• Apotek Hjärtat, som numera ägs av ICA, var först med att hoppa av Almega för att gå över till Svensk Handel. Foto: Hasse Holmberg/TT

De stora kedjorna överger Almega

Publicerad 18 juni 2015, kl 13:43

Apoteksbranschen är numera splittrad på två arbetsgivarorganisationer. Medan de tre stora kedjorna gått över till Svensk Handel stannar de mindre än så länge kvar i Almega.

ICA-ägda Apotek Hjärtat inledde vårens avhopp från Almega och fick kort därefter Apoteket AB och Kronans Apotek i släptåg. De tre kedjorna driver över 1 000 av landets ca 1 300 apotek och har tillsammans omkring 80 procent av marknaden.

På företagen började genast lokala förhandlingar om växling av kollektivavtal, men löner- och villkor, schemaregler och intjänad semester förändras inte.

Kvar i Almega är två mindre kedjor, Lloyds och Apoteksgruppen, samt en del fristående apotek och företag.

Men flera av de mindre bolagen håller dörren på glänt för ett byte.

– Vi har inte fattat beslut om vi ska gå över till Svensk Handel eller stanna i Almega, säger Camilla Giske, HR-chef på Lloyds.

Eva Sjöqvist Sears, VD på APL (främst tillverkare av specialläkemedel), säger:

– Vi tittar kontinuerligt på var vi kan passa bäst.

Maria Mårfeldt, på Apoteksgruppen, konstaterar att man i dagsläget inte har för avsikt att lämna Almega.

De stora apotekskedjorna riktar ingen öppen kritik mot Almega, utan beskriver strömhoppet som ett sammanträffande.

– Vi själva började diskutera frågan för ett år sedan. Vi visste att flera av våra konkurrenter diskuterade samma sak. Det sammanföll, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

Andreas Rosenlund, Kronans Apotek, ger en liknande bild:

– Vi noterade att de två stora konkurrenterna gick över. För oss kändes det naturligt att vara med i samma organisation. Det skulle vara olyckligt om branschen splittras.

Sakskälet till övergångarna sägs vara Svensk Handels breda kunskaper om just handeln.

– Almega har framför allt varit en arbetsgivarorganisation medan Svensk Handel har en näringslivspolitisk kompetens inom handelsområdet, säger Eva Fernvall, Apoteket AB.

Andreas Rosenlund, Kronans Apotek, tror att de mindre kedjorna i Almega kommer att följa efter.

– En övergång kanske inte sker precis nu, men jag tror att det skulle vara en fördel på sikt.

I nästa avtalsrörelse kommer förhandlingarna mellan Svensk Handel och Unionen vara de tyngsta i branschen.

Det troliga är att avtalet på Almegas område blir en kopia av uppgörelsen där. När Almega dominerade branschen brukade facket först göra upp med dem och därefter slutfördes förhandlingarna med Svensk Handel. Nu blir det förmodligen tvärtom.

Åsa Ramel, förbundsdirektör på Almega, säger att organisationen inte har någon tanke på att släppa ifrån sig även de mindre apoteksaktörerna.

− Det är självklart att vi servar dem och tecknar avtal som vanligt.

Men kommer inte villkoren helt avgöras på Svensk Handels område?
− Det finns många områden där vi har parallella avtal. Vi kommer göra det som är bäst för våra medlemmar, om det sedan är detsamma som på Svensk Handels område vet inte jag idag.

Man kan fråga sig om Almega riktigt hängt med i de förändringar och fusioner som skett i branschen. På sin hemsida benämner man fortfarande Lloyds Apotek vid sitt gamla namn DocMorris. Medstop, en kedja som upphörde för två år sedan, sägs fortfarande ingå i förhandlingsdelegationen. Och Kronans Apotek kallas vid sitt gamla namn, Kronans Droghandel, visserligen ett namn med hundraåriga anor, men ändå fel.

− Vi som arbetar med apoteksaktörerna sköter inte hemsidan. Det här handlar inte om att vi har dålig service, försvarar sig Åsa Ramel.

Men vad ger det för bild av Almega?
− Det vet jag inte. Jag vet inte hur många som besöker sidan, men jag ska se till att informationen blir korrekt.

Sedan tidningen Kollega ställt frågor om hemsidan har den ändrats och den felaktiga informationen har tagits bort.

Carl von Scheele

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Tuff e-handel tvingar Ellos att varsla

  Ellos behöver spara 100 miljoner kronor och varslar därför ett 50-tal anställda.
  – Vi växer inte i lika hög utsträckning som branschen i övrigt, säger Hans Lindau, ordförande i Unionenklubben på företaget.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Permitterade tvingas jobba heltid

  Arbeta heltid, annars blir du uppsagd. Det beskedet har flera permitterade Unionenmedlemmar fått av sina arbetsgivare. Nu rustar Tillväxtverket för att stoppa företag som utnyttjar systemet med statligt korttidsstöd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.