• Att bära slips kan förvisso vara stiligt men kan faktiskt vara hälsovådligt. Foto: Colourbox

Därför ska du skippa slips på jobbet

Publicerad 11 februari 2019, kl 07:00

I dessa influensatider kan det vara bra att veta att din jobbslips kan härbärgera otaliga smittosamma bakterier. Dessutom visar tysk forskning att slipsen stryper blodcirkulationen till hjärnan.

Forskare vid universitetssjukhuset Schleswig-Holstein i Tyskland har skannat hjärnorna på 30 unga män, varav hälften bar slips knutna med klassisk Windsorknut. Magnetkameran avslöjade att slipsen ströp venerna i försökspersonernas nackar och reducerade blodcirkulationen till hjärnan med 7,5 procent. Till och med efter att slipsen avlägsnats syntes ett minskat blodflöde.

Efter att resultatet avslöjades har en amerikansk borgmästare i Kalifornien förespråkat ett förbud mot slipstvång på jobbet. I Japan införde premiärminister Koizumi redan 2005 slipsförbud för regeringens medlemmar och uppmanade samtidigt landets tjänstemän att slänga såväl slips som kavaj sommartid för att sänka kostnaderna för luftkonditioneringen.

Men det finns fler anledningar till att skippa slipsen. Ett sjukhus i New York samlade för några år sedan in personalens slipsar och analyserade dem. På närmare hälften av läkarnas slipsar, som de bar för att inge förtroende hos patienterna, fanns smittsamma bakterier.

En skotsk läkare förespråkade fluga för att komma undan slipsproblematiken som ju uppstår eftersom slipsar används flitigt men tvättas sällan. Den svenska professorn i klinisk bakteriologi Agnes Wold, förespråkar dock att man torkar händerna på slipsen efter att ha varit på toaletten i stället för att använda handdukstork. Handdukstorkar, visar sig enligt en brittisk underökning, sprida 1 300 gånger fler viruspartiklar än att torka sig på papper.

Läs också: Tvätta händerna rätt!

En forskargrupp på KTH har för övrigt räknat ut att det finns 266 682 sätt att knyta en slips på. 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Psykologer larmar om beställningsjobb

  Psykologer på företagshälsan känner sig pressade att göra bedömningar som ska hjälpa arbetsgivare att säga upp anställda. Känner du själv oro? Unionens förbundsjurist tipsar om vad du ska tänka på.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

 • Läs även...

  Så funkar kaffeautomaten

  Nästan två arbetsdagar per år tillbringar vi framför kontorets populäraste automat.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.