Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Christopher Hunt

Demokrati på heltid

Publicerad 30 oktober 2019, kl 13:49

Vi har ett tufft samhällsklimat. Tonläget i sociala medier är uppskruvat, objektiva nyheter och forskarrön ifrågasätts och kallas fejk.

De så kallade filterbubblorna gör att vi till stor del möter åsikter vi redan delar, vilket skapar en polarisering i det offentliga samtalet. Utvecklingen går åt fel håll för press- och yttrandefriheten, på flera håll i världen hotas och dödas journalister och fackligt aktiva. Kort sagt – demokratin är under stark press. Och vi måste alla vara med och försvara den, i vardagen.

Det handlar om att säga ifrån mot rasism, sexism och kränkningar och om att inte ducka fast det blir obekvämt. Du och jag ska behandla alla människor med respekt, även dem som tycker tvärtom. Vi ska jobba för jämställdhet och mångfald – på arbetsplatsen, i föreningslivet, i kommentarsfälten och på middag med vänner. Och, nog så viktigt: erkänna att vi har fördomar och utmana de egna tankemönstren.

Demokratiuppdraget behöver vara på heltid och det är glädjande att Unionen på sin kongress bestämde att flytta fram positionerna. Dels genom beslutet att aktivt verka för demokratin, dels genom att anta en jämlikhets- och mångfaldsplattform.

Läs mer: Unionen ändrar stadgar om demokrati

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Coronakrisen ställer krav på ledarskapet

  Coronakrisen gör att många av oss leder på distans. Omställningen är en utmaning, inte minst arbetsmiljöansvaret. Klarar jag att leva upp till det? Hur mår medarbetarna – egentligen?

 • Läs även...

  Sökes: Halvrisiga kvinnor

  Som kvinna och chef kan en ju bli glad över att kvinnor visar sig vara bättre chefer än män. En klapp på den egna axeln liksom. Men egentligen är det ju mest ledsamt eftersom det framför allt visar att männen fortfarande är normen för hur vi tänker att chefer ska vara.