Annons
Annons

Deltidspensionen på väg att införas

Publicerad 16 januari 2014, kl 14:55

Snart börjar pengar till fjolårets nyskapelse deltidspension avsättas. Första året rör det sig om 0,2 procent av lönen, men Unionens mål är att avsättningen med tiden ska ökas till 2 procent.

 

Deltidspensionen innebär att man kan ansöka om att gå ned i tid från den månad man fyller 60 eller 62 år beroende på avtalsområde. Arbetsgivaren kan säga nej om deltidspensioneringen innebär en störning för verksamheten.

Den extra avsättningen till deltidspensionen görs oavsett om man går ned i tid eller inte. För den som inte går ned i tid blir det ett extra tillskott till den vanliga pensionen.

Det var i avtalsrörelsen i fjol som Unionen drev och fick igenom kravet på en deltidspensionslösning i de flesta branscher. Genom att anställda ges möjlighet att gå ned i tid när de närmar sig slutet på arbetslivet ökar deras möjligheter att arbeta längre.

Exakt hur lösningen ser ut skiljer sig en aning åt mellan avtalen. Standardlösningen är att det under 2014 avsätts 0,2 procent av lönen för ändamålet, 2015 ökas andelen på till 0,5 procent. På vissa avtalsområden har man dock kommit överens om en större avsättning. På teknikavtalets område handlar det om 0,3 procent första året och 0,6 procent andra året.

Men för att det ska bli några pengar att tala om och en summa som ska kunna bekosta en minskad arbetstid under några år, lär det krävas större avsättningar än så.

- Vår ambition är att fortsätta bygga upp det här systemet så att avsättningen kommer upp i en sådan nivå att det är något rejält för den enskilde. Då pratar vi om att vi måste komma upp i två procent eller någonting, säger C-G Hjort på Unionens förhandlingsavdelning.

Samtidigt pågår arbetet med att komma fram till lösningar med Almega, arbetsgivarorganisationen för tjänstesektorn, som nobbade deltidspensionen i avtalsrörelsen. En arbetsgrupp tittar just nu på fördelar respektive nackdelar med deltidspensionen på Almegas område. Bland annat ska arbetsgruppen göra ett antal arbetsplatsbesök och träffa företrädare för företag och anställda.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Arbetsgivare kan kräva vaccinering

  Den som vägrar vaccin kan ratas vid jobbrekryteringar. Arbetsgivarsidan ser inget juridiskt hinder för att kräva vaccinering när du söker nytt jobb. Men facket varnar för att ovaccinerade riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.

 • Läs även...

  Tuffa förhandlingar om löner i tjänstesektorn

  Förhandlingarna om nya avtal i tjänstesektorn går trögt. Arbetsgivarna inom Almega har framför allt motsatt sig lönenivån i avtalen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Debatt: Vi vill inte bara ha ord - vi vill ha handling!

  Vi ställer upp för företaget, jobbar hårt och utsätter oss för faror. Vi är lojala också för att vi älskar att göra radio och tv. Men samtidigt vill företaget försämra våra villkor. Det går inte ihop, skriver facken på SVT, SR och UR.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Las: Det förhandlar parterna om

  Slopa anställningsformen allmän visstid och tillåt undantag i turordningsreglerna baserat på antalet uppsagda. Det är två frågor som arbetsgrupperna i las-förhandlingarna mellan fack och arbetsgivarna tittar på.