Annons
Annons

"De kringgår avtalet med timanställda"

Publicerad 1 september 2014, kl 15:49

Studenter som jobbar mindre än 19 timmar i veckan inom callcenterbranschen omfattas inte av kollektivavtalet. Det kan utnyttjas av arbetsgivarna. Vilket också händer, men på Unionen har man inte ännu sett att det satts i system.

På telemarketingföretaget Makalös i Karlstad sades de flesta av dem som jobbade heltid eller nästan heltid upp i samband med att företaget skaffade kollektivavtal. Det hävdar Unionens klubbordförande Jan Mario Vangen.

- 40 av 60 varslades om uppsägning. Företaget skyllde på kollektivavtalet som tvingade dem att betala ob-tillägg och annat, och att det blev för dyrt. Man ansåg att man hade förlorat många projekt. Varslet kom på våren, sedan på hösten började man anställa igen.

Men nu anställde företaget i stället timjobbande studenter, enligt Jan Mario Vangen. Anställda som arbetar som mest 19 timmar per vecka och har en annan huvudsaklig sysselsättning, exempelvis studerar, omfattas nämligen inte av avtalet.

- Det är klart att det blir billigare. Det här är ett sätt att gå runt kollektivavtalet.

De här uppgifterna tillbakavisas till stor del av Makalös vd Björn Jacobsen. Enligt honom var det drygt 20 av de varslade som hade arbetet på Makalös som huvudsaklig sysselsättning, de övriga hade jobbet som bisyssla.

Anledningen till uppsägningarna var en arbetsbristsituation, det gällde att anpassa kostymen, menar han. Därefter har företaget mycket riktigt anställt ny personal. Att det framför allt blivit timanställda beror på att behovet av arbetskraft legat på kvällarna.

- Det handlar inte om att vi ska slippa tillämpa avtalet. Vi har alltid haft folk som jobbat extra hos oss, säger Björn Jacobsen.

Annika Flaten, ombudsman som är ansvarig för callcenteravtalet på Unionen, är medveten om att Makalös drog ned på personal.

- Man får utgå ifrån att de hade fått mindre att göra. Jag vet inte om de ersatt personalen i samma utsträckning. Jag har svårt att prata om just det här fallet.

Enligt Annika Flaten har i alla fall inte tillvägagångssättet satts i system i callcenterbranschen. Skulle det ske, skulle facket agera.

- Då är det en fråga att pröva både lokalt och sedan centralt. Men framför allt är det en fråga för avtalsförhandlingarna.

Frågan har också varit på tapeten flera gånger, men ännu aldrig kommit hela vägen in i avtalsrörelsen.

- Almega är väl medvetet om att vi har frågan uppe. Skulle det visas att anställningsformen missbrukas kommer det bli mer tryck i frågan.

För klubbarna gäller det framför allt att bevaka att kriterierna för att anställningen ska klassas som bisyssla uppfylls, påpekar Annika Flaten.

- Det räcker inte med att jobba max 19 timmar i veckan. Är det här det enda du gör är det inte en bisyssla, utan en deltidsanställning.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Peter Hellberg tar över klubban i UNI Europa

  Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg kommer under fyra år också vara ordförande för branschfederationen UNI Europa, som företräder sju miljoner anställda inom privat servicesektor.

 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.