Annons
Annons
 • Apotek Hjärtat, som numera ägs av ICA, var först med att hoppa av Almega för att gå över till Svensk Handel. Foto: Hasse Holmberg/TT

De stora kedjorna överger Almega

Publicerad 18 juni 2015, kl 13:43

Apoteksbranschen är numera splittrad på två arbetsgivarorganisationer. Medan de tre stora kedjorna gått över till Svensk Handel stannar de mindre än så länge kvar i Almega.

ICA-ägda Apotek Hjärtat inledde vårens avhopp från Almega och fick kort därefter Apoteket AB och Kronans Apotek i släptåg. De tre kedjorna driver över 1 000 av landets ca 1 300 apotek och har tillsammans omkring 80 procent av marknaden.

På företagen började genast lokala förhandlingar om växling av kollektivavtal, men löner- och villkor, schemaregler och intjänad semester förändras inte.

Kvar i Almega är två mindre kedjor, Lloyds och Apoteksgruppen, samt en del fristående apotek och företag.

Men flera av de mindre bolagen håller dörren på glänt för ett byte.

– Vi har inte fattat beslut om vi ska gå över till Svensk Handel eller stanna i Almega, säger Camilla Giske, HR-chef på Lloyds.

Eva Sjöqvist Sears, VD på APL (främst tillverkare av specialläkemedel), säger:

– Vi tittar kontinuerligt på var vi kan passa bäst.

Maria Mårfeldt, på Apoteksgruppen, konstaterar att man i dagsläget inte har för avsikt att lämna Almega.

De stora apotekskedjorna riktar ingen öppen kritik mot Almega, utan beskriver strömhoppet som ett sammanträffande.

– Vi själva började diskutera frågan för ett år sedan. Vi visste att flera av våra konkurrenter diskuterade samma sak. Det sammanföll, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

Andreas Rosenlund, Kronans Apotek, ger en liknande bild:

– Vi noterade att de två stora konkurrenterna gick över. För oss kändes det naturligt att vara med i samma organisation. Det skulle vara olyckligt om branschen splittras.

Sakskälet till övergångarna sägs vara Svensk Handels breda kunskaper om just handeln.

– Almega har framför allt varit en arbetsgivarorganisation medan Svensk Handel har en näringslivspolitisk kompetens inom handelsområdet, säger Eva Fernvall, Apoteket AB.

Andreas Rosenlund, Kronans Apotek, tror att de mindre kedjorna i Almega kommer att följa efter.

– En övergång kanske inte sker precis nu, men jag tror att det skulle vara en fördel på sikt.

I nästa avtalsrörelse kommer förhandlingarna mellan Svensk Handel och Unionen vara de tyngsta i branschen.

Det troliga är att avtalet på Almegas område blir en kopia av uppgörelsen där. När Almega dominerade branschen brukade facket först göra upp med dem och därefter slutfördes förhandlingarna med Svensk Handel. Nu blir det förmodligen tvärtom.

Åsa Ramel, förbundsdirektör på Almega, säger att organisationen inte har någon tanke på att släppa ifrån sig även de mindre apoteksaktörerna.

− Det är självklart att vi servar dem och tecknar avtal som vanligt.

Men kommer inte villkoren helt avgöras på Svensk Handels område?
− Det finns många områden där vi har parallella avtal. Vi kommer göra det som är bäst för våra medlemmar, om det sedan är detsamma som på Svensk Handels område vet inte jag idag.

Man kan fråga sig om Almega riktigt hängt med i de förändringar och fusioner som skett i branschen. På sin hemsida benämner man fortfarande Lloyds Apotek vid sitt gamla namn DocMorris. Medstop, en kedja som upphörde för två år sedan, sägs fortfarande ingå i förhandlingsdelegationen. Och Kronans Apotek kallas vid sitt gamla namn, Kronans Droghandel, visserligen ett namn med hundraåriga anor, men ändå fel.

− Vi som arbetar med apoteksaktörerna sköter inte hemsidan. Det här handlar inte om att vi har dålig service, försvarar sig Åsa Ramel.

Men vad ger det för bild av Almega?
− Det vet jag inte. Jag vet inte hur många som besöker sidan, men jag ska se till att informationen blir korrekt.

Sedan tidningen Kollega ställt frågor om hemsidan har den ändrats och den felaktiga informationen har tagits bort.

Carl von Scheele

Lediga jobb
 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Apotek anklagas för missbruk av krisavtal

  Det blir ingen förlängning av apotekens tillfälliga krisavtal. Avtalet behövs inte längre och arbetsgivarna har misskött det, anser Unionen.

 • Läs även...

  Unionen uppmanar apotekspersonal våga mer

  Anders Fredriksson, avtalsansvarig på Unionen, känner väl till den arbetssituation som de fackliga förtroendevalda på apoteken beskriver. Men eftersom enskilda apoteksanställda inte vill eller vågar få sin sak prövad, är det svårt att göra mycket åt problemen, hävdar han.

 • Läs även...

  Retroaktiv lön – knäckfråga i avtalsrörelsen

  Kommer anställda att få sina löner retroaktivt efter att avtalsrörelsen varit pausad i ett halvår? Den frågan kommer att bli en het potatis vid förhandlingsbordet, spår Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Transportföretagen: "Sänka löner inget konstigt"

  Att sänka löner är inget konstigt om ett företag är i kris. Det anser arbetsgivarorganisationen Transportföretagen.
  – Lön är en kostnad precis som alla andra, säger förhandlingschef Joakim Ärlund.