De svenska inkomstklyftorna ökar snabbast i västvärlden

Publicerad 15 maj 2013, kl 15:32

Andelen fattiga svenskar har mer än fördubblats på 15 år vilket innebär att inkomstklyftorna har ökat mest i hela västvärlden, enligt en rapport från OECD. De som har drabbats värst på senare år är enligt SCB sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer.

Enligt rapporten har de flesta svenskar fått det bättre, men hur mycket bättre varierar. Och enligt uppgift i SvD har den allra rikaste tiondelen fått mycket mer än alla andra.

De som fått det allra sämst under senare år är de som är sjuka, arbetslösa eller förtidspensionärer, som enligt SCB i dag har en sämre ekonomi än de hade 2006. Det till följd av att deras ersättningar inte höjts och ibland till och med sänkts samtidigt som de inte har kunnat dra nytta av den nuvarande regeringens sänkningar av inkomstskatten.

Enligt OECD-rapporten tjänar cirka fem procent av de svenska hushållen hälften av en normal medelinkomst. I rapporten står att "I Sverige var andelen fattiga 2010 (9 procent) mer än dubbelt så hög som 1995 (4 procent)".

Utvecklingen innebär att Sverige som 1995 hade de minsta inkomstskillnaderna inom de 34 OECD-länderna nu ramlat ner till fjortonde plats. Ingen annanstans i västvärlden har klyftorna växt så snabbt.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.