Annons
 • Prinsesstårtefenomenet är störst i Småland, men har spridit sig vida omkring. I kylen på Vetekatten i Stockholm ligger flera prinsesstårtebeställningar och väntar och bagarna har förberett både tårtor och text inför en rusning. Foto: Johanna Rovira/Kollega

 • Foto: Johanna Rovira/Kollega

Därför firar vi fössta tossdan i mass

Publicerad 7 mars 2019, kl 13:24

En småländsk tradition håller sakta men säkert på att infiltrera svensk arbetsmarknad. Marsipantillverkare och konditorier gnuggar händerna av förtjusning över kravet på massipantårta fössta tossdan i mass.

Här och var påstås det att det är Smålands nationaldag i dag. Men att äta marsipantårta första torsdagen i mars kan knappast kallas en lång tradition – däremot en trevlig tradition. Enligt kvällstidningar ska traditionen ha startats för bara tio år sedan av ett par syskon som jobbade i Stockholm med en småländsk faster som talade om fössta mass. Syskonparet lade själva till tossdagen och hur marsipantårtan kom in i bilden förtäljer inte historien.  

Men inne är den. Det insåg Unionenmedlemmen Katrin Lycksell när hon kom till jobbet på en informationsbyrå i morse och fick frågan av en småländsk kollega: Vet du vad det är för dag i dag?  

– Jag hade ingen aning. Men när jag fick veta det gav jag mig genast av för att köpa en marsipantårta. Kollegan är helt underbar och tar alltid hand om alla, så vi måste se till att ta hand om honom också, säger Katrin Lycksell, och köper en stor prinsesstårta med texten: Fössta tossdan i mass!

– Jag trodde jag skulle vara tvungen att beställa en tårta med specialtext, men de hade redan förberett sig, säger Katrin Lycksell.


Katrin Lycksell får hjälp av Helene Johansson att välja prinsesstårta till jobbet. Foto: Johanna Rovira/Kollega


På Hemköp har man också förberett sig på en rusning från smålänningar som vill äta ”massipantårta fössta tossdagen i mass”. Foto: Johanna Rovira/Kollega

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Bra kollegor viktigare än hög lön

  Trevliga kollegor och en bra chef är viktigare än hög lön för att vi ska trivas på jobbet. Det visar en färsk undersökning från Manpower.

 • Läs även...

  Branscherna där man bråkar mest

  Det bråkas en del inom detaljhandeln. Men det gör man även inom grossist- och transportbranschen. Däremot är konflikterna färre inom fastighetsförvaltning, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Män mobbas oftare på nätet

  När mobbning på jobbet flyttar till nätet är män och chefer mer utsatta. Och förövarna får ofta hjälp av personer utanför arbetsplatsen. Särskilt aggressiv är mobbningen på Facebook och i bloggar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.