Annons
Annons
 • Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Det är en tragisk situation"

Publicerad 3 maj 2019, kl 11:39

De 250 anställda vid den konkursdrabbade klädkedjan JC, står ännu både utan aprillön och ersättning från den statliga lönegarantin. Även ett hundratal anställda på företaget Flexenclosure är i en liknande situation. Här är vad du ska tänka på om du inte får ut din lön.

Efter flera månaders försöka att hitta en lösning på JC:s ekonomiska problem genom en företagsrekonstruktion har nu bolaget försatts i konkurs av Stockholms tingsrätt, sedan dess ägare lämnat in en konkursansökan den 24 april.

Dagen efter stod det också klart att de anställda inte heller skulle få någon lön. Och den ersättning de i den situation då har rätt till, via den statliga lönegarantin, får de nu vänta på ytterligare en tid.

– Vi räknar med att kunna fatta beslut om lönegaranti under senare delen av nästa vecka, sedan är det en viss handläggningstid hos länsstyrelsen som vi inte kan svara för, sade den av tingsrättens utsedda konkursförvaltaren Mats Emthén till Handelsnytt i fredags.

Som konkursförvaltare tar han nu över bolagets butiker och personal och ska också undersöka om någon annan kan ta över hela eller delar av verksamheten.

Ännu är ingen uppsagd och butikerna hålls öppna. Och enligt uppgift i Handelsnytt bör besked om hur det blir med jobben komma inom en månad. I dagsläget befinner sig dock de anställda i en osäker situation, både vad gäller ekonomin liksom hur det blir med deras jobb framöver.

– Jag får hela tiden mejl från medlemmar som är osäkra på sin framtid och ekonomi, inte minst sedan de inte fått sin lön. Det är en väldigt tragisk situation, säger Terez Rongve, ombudsman på Unionen.

Hon har företrätt ett 80-tal medlemmar, som är butikschefer och anställda på JC:s huvudkontor, vid förhandlingar under företagsrekonstruktionen.

– Jag ska nu också ta kontakt med konkursförvaltaren för att få ett förhandsbesked om vilka fodringar, exempelvis innestående semester, som man kan få ut via lönegarantin, säger Terez Rongve.

Även ett hundratal anställda på Flexenclosure, med produktion i Vara och Linköping, har drabbats av en utebliven aprillön. Sedan företagsledningen har lämnat in en ansökan om företagsrekonstruktion till Stockholms tingsrätt får nu personalen, sannolikt vänta på ersättning från den statliga lönegarantin.

– Beskedet till oss är att det behövdes sju bankdagar, vilket betyder att utbetalningarna sker på tisdag eller onsdag i nästa vecka eller i varje fall senast innan veckan är slut, säger Linus Larsson, Unionenklubbens ordförande som företräder ett 35-tal anställda, till Nya Lidköpings-Tidningen.

När du inte får din lön

Om lönen fryser inne, och du inte direkt får någon ersättning och saknar pengar att betala alla räkningar, gör så här:

 • Skriv en lista på de räkningar du brukar betala.
 • Ring så snabbt som möjligt till alla fordringsägare och berätta om din situation. Om du vet att du snart kommer att få pengar, som via den statliga lönegarantin, och du inte har några tidigare betalningsanmärkningar, kan det finnas stor förståelse för din situation. Om du är snabb kan du också slippa extra kostnader, som påminnelseavgifter och högre ränta på något du köpt på avbetalning.
 • Om du inte får anstånd och ändå har möjlighet att betala en del av räkningarna; prioritera hyran eller bostadslånen, hemförsäkringen och elen liksom också avgiften till facket och a-kassan samt dagis- och fritidsavgiften.
 • Om du hamnar i en utdragen situation, som att du väntar på ersättning från lönegarantin vid en konkurs, gäller det att du eller facket ligger på konkursförvaltaren för att du ska få dina pengar och inbetalning till din eventuella tjänstepension.

Källa: Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank

Läs också: Lär dig spara till en buffert

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Äldre får rätt att plugga längre

  Senast 2022 ska även äldre, upp till 60 år, kunna plugga med studiemedel enligt regeringens förslag i höstbudgeten. Bra, men inte nog, anser Unionen som också vill se ett höjt bidrag.

 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Konkurs – affärsidé för kriminella

  Aktiebolag används som kofot av skurkar som verktyg för att sno åt sig pengar på arbetsmarknaden. Hos var fjärde företag som går i konkurs finns tecken på fiffel och båg och Unionens medlemmar drabbas både direkt och indirekt.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Facket röstade mot aktieutdelning

  Att rösta för aktieutdelning på 3,8 miljarder samtidigt som företaget har krisberedskap och behöver spara är provocerande. Det menar ordföranden i Unionenklubben på Sandvik, som röstade mot förslaget.

 • Läs även...

  Unionen: ”Staten ska inte betala hela lönen”

  Både Svenskt Näringsliv och Almega vill att staten ska betala hela lönekostnaden för krisande företag. Men Unionen tycker att 80 procents arbetstidsminskning är tillräckligt.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

  En gång i tiden var svensk a-kassa en av de bästa i världen. I dag är den en av de sämsta. Nu stiger arbetslösheten, men få som blir av med jobbet kan leva på sin a-kassa och måste därför söka försörjningsstöd. Läs Kollegas granskning av hur a-kassan monterades ner och vilka konsekvenser nedmonteringen får.