Datastrul på apoteken – ingen fick medicin

Publicerad 19 maj 2015, kl 13:35

Under tisdagsförmiddagen gick det inte att få ut någon medicin på landets apotek. Det på grund av ett fel i databasen hos Ehälsomyndigheten, som sköter apotekens digitala infrastruktur.
- Vi har haft flera kunder här som fått vända, säger apotekaren Karin Forsström på Lloyds apotek i centrala Stockholm.

Det var ett omfattande databashaveri hos den myndighet som lagrar och hanterar digitala recept åt alla apotekskedjorna i Sverige – det största på länge, uppger myndigheten till DN.se. Det innebar att den som kom till Lloyds apotek på Vasagatan för att hämta ut sin medicin inte heller kunde gå vidare till ett annat apotek.

- En del kunder var väldigt besvikna, säger Karin Forsström.

Efter ett par timmars felsökning kunde myndigheten ännu inte svara på var felet uppstått, men signalerna från apoteken började gå fram till systemet strax efter lunch.

- Vi fortsätter att bevaka detta och vi kommer att sätta igång en utredning för att se vad dagens problem berodde på, säger Eva Reimers, E-hälsomyndighetens kommunikationschef, till DN.se.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  5 yrken på väg bort

  Automatisering och digitalisering påverkar stora delar av arbetsmarknaden. Här är fem yrken som minskat de senaste åren.

 • Läs även...

  Allt färre kvinnor i IT-branschen

  Andelen kvinnor i IT- och telekombranschen minskar stadigt. Det bästa sättet att ändra på det är att få fler att förstå hur spännande branschen är. Det menar Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT- och telekomföretagen.

 • Läs även...

  Prova på framtidens yrken

  Oldfluencer, kulturflätare och robotpersonlighetsdesigner är tre yrken som väntas växa fram de närmaste åren. I mars går det att prova på dem under ett par dagar.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.