Annons
 • Mannen delade säng med en kvinnlig kollega under en konferens. Foto: Colourbox

Delade säng med kollega - fick sparken

Publicerad 29 augusti 2019, kl 15:57

Mannen delade säng med en kvinnlig kollega under en konferensresa. Kort därpå fick han sparken för sexuella trakasserier. Själv nekar han till anklagelserna och nu har Unionen stämt företaget i Arbetsdomstolen.

Varje år åker Stockholmsföretaget på en konferensresa till fjällen – under tre dagar ägnar man sig åt teambuilding, skidåkning och fest. Konsultföretaget köper in alkoholen och sedan betalar medarbetarna en klumpsumma för drycken.

På årets fjällresa deltog ett 30-tal medarbetare och två gruppchefer som redan före avfärd hade delats upp i olika stugor. En Unionenmedlem, som arbetat på bolaget i fyra år, tilldelades det hus som betraktades som ”partystugan”. Eftersom han och en kvinnlig kollega ville prioritera en god natts sömn framför fest bestämde de sig för att sova i stugans enda tvåbäddsrum.

Väl på plats insåg de att rummet inte hade två separata bäddar, utan en dubbelsäng. Trots detta valde de att övernatta i den. På natten vaknade mannen, enligt honom själv, av att han låg tätt intill sin kollega och hade handen på hennes mage. Han tyckte att detta var pinsamt och vände sig snabbt mot väggen och somnade om.

Dagen därpå var den kvinnliga kollegan reserverad gentemot honom och han bad därför om ursäkt för att han hade lagt handen på hennes mage. Efter ytterligare en natt packade kvinnan ihop sina saker och uppgav att hon inte längre ville dela rum med honom.

Veckan efter fjällresan blev mannen kallad till ett möte med sin chef. Han informerades om att det kommit in en anmälan om sexuella trakasserier och han fick redogöra för händelseförloppet. En vecka senare meddelade bolaget att man avskedade honom.

Unionen anser inte att det som läggs mannen till last är tillräckligt för ett avsked och har nu stämt konsultföretaget i Arbetsdomstolen för brott mot las, lagen om anställningsskydd Förbundet kräver 150 000 kronor i skadestånd.

– Avsked är det starkaste verktyg som en arbetsgivare har och mot bakgrund av den redogörelse som framkommit finns det inte laglig grund för ett avskedande. Men vi får se vad arbetsgivaren för fram i sitt svaromål, under de tidigare förhandlingarna har det funnits olika bilder av vad som hänt, säger Cecilia Arklid, förbundsjurist på Unionen.

Hon påpekar att resan, med teambuilding på dagen och fest på kvällen, har arrangerats av arbetsgivaren.

– Individen har absolut ett ansvar men under en resa där det dricks alkohol och man även är där för att jobba har arbetsgivaren ansvaret att upprätthålla en ram så att det blir en behaglig situation för alla medverkande, säger Cecilia Arklid.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-09-19.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Kabinanställda fick ingen mat

  Flygbolaget Bra vägrar betala skadestånd för avtalsbrott sedan kabinpersonal gått miste om matrast och mat vid ett flertal flygningar. Nu har Unionen stämt bolaget.

 • Läs även...

  Nej, du får inte strejka för klimatet

  Klimatrörelsen Fridays for future uppmanar vuxna att strejka om knappt två veckor. Men intresset från svenska fackförbund är svalt. Och att ta ut sig själv i strejk är inte tillåtet.

 • Läs även...

  Krävs på skadestånd för stöld

  En avskedad säljledare på en stor matvarukedja krävs på skadestånd för stöld. Enligt Unionen saknar arbetsgivaren bevis och kräver att avskedet ogiltigförklaras.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.