Annons
Annons
 • För Pontus Nylén rådde det ingen tvekan när han blev erbjuden jobb på Ikea Japan. Han hade dock ingen tanke på sociala försäkringar, som pension och a-kassa. Foto: Colourbox.com

Dålig koll på pension vid utlandsjobb

Publicerad 21 november 2017, kl 14:52

Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.

Pension och sjukförsäkring var det sista som Pontus Nylén tänkte på när han som 25-åring fick chans att jobba för Ikea Japan. Det delar han med många andra. En ny rapport från PTK visar att knappt hälften av de tjänstemän i privat sektor som jobbar utomlands bryr sig om att ta reda på hur socialförsäkringar som pension, a-kassa och sjukförsäkring påverkas av att de arbetar utanför Sverige.

– För mig fanns det inte en sekund av betänkande när jag fick erbjudandet att jobba i Japan. Det var ett jobb med bra lön, bra traktamente och fullt ös.

För Pontus Nylén blev det fem år på kundserviceavdelningen. Då, 2007, var Ikea i Japan nyöppnat och led, som Pontus Nylén säger, av en del ”barnsjukdomar”.

– Det blev en del kulturkrockar. I Japan går lojaliteten till företaget före allt, medan Ikea är känt för sin medarbetarpolicy och att privatlivet värderas högt. Här stötte man på japanska chefer som gärna satt och jobbade till klockan nio eller tio på kvällen.

Läs mer: Japans arbetsliv leder till döden

När kontraktet i Japan tog slut flyttade Pontus Nylén hem och började jobba med kundrelationer på Ikea Sverige. Eftersom arbetssätten på Ikea är lika världen över hade han självklart nytta av sina erfarenheter, säger han.

I PTK:s undersökning är det nästan hälften av tjänstemännen som tycker att deras erfarenheter togs om hand av arbetsgivaren efter att de kommit åter till Sverige. 15 procent av tjänstemännen svarade att arbetsgivaren tog hand om deras erfarenheter i låg eller mycket låg grad.

Majoriteten av tjänstemännen tyckte att det var mycket eller ganska lätt att komma tillbaka till det svenska arbetslivet. Den uppfattningen delar Pontus Nylén i stora drag, även om han påpekar att han här råkade ut för en omvänd kulturkrock.

Läs mer: Jobba utomlands - så funkar det

– Jag kom från ett land med extremt hög arbetsmoral med hundraprocentigt fokus på jobbet till ett mer lagom-Sverige. Här kan folk komma lite sent och ta en lite längre fika. Det där blev lite chockartat och bittert ibland eftersom jag sett resultatet av att man tar sitt jobb på största allvar. Samtidigt är det positivt att vi i Sverige tillåter oss att göra fel, att vara svaga och sjuka. Vi ser att vila är nödvändigt för att överhuvudtaget kunna prestera.

Ytterligare en sak som PTK:s rapport visar är att sex av tio tjänstemän anser att deras karriärer har gynnats av att ha arbetat utomlands.

– Att jobba i Japan har absolut varit väldigt bra för mig. Som humanist finns inga självklara anställningar eller karriärvägar, säger Pontus Nylén som nu är åter och söker jobb i Japan.

Exakt var han hamnar vet han ännu inte, däremot kommer han den här gången vara mer uppmärksam på vad som sker med socialförsäkringarna.

– Det är annorlunda nu när jag är 35.

Fakta

PTK:s rapport bygger på två undersökningar. I en har HR-personal som arbetar med personal som jobbar utomlands intervjuats. I den andra har tjänstemän i privat sektor som jobbat utomlands utfrågats.

Rapporten visar bland annat att de fem vanligaste länderna där tjänstemännen haft anställning är Danmark, Norge, Storbritannien, USA och Tyskland.

6 av 10 uppger att deras karriärer gynnats av att ha arbetat utomlands.

Majoriteten av företagen har rutiner för när en anställd ska flytta utomlands, en lägre andel har rutiner för den anställdes hemkomst.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.