De svenska inkomstklyftorna ökar snabbast i västvärlden

Publicerad 15 maj 2013, kl 15:32

Andelen fattiga svenskar har mer än fördubblats på 15 år vilket innebär att inkomstklyftorna har ökat mest i hela västvärlden, enligt en rapport från OECD. De som har drabbats värst på senare år är enligt SCB sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer.

Enligt rapporten har de flesta svenskar fått det bättre, men hur mycket bättre varierar. Och enligt uppgift i SvD har den allra rikaste tiondelen fått mycket mer än alla andra.

De som fått det allra sämst under senare år är de som är sjuka, arbetslösa eller förtidspensionärer, som enligt SCB i dag har en sämre ekonomi än de hade 2006. Det till följd av att deras ersättningar inte höjts och ibland till och med sänkts samtidigt som de inte har kunnat dra nytta av den nuvarande regeringens sänkningar av inkomstskatten.

Enligt OECD-rapporten tjänar cirka fem procent av de svenska hushållen hälften av en normal medelinkomst. I rapporten står att "I Sverige var andelen fattiga 2010 (9 procent) mer än dubbelt så hög som 1995 (4 procent)".

Utvecklingen innebär att Sverige som 1995 hade de minsta inkomstskillnaderna inom de 34 OECD-länderna nu ramlat ner till fjortonde plats. Ingen annanstans i västvärlden har klyftorna växt så snabbt.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Allt fler sjuka sägs upp

  Allt fler uppsagda tjänstemän som får stöd av TRR Trygghetsrådet är sjuka. Enligt personalchefer på svenska storföretag, tar man inte alls hand om sjuka medarbetare på samma sätt som förr.

 • Läs även...

  Egenföretagare får bättre sjukpenning

  Unionen välkomnar regeringens förslag om att alla nya egenföretagare ska få bättre sjukpenning.
  – Men man behöver även se över om socialförsäkringen fungerar när det gäller kombinatörerna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Bistrare tider väntar - särskilt för kvinnor

  Det är sannolikt att Sverige går in i en lågkonjunktur någon gång under nästa mandatperiod. Det menar Unionen i sin konjunkturrapport.
  - Politikerna behöver se till att det blir enklare att vidareutbilda sig nu, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

 • Läs även...

  Oro på Ericsson efter ytterligare sparpaket

  Upp emot 14 000 anställda på Ericsson i Europa och Latinamerika kan tvingas bort när företaget ska spara, enligt uppgifter i media. Hur det skulle slå mot jobben i Sverige är fortfarande oklart.

 • Läs även...

  Fack startar jobbförmedling

  Jobberbjudanden direkt i mobiltelefonen. Det är innehållet i den arbetsförmedling Finlands motsvarighet till Unionen, Pro, nu drar igång.
  – I stället för att medlemmen söker jobb är det nu jobbet som söker medlemmen, säger ordförande Jorma Malinen.

 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  ”Hiskeliga pengar inom herrfotbollen”

  Hedvig Lindahl är målvakt i det svenska fotbollslandslaget. Hon lämnade nyss Chelsea och har tidigare spelat i Allsvenskan för klubbar som Malmö FF och Linköpings FC.

 • Läs även...

  Stabilt år på arbetsmarknaden

  0,5 procent. Så stora blev reallöneökningen förra året, enligt Medlingsinstitutets årsrapport som presenterades under onsdagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.