Annons
 • Apotek Hjärtat, som numera ägs av ICA, var först med att hoppa av Almega för att gå över till Svensk Handel. Foto: Hasse Holmberg/TT

De stora kedjorna överger Almega

Publicerad 18 juni 2015, kl 13:43

Apoteksbranschen är numera splittrad på två arbetsgivarorganisationer. Medan de tre stora kedjorna gått över till Svensk Handel stannar de mindre än så länge kvar i Almega.

ICA-ägda Apotek Hjärtat inledde vårens avhopp från Almega och fick kort därefter Apoteket AB och Kronans Apotek i släptåg. De tre kedjorna driver över 1 000 av landets ca 1 300 apotek och har tillsammans omkring 80 procent av marknaden.

På företagen började genast lokala förhandlingar om växling av kollektivavtal, men löner- och villkor, schemaregler och intjänad semester förändras inte.

Kvar i Almega är två mindre kedjor, Lloyds och Apoteksgruppen, samt en del fristående apotek och företag.

Men flera av de mindre bolagen håller dörren på glänt för ett byte.

– Vi har inte fattat beslut om vi ska gå över till Svensk Handel eller stanna i Almega, säger Camilla Giske, HR-chef på Lloyds.

Eva Sjöqvist Sears, VD på APL (främst tillverkare av specialläkemedel), säger:

– Vi tittar kontinuerligt på var vi kan passa bäst.

Maria Mårfeldt, på Apoteksgruppen, konstaterar att man i dagsläget inte har för avsikt att lämna Almega.

De stora apotekskedjorna riktar ingen öppen kritik mot Almega, utan beskriver strömhoppet som ett sammanträffande.

– Vi själva började diskutera frågan för ett år sedan. Vi visste att flera av våra konkurrenter diskuterade samma sak. Det sammanföll, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

Andreas Rosenlund, Kronans Apotek, ger en liknande bild:

– Vi noterade att de två stora konkurrenterna gick över. För oss kändes det naturligt att vara med i samma organisation. Det skulle vara olyckligt om branschen splittras.

Sakskälet till övergångarna sägs vara Svensk Handels breda kunskaper om just handeln.

– Almega har framför allt varit en arbetsgivarorganisation medan Svensk Handel har en näringslivspolitisk kompetens inom handelsområdet, säger Eva Fernvall, Apoteket AB.

Andreas Rosenlund, Kronans Apotek, tror att de mindre kedjorna i Almega kommer att följa efter.

– En övergång kanske inte sker precis nu, men jag tror att det skulle vara en fördel på sikt.

I nästa avtalsrörelse kommer förhandlingarna mellan Svensk Handel och Unionen vara de tyngsta i branschen.

Det troliga är att avtalet på Almegas område blir en kopia av uppgörelsen där. När Almega dominerade branschen brukade facket först göra upp med dem och därefter slutfördes förhandlingarna med Svensk Handel. Nu blir det förmodligen tvärtom.

Åsa Ramel, förbundsdirektör på Almega, säger att organisationen inte har någon tanke på att släppa ifrån sig även de mindre apoteksaktörerna.

− Det är självklart att vi servar dem och tecknar avtal som vanligt.

Men kommer inte villkoren helt avgöras på Svensk Handels område?
− Det finns många områden där vi har parallella avtal. Vi kommer göra det som är bäst för våra medlemmar, om det sedan är detsamma som på Svensk Handels område vet inte jag idag.

Man kan fråga sig om Almega riktigt hängt med i de förändringar och fusioner som skett i branschen. På sin hemsida benämner man fortfarande Lloyds Apotek vid sitt gamla namn DocMorris. Medstop, en kedja som upphörde för två år sedan, sägs fortfarande ingå i förhandlingsdelegationen. Och Kronans Apotek kallas vid sitt gamla namn, Kronans Droghandel, visserligen ett namn med hundraåriga anor, men ändå fel.

− Vi som arbetar med apoteksaktörerna sköter inte hemsidan. Det här handlar inte om att vi har dålig service, försvarar sig Åsa Ramel.

Men vad ger det för bild av Almega?
− Det vet jag inte. Jag vet inte hur många som besöker sidan, men jag ska se till att informationen blir korrekt.

Sedan tidningen Kollega ställt frågor om hemsidan har den ändrats och den felaktiga informationen har tagits bort.

Carl von Scheele

Lediga jobb
 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.