Annons
Annons

Datastrul på apoteken – ingen fick medicin

Publicerad 19 maj 2015, kl 13:35

Under tisdagsförmiddagen gick det inte att få ut någon medicin på landets apotek. Det på grund av ett fel i databasen hos Ehälsomyndigheten, som sköter apotekens digitala infrastruktur.
- Vi har haft flera kunder här som fått vända, säger apotekaren Karin Forsström på Lloyds apotek i centrala Stockholm.

Det var ett omfattande databashaveri hos den myndighet som lagrar och hanterar digitala recept åt alla apotekskedjorna i Sverige – det största på länge, uppger myndigheten till DN.se. Det innebar att den som kom till Lloyds apotek på Vasagatan för att hämta ut sin medicin inte heller kunde gå vidare till ett annat apotek.

- En del kunder var väldigt besvikna, säger Karin Forsström.

Efter ett par timmars felsökning kunde myndigheten ännu inte svara på var felet uppstått, men signalerna från apoteken började gå fram till systemet strax efter lunch.

- Vi fortsätter att bevaka detta och vi kommer att sätta igång en utredning för att se vad dagens problem berodde på, säger Eva Reimers, E-hälsomyndighetens kommunikationschef, till DN.se.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Apotek anklagas för missbruk av krisavtal

  Det blir ingen förlängning av apotekens tillfälliga krisavtal. Avtalet behövs inte längre och arbetsgivarna har misskött det, anser Unionen.

 • Läs även...

  Apoteksanställda går på knäna

  Tio timmars arbete utan pauser, chefer som förbjuder stolsittande och skriande vikariebrist. Förtroendevalda slår larm om arbetsmiljön på landets apotek.
  – Det finns inte längre finns några marginaler, säger Lena Svensson på Apotek Hjärtat.

 • Läs även...

  Unionen uppmanar apotekspersonal våga mer

  Anders Fredriksson, avtalsansvarig på Unionen, känner väl till den arbetssituation som de fackliga förtroendevalda på apoteken beskriver. Men eftersom enskilda apoteksanställda inte vill eller vågar få sin sak prövad, är det svårt att göra mycket åt problemen, hävdar han.

 • Läs även...

  Apoteken vädjar till politiker om corona

  Apoteksbranschen känner sig förbisedd när det gäller samhällets samordning i och med coronakrisen. Men på apoteket C W Scheele i Stockholm upplever apotekschefen att allt fungerar bra – trots att antalet kunder ökat.

 • Läs även...

  Småföretag saknar digital kompetens

  Under pandemin har vi experimenterat med digital teknik och nya arbetssätt. Men när vi återvänder till kontoren finns risk att allt blir som vanligt igen. Det visar en ny rapport.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna: kom tillbaka till kontoret

  Majoriteten av de anställda vill fortsätta jobba på distans när pandemin har blåst över. Arbetsgivarna vill dock att medarbetarna kommer tillbaka till kontoret. Det visar en färsk undersökning.

 • Läs även...

  Här finns de nya jobben

  Teknikskiftet riskerar att slå ut många jobb. Värst drabbade är kvinnodominerade yrken. Men det vissa även branscher där det skapas jobb, visar en ny rapport från Unionen.