• Foto: Johan Nilsson/TT

Dansk dom öppnar för avtal med Ryanair

Publicerad 8 juli 2015, kl 13:19

Arbetsdomstolen i Danmark har i en dom beslutat att facken har rätt att sätta flygbolaget Ryanair i blockad om företaget fortsätter att vägra teckna kollektivavtal. En dom som också kan få konsekvenser i Sverige.

Unionen och Svensk Pilotförening har i många år försökt att få Ryanair till förhandlingsbordet för att teckna avtal för de anställda, utan framgång. I dag uppmanar förbunden istället resenärer att välja andra bolag.

I vintras etablerade Ryanair en bas på Köpenhamns flygplats Kastrup. När de danska facken ställde krav på vissa villor vägrade bolaget bland annat att gå med på sjuklön och betald semester för de anställda, med argumentet att de anställda är anställda i Irland, skriver DN.se. Facken hotade med blockad, och tog frågan till prövning i AD.

Häromdagen kom domen. Fortsätter flygbolaget att vägra förhandling har facken rätt att ta till stridsåtgärder och en facklig blockad mot bolaget på Köpenhamns flygplats kan utlösas från och med den 18 juli. 

- Det är ett väldigt positivt domslut, det visar att det är möjligt att påverka även ett bolag som Ryanair, säger Nicola Lewis, biträdande förhandlingschef för Unionen, till DN.se.

Danska LO har bett flera svenska fack, däribland Unionen, om sympatiåtgärder för att öka pressen mot Ryanair. 

Ryanair svarade genast på Twitter att man avser ta saken till Europadomstolen och stänga basen på Kastrup för att istället förlägga den i Lettland, på Kaunas flygplats. Men bolaget fortsätter att flyga på Köpenhamn.

"Då Ryanairs flygplan, som inte längre är baserade i Köpenhamn och då inte heller kan omfattas av SAS-förbundens blockad, kommer Ryanair fortsätta att utöka lågprisflygen till och från Köpenhamn", heter det på Ryanairs hemsida. 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Flyganställda fick ingen vilodag

  Två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, två arbetspass i följd, vilket gjorde att de hade rätt till vila. Men någon sådan beviljades aldrig av uthyrningsföretaget.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Sportföretag förtegna om kläders ursprung

  Hur vet du att din träningströja inte tillverkats på en fabrik med bedrövliga arbetsförhållanden? Kommer tröjan från Team Sportia eller Sportamore kan du glömma att få reda på var och hur den tillverkats.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.