Annons
 • En av fördelarna med att starta eget är att du kan jobba hemifrån. Foto: Colourbox

Därför ska du starta eget vid 50+

Publicerad 20 augusti 2015, kl 15:33

Har du nyss passerat 50-strecket och är orolig över hur attraktiv du är på arbetsmarknaden? Har du tröttnat på jobbiga kollegor och chefer eller vägrar du gå på ännu en jobbintervju? Här är anledningarna till att säga hejdå till att vara anställd och starta eget i stället.

Din ålder spelar ingen roll när du driver eget
Oavsett om ditt företag säljer produkter till storföretag eller tjänster till konsumenter, bryr sig dina kunder inte om hur gammal du är. De bryr sig bara om att du levererar det du har lovat, när du har lovat det.

I vissa yrken och branscher kan några grå hårstänkt snarare förmedla erfarenhet och visdom och ge dig det sista förtroende som behövs för att vinna en ny kund.

Du kan kombinera att jobba för en god sak med att jobba för pengar
När du har fullt upp med att klättra på karriärstegen i ett företag har du sällan tid över till volontär- eller välgörenhetsarbete. Om du blir din egen chef kan du däremot både ge tillbaka till samhället samtidigt som du kan tjäna bra. Driver du ett relativt litet företag är det ofta lättare att ha ett flexibelt schema än som anställd.

Du kan jobba nästan var som helst
Jobbar du med dina kunder på distans, levererar konsultrådgivning där din kund befinner sig eller om du säljer produkter online spelar den fysiska platsen för ditt huvudkontor egentligen ingen roll för din framgång.

Med en padda eller smarttelefon kan du hålla kontakt med dina kunder från i stort sett var som helst. Det innebär att du har möjligheten att bo på fler än en plats under årets olika årstider, för att lättare kunna njuta av din önskade livsstil.

Du kommer aldrig mer få kicken
I näringslivet kan en enda person säga upp eller avskeda dig. Men när du driver eget hänger din förmåga att överleva och att växa på att du hittar en kundgrupp som vill ha det du säljer. Håller du dem nöjda kommer de dels att fortsätta handla av dig, dels berätta om dig och ditt företag för sina vänner.

Du kan välja vilka du vill (och inte vill) jobba med
Som anställd är det ovanligt att få välja sin chef. Men som självständig företagare kan du för det mesta välja vilka du vill handla av och vilka du vill sälja till. Ett undantag är om du säljer produkter online, eftersom alla med ett kreditkort är potentiella kunder.

När du har några år på nacken som anställd har du förmodligen jobbat fram ett nätverk med kontakter som du kan ha nytta av när du startar eget.

Du kan ha flera inkomstkällor
Många entreprenörer lanserar två eller flera företag, men det finns en ännu större grupp småföretagare som använder det ursprungliga företagets finansiella grund till tre, fyra eller till och med flera sätt att tjäna pengar på.

Till exempel kan en karriärcoach bygga sitt företag på coachning över telefon och sedan ge ut en bok till försäljning, hålla i workshops och börja föreläsa.

Att ha flera inkomstkällor ger dig mer trygghet när ekonomin går upp och ner.

Du kan unna dig kortare och mer flexibla arbetsdagar
Anställda jobbar ofta övertid, delvis som en konsekvens av oändligt många möten och stopp i olika projekt. Visst kan du ha jobb upp till öronen som företagare men du kan försöka effektivisera din arbetsprocess så att du får jobbet gjort på mindre än 40 timmar i veckan. Om du dessutom jobbar hemifrån slipper du restiden till och från jobbet.

Tiden du tjänar in kan du i stället tillbringa med familjen, till exempel hälsa på barnbarnen, eller bara ägna mer tid åt dig själv.

Du avgör dina ekonomiska framsteg
Som anställd får du sällan mycket högre lön eller någon bonus trots att du har jobbat extra hårt. Är du din egen chef kan du sätta ett ekonomiskt mål i början av året och sedan planera din försäljning och utgifter så att du lyckas nå det målet.

Hur mycket du kan ta ut i lön avgörs enbart av din egen strävan och beslutsamhet. (Förutom världsekonomin och andra bagateller.)

Tipsen kommer delvis från Jeff Williams som jobbar med att coacha 50- till 65-åringar att starta eget. Listan är hämtad från Forbes.

Kommentarer

Inte ett ord om hur man kommer i kontakt med och skaffar kunder.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2015-09-10. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  "Företaget bryr sig inte om arbetsmiljön"

  Ideliga omorganisationer utan tanke på medarbetarna. Så ser vardagen ut på ett stort svenskt företag, enligt fackklubben.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  5 tips för bättre möten

  De kan vara inspirerande, roliga, kreativa och ibland alldeles nödvändiga. Men lika ofta, om inte oftare, upplevs de som långa, ineffektiva och meningslösa. Vad vi pratar om? Möten så klart.

 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

 • Läs även...

  Unionen välkomnar valet av Nordmark

  Unionen är positivt till att Eva Nordmark blir arbetsmarknadsminister. Hennes fackliga bakgrund och förståelse för partsmodellen är en stor fördel, enligt Martin Linder, Unionens ordförande.

 • Läs även...

  Medelålders chefer vill byta jobb

  Många i medelåldern drömmer om att byta jobb. Men 4 av 10 upplever att det är svårt att få ett nytt arbete på grund av stigande ålder. Det visar en undersökning om karriär och yrkesliv från Folkuniversitetet.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.