• Torr luft kan bland annat leda till trötthet, kliande ögon och huvudvärk. Foto: Colourbox

Dålig luft = torr luft

Publicerad 6 februari 2019, kl 12:50

Dålig luft på jobbet handlar inte bara om taskig ventilation och kollegor som värmer fisk i micron. Danska forskare har kommit fram till att torr luft kan utlösa en mängd olika besvär, fastän luften är fri från doft och partiklar.

Vi andas in upp till 100 liter luft i minuten, beroende på ansträngningsnivå, hävdar ett luftreningsföretag, som också konstaterar att luftburna partiklar kan vara boven bakom en rad hälsoproblem som exempelvis diabetes, demens, fetma och astma.

Trötthet, kliande ögon, huvudvärk kan liksom koncentrationssvårigheter och sämre kognitiv förmåga vara symptom på att luftkvaliteten är kass. Danska forskare vid NFA, Nationale forskningscentrer for arbejdsmiljo, har dock konstaterat att torr luft är rejält underskattat som orsak till ovanstående problem, oavsett om luften är frisk eller inte. I synnerhet kvinnor över fyrtio påverkas negativt av alltför torr luft.

Går luftfuktigheten ner under 30 procent upplever medarbetarna mer irritation i ögon, näsa och svalg. De är också mer benägna att få huvudvärk. 40-50 procents luftfuktighet anses vara optimalt att arbeta i – inte bara för att slemhinnorna mår bättre utan också för att en högre fuktighet minskar risken att influensavirus, som tydligen ligger och lurar i dammpartiklar på golvet, virvlar upp och sprids.

Att öppna fönstret för att vädra hjälper alltså inte, i synnerhet inte på vintern då luftfuktigheten utomhus ofta är låg. Att vädra kan snarare förvärra problemen på arbetsplatsen, skriver tidningen Arbetet.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många fördelar med arbete i det fria

  Varför sitta inne och uggla på ett dystert kontor när solen skiner och luften doftar av sommarens alla blommor. Jobbet? Inga problem. Det går att förlägga kontorsarbetet utomhus och vinsterna är många, menar forskare.

 • Läs även...

  Dålig kunskap om neurologisk sjukdom

  Arbetsgivare måste bli mer medvetna om hur neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer, påverkar anställda såväl som deras anhöriga. Det är budskapet i en ny rapport från The Economist Intelligence Unit, EIU.

 • Läs även...

  Varannan anställd sitter still på jobbet

  Nästan varannan anställd har ett stillasittande arbete. Mest stilla sitter kvinnor och medarbetare i åldern 40-49 år. Det visar en ny undersökning från företagshälsan Avonova.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.