Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Christopher Hunt

Demokrati på heltid

Publicerad 30 oktober 2019, kl 13:49

Vi har ett tufft samhällsklimat. Tonläget i sociala medier är uppskruvat, objektiva nyheter och forskarrön ifrågasätts och kallas fejk.

De så kallade filterbubblorna gör att vi till stor del möter åsikter vi redan delar, vilket skapar en polarisering i det offentliga samtalet. Utvecklingen går åt fel håll för press- och yttrandefriheten, på flera håll i världen hotas och dödas journalister och fackligt aktiva. Kort sagt – demokratin är under stark press. Och vi måste alla vara med och försvara den, i vardagen.

Det handlar om att säga ifrån mot rasism, sexism och kränkningar och om att inte ducka fast det blir obekvämt. Du och jag ska behandla alla människor med respekt, även dem som tycker tvärtom. Vi ska jobba för jämställdhet och mångfald – på arbetsplatsen, i föreningslivet, i kommentarsfälten och på middag med vänner. Och, nog så viktigt: erkänna att vi har fördomar och utmana de egna tankemönstren.

Demokratiuppdraget behöver vara på heltid och det är glädjande att Unionen på sin kongress bestämde att flytta fram positionerna. Dels genom beslutet att aktivt verka för demokratin, dels genom att anta en jämlikhets- och mångfaldsplattform.

Läs mer: Unionen ändrar stadgar om demokrati

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tänka nytt

  Efter ett antal år som journalist hade jag fastnat i en mall. Texterna var korrekta men tråkiga. Så jag hittade en kurs i kreativt skrivande. Det talas ju ofta om att tänka utanför boxen.

 • Läs även...

  Farligt med drömjobb ...

  Jag har precis börjat på drömjobbet. Det är i alla fall enligt mig det enda rimliga sättet att beskriva tjänsten som chefredaktör för Sveriges största fackförbundstidning.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.