Annons
 • Prinsesstårtefenomenet är störst i Småland, men har spridit sig vida omkring. I kylen på Vetekatten i Stockholm ligger flera prinsesstårtebeställningar och väntar och bagarna har förberett både tårtor och text inför en rusning. Foto: Johanna Rovira/Kollega

 • Foto: Johanna Rovira/Kollega

Därför firar vi fössta tossdan i mass

Publicerad 7 mars 2019, kl 13:24

En småländsk tradition håller sakta men säkert på att infiltrera svensk arbetsmarknad. Marsipantillverkare och konditorier gnuggar händerna av förtjusning över kravet på massipantårta fössta tossdan i mass.

Här och var påstås det att det är Smålands nationaldag i dag. Men att äta marsipantårta första torsdagen i mars kan knappast kallas en lång tradition – däremot en trevlig tradition. Enligt kvällstidningar ska traditionen ha startats för bara tio år sedan av ett par syskon som jobbade i Stockholm med en småländsk faster som talade om fössta mass. Syskonparet lade själva till tossdagen och hur marsipantårtan kom in i bilden förtäljer inte historien.  

Men inne är den. Det insåg Unionenmedlemmen Katrin Lycksell när hon kom till jobbet på en informationsbyrå i morse och fick frågan av en småländsk kollega: Vet du vad det är för dag i dag?  

– Jag hade ingen aning. Men när jag fick veta det gav jag mig genast av för att köpa en marsipantårta. Kollegan är helt underbar och tar alltid hand om alla, så vi måste se till att ta hand om honom också, säger Katrin Lycksell, och köper en stor prinsesstårta med texten: Fössta tossdan i mass!

– Jag trodde jag skulle vara tvungen att beställa en tårta med specialtext, men de hade redan förberett sig, säger Katrin Lycksell.


Katrin Lycksell får hjälp av Helene Johansson att välja prinsesstårta till jobbet. Foto: Johanna Rovira/Kollega


På Hemköp har man också förberett sig på en rusning från smålänningar som vill äta ”massipantårta fössta tossdagen i mass”. Foto: Johanna Rovira/Kollega

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  36 frågor gör oss till vänner på jobbet

  Chefer som stör sig på vänskapsband mellan medarbetare är ute och cyklar. Kamratskap på jobbet leder till effektivare team, säkrare arbetsplatser och friskare medarbetare, hävdar utbildningsföretaget Lernia.

 • Läs även...

  Rappakalja på kontor

  Har du någon gång märkt att du börjat prata precis som din kollega? Att språk smittar syns både i forskning och på arbetsplatser. På Volvo har det till och med fått ett namn: volvoitiska.

 • Läs även...

  Bra kollegor viktigare än hög lön

  Trevliga kollegor och en bra chef är viktigare än hög lön för att vi ska trivas på jobbet. Det visar en färsk undersökning från Manpower.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.