Annons
 • Torr luft kan bland annat leda till trötthet, kliande ögon och huvudvärk. Foto: Colourbox

Dålig luft = torr luft

Publicerad 6 februari 2019, kl 12:50

Dålig luft på jobbet handlar inte bara om taskig ventilation och kollegor som värmer fisk i micron. Danska forskare har kommit fram till att torr luft kan utlösa en mängd olika besvär, fastän luften är fri från doft och partiklar.

Vi andas in upp till 100 liter luft i minuten, beroende på ansträngningsnivå, hävdar ett luftreningsföretag, som också konstaterar att luftburna partiklar kan vara boven bakom en rad hälsoproblem som exempelvis diabetes, demens, fetma och astma.

Trötthet, kliande ögon, huvudvärk kan liksom koncentrationssvårigheter och sämre kognitiv förmåga vara symptom på att luftkvaliteten är kass. Danska forskare vid NFA, Nationale forskningscentrer for arbejdsmiljo, har dock konstaterat att torr luft är rejält underskattat som orsak till ovanstående problem, oavsett om luften är frisk eller inte. I synnerhet kvinnor över fyrtio påverkas negativt av alltför torr luft.

Går luftfuktigheten ner under 30 procent upplever medarbetarna mer irritation i ögon, näsa och svalg. De är också mer benägna att få huvudvärk. 40-50 procents luftfuktighet anses vara optimalt att arbeta i – inte bara för att slemhinnorna mår bättre utan också för att en högre fuktighet minskar risken att influensavirus, som tydligen ligger och lurar i dammpartiklar på golvet, virvlar upp och sprids.

Att öppna fönstret för att vädra hjälper alltså inte, i synnerhet inte på vintern då luftfuktigheten utomhus ofta är låg. Att vädra kan snarare förvärra problemen på arbetsplatsen, skriver tidningen Arbetet.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.