Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Deltidspension lockar till längre yrkesliv

Var tredje person över 50 kan tänka sig att skjuta upp pensioneringen om de får flexiblare arbetstider eller möjlighet att arbeta deltid. Det visar en ny undersökning.
Ola Rennstam Publicerad 21 januari 2014, kl 11:03
Bertil Enevåg Ericson /TT
För ett knappt år sedan presenterades Pensionsåldersutredningens slutbetänkande. Utredningens uppdrag har varit att se över de olika åldersgränserna i pensionssystemen. Bertil Enevåg Ericson /TT

Många är beredda att senarelägga sin pensionering om förutsättningarna är de rätta. Var tredje av de tillfrågade i åldersgruppen över 50 är lockade att jobba längre om arbetsgivaren erbjuder en möjlighet till deltid.

Ungefär lika många kan tänka sig att förlänga yrkeslivet om de får flexiblare arbetstider och högre grad än i dag kan bestämma när och var arbetet utförs. Det visar en undersökning som gjorts av bemanningsföretaget Manpower.

77 procent uppger att de helt eller delvis vill trappa ned successivt när de blir äldre, alltså inte gå från heltid till en pensionärstillvaro från en dag till en annan.

– Parterna på arbetsmarknaden behöver underlätta för de anställda att jobba längre. Genom att skapa flexibla lösningar kan pensionärer fortsätta att bidra med sina kunskaper och därigenom skapa nya möjligheter både för personal och företag. Fler arbetade år är också en förutsättning för en rimlig pension i framtiden, säger Monica Längbo, HR-direktör på Manpower Group Sverige.
 

Det här kan få oss att skjuta på pensionen:
1. Möjlighet att arbeta deltid: 33 procent
2. Större flexibilitet i när och var jag utförde mitt arbete: 31 procent
3. Möjlighet att arbeta periodvis: 27 procent
4. Möjlighet att få vara mentor/coach till yngre kollegor: 25 procent

5. Att bli egenföretagare och konsulta åt arbetsgivaren: 18 procent

 

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.