingar och att det därför lönar sig att söka vård, säger läkaren bakom avhandlingen, Anders Niklasson, i ett pressmeddelande.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  EU vill stoppa jobbmejl efter arbetstid

  Anställda ska inte behöva svara på jobbmejl efter arbetstid. EU-parlamentet föreslår en lag som ska skydda europeiska arbetstagare från att ständigt vara tillgängliga för sina arbetsgivare.

 • Läs även...

  Coronatester: Företag snabbtestar personal

  Flera företag snabbtestar sin personal för att upptäcka coronasmitta. På Thermia testades 160 anställda efter julen för att minska risken för smitta i produktionen. Men testerna är dyra och bör göras regelbundet.

 • Läs även...

  Hoppfullt att #metoo lett till ökad öppenhet

  Skogsbranschens #metoo-upprop ledde till att machokultur och sexuella trakasserier började diskuteras i fikarummen. Det berättar en av få kvinnliga skogsmästare. Det ger hopp inför framtiden – att förändring är möjlig.