Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Christopher Hunt

Demokrati på heltid

Publicerad 30 oktober 2019, kl 13:49

Vi har ett tufft samhällsklimat. Tonläget i sociala medier är uppskruvat, objektiva nyheter och forskarrön ifrågasätts och kallas fejk.

De så kallade filterbubblorna gör att vi till stor del möter åsikter vi redan delar, vilket skapar en polarisering i det offentliga samtalet. Utvecklingen går åt fel håll för press- och yttrandefriheten, på flera håll i världen hotas och dödas journalister och fackligt aktiva. Kort sagt – demokratin är under stark press. Och vi måste alla vara med och försvara den, i vardagen.

Det handlar om att säga ifrån mot rasism, sexism och kränkningar och om att inte ducka fast det blir obekvämt. Du och jag ska behandla alla människor med respekt, även dem som tycker tvärtom. Vi ska jobba för jämställdhet och mångfald – på arbetsplatsen, i föreningslivet, i kommentarsfälten och på middag med vänner. Och, nog så viktigt: erkänna att vi har fördomar och utmana de egna tankemönstren.

Demokratiuppdraget behöver vara på heltid och det är glädjande att Unionen på sin kongress bestämde att flytta fram positionerna. Dels genom beslutet att aktivt verka för demokratin, dels genom att anta en jämlikhets- och mångfaldsplattform.

Läs mer: Unionen ändrar stadgar om demokrati

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
Lediga jobb
 • Läs även...

  Hoppfullt att #metoo lett till ökad öppenhet

  Skogsbranschens #metoo-upprop ledde till att machokultur och sexuella trakasserier började diskuteras i fikarummen. Det berättar en av få kvinnliga skogsmästare. Det ger hopp inför framtiden – att förändring är möjlig.

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.

 • Läs även...

  Inte bara videomötenas fel

  Distansjobbandet har satt käppar i hjulet för kreativiteten. Först skyllde jag på alla videomöten som slukar energi, men nu tänker jag att det kanske är lite mer komplicerat än så.