Hoppa till huvudinnehåll
Debatt

Debatt: Sätt press på Kina!

Volvo har köpts av kinesiska Geely och kontrakt har skrivits för flera storaffärer mellan Kina och Sverige. Hur påverkar dessa affärer svenska arbetstagare och vilket inflytande kan svenska fackförbund ha när det gäller arbetsförhållanden i Kina?
Lise Bergh Publicerad 21 april 2010, kl 10:23
Kollega Debatt  Det här är en text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kina är ett enormt land och givetvis skiftar arbetsförhållandena oerhört. Det finns företag - både nationella och utländska som har rimliga arbetsförhållanden, men dessvärre är motsatsen mycket utbredd. Många arbetare i Kina utsätts för extremt usla arbetsförhållanden, direkt farliga arbetsmiljöer, långa oreglerade arbetstider och innehållna löner.

Kina har ratificerat fyra av ILO:s åtta kärnkonventioner och enligt den kinesiska konstitutionen råder "organisationsfrihet" i landet. Landet har också ratificerat FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella (ESK) rättigheter, men reserverat sig mot artikel 8 om rätten att bilda fackföreningar. I verkligheten råder omfattande inskränkningar när det gäller mötesfrihet och rätten att organisera sig på arbetsplatsen. Kinesisk lag förbjuder oberoende fackföreningar och den enda fackliga organisation som tillåts arbeta är ACFTU (All China Federation of Trade Unions), som står den kinesiska staten nära. Ledningen utses av kommunistpartiet och enligt organisationens stadga är ACFTU:s uppgift att "mobilisera arbetare för landets utveckling och att vara en "bro mellan kommunistpartiet och de arbetande massorna".

Under senare år har arbetstvister och massprotester bland anställda ökat dramatiskt i Kina. Protesterna gäller arbetsmiljö, arbetssäkerhet, arbetstider, uteblivna löner och korruption. I många fall har fredliga protester övergått i rena våldsamheter när polis har kallats in, många har gripits och flera har fängslats eller skickats på "omskolningsläger".

Kontakterna mellan Kina och omvärlden har ökat i takt med att handel och företagssamarbete har utvecklats och det gäller även kontakterna mellan utländska fackföreningar och den statligt kontrollerade ACFTU. Anställda på utländska företag i Kina har visserligen rätt att bilda fackliga organisationer men bara under förutsättning att de är anslutna till ACFTU.

Vad kan då svenska fackföreningsmedlemmar göra för att främja mänskliga rättigheter i Kina?

Uppmana ditt fackförbund att i kontakter med kinesiska myndigheter driva frågan om att Kina ska:

  • Dra tillbaka reservationen mot artikel 8 i FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.
  • Ratificera samtliga av ILO:s kärnkonventioner och leva upp till kraven i konventionerna.
  • Tillåta bildandet av oberoende fackföreningar.
Debatt

Debatt: AI kan ge oss bättre arbetsmiljö

AI kan lätta den administrativa bördan och frigöra tid. Det kommer att leda till friskare arbetsplatser, skriver Lina Ylander, Ellen Montén och Thibaud Hartwig.

Publicerad 14 maj 2024, kl 06:00
AI med ettor och nollor
AI-tekniken är en underutnyttjad tillgång för att skapa bättre arbetsmiljö, säger Lina Ylander, Ellen Montén och Thibaud Hartwig. Foto: Shutterstock
Kollega Debatt  Det här är en text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Hela Sverige tycks vara på väg in i väggen: stressrelaterad psykisk ohälsa och depression är nu den diagnos som kostar samhället mest i sjukpenning varje år, enligt Försäkringskassan. 

Den senaste tiden har vi hört om företag som inför den ena kreativa friskvårdslösningen efter den andra för att få bukt med de skenande ohälsotalen. Friskvård är viktigt, men meditation i lunchrummet eller höjt friskvårdsbidrag kommer inte att lösa grundproblemen: stress, orimlig arbetsbelastning, bristande ledarskap och chefer som fullkomligt drunknar i administration. 

Istället menar vi, borde fler rikta blicken åt ett annat håll, nämligen mot AI-tekniken. AI-baserad teknik har en enorm potential att lätta den administrativa bördan, frigöra tid, höja kvaliteten på ledarskapet och på så sätt hjälpa oss att skapa både friskare och effektivare arbetsplatser. 

Tekniken är här, redo att användas

Det handlar inte om att ersätta människor med digitala verktyg. Men tänk om vi kunde kombinera medarbetarnas kunskaper och erfarenheter med AI-baserad teknik för att få ut så mycket som möjligt av varje person, utan att de behövde betala med sin hälsa. 

Nu kommer fler och fler AI-baserade verktyg som effektiviserar arbetsuppgifter som tidsplanering, rapportering och dokumentation. De är ofta både kostnadseffektiva och lätta att använda. Tekniken är här, redo att användas. Problemet är att alldeles för få organisationer vet hur de ska dra nytta av verktygen för att förbättra företagshälsan. 

en undersökning från PwC  uppger exempelvis bara 18 procent av svenska företagsledare att de har implementerat generativ AI det senaste året, jämfört med det globala snittet på 32 procent. 

Det behöver inte vara komplicerat att komma igång

Vår erfarenhet är att många chefer tror att de måste göra om affärsplanen eller anlita särskilda “AI-chefer” för att kunna jobba systematiskt utifrån ett hälsoperspektiv. Vi har förståelse för att AI kan kännas stort, läskigt och svårt att greppa, men det behöver inte vara komplicerat att komma igång. 

Tekniken som utvecklas i dag byggs inte för techspecialister utan för administratörer. Snarare än att leta utanför organisationen handlar det om att blicka inåt och börja i frågan: vilka uppgifter tar tid och fokus från vårt kärnuppdrag? Var kan vi frigöra tid så att människor kan göra mer av det de är anställda för, och få en bättre balans i vardagen?

Här är tre steg för att komma igång med AI för att främja företagshälsan:

  1. Kartlägg behoven: vilka repetitiva uppgifter slukar tid för medarbetarna? Låt de som är experter på struktur och process som HR, ekonomi och andra supportfunktioner, hjälpa till att identifiera var AI-verktygen gör störst skillnad i medarbetarnas och chefernas tidspressade vardag.
  2. Undersök vilka tekniska lösningar som blir tillgängliga och gör en “önskelista”. 
  3. Sätt en ambition för hur medarbetarna ska få mindre att göra med hjälp av verktygen. 

Vi menar inte att AI är lösningen på allt. Det är det inte. Men om fler verksamheter vågade utforska AI som ett hälsoverktyg hade vi antagligen sett både friskare, gladare och mer lönsamma arbetsplatser.

/Lina Ylander vd me+ , Ellen Montén vd  KoalaClick, Thibaud Hartwig medgrundare av OrganAI.se