• Hösten 2011 presenterade PTK:s (och Unionens) ordförande Cecilia Fahlberg och Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren att de avsåg starta förhandlingar om ett nytt omställningsavtal. Ett år senare var förhandlingarna igång. På torsdagskvällen avslutades förhandlingarna, utan nytt avtal. Foto: Bertil Ericsson/TT

Det blir inget nytt omställningsavtal

Publicerad 3 september 2015, kl 12:25 Uppdaterad 3 september 2015, kl 22:55

Förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal har förts sedan hösten 2012. För en vecka sedan nekade Saco-P arbetsgivarnas förslag om nya turordningsregler. Så sent som på torsdagsförmiddagen fanns ändå förhoppningar om att få iland avtalet, men redan senare samma kväll valde alltså Svenskt Näringsliv att avsluta förhandlingarna.

- Det är djupt beklagligt att förhandlingarna avslutas. Vi hade ett unikt tillfälle att komma överens om ett avtal som skulle möta de stora förändringar som vi ser redan idag på arbetsmarknaden och som kommer att påverka en halv miljon jobb de närmaste 10-20 åren, säger PTKs ordförande Cecilia Fahlberg, i en kommentar.

Beskedet kom sent på torsdagskvällen. Tidigare på dagen talade Kollega.se med Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren, som då sa så här:

- Vi la ett förslag till hur man skulle kunna göra en del i ett brett avtal, i den del som rörde turordningen, säger Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv, enligt vilken akademikernas nej inte innebär stopp för förhandlingarna.

- Nu håller vi på och går igenom förslaget bit för bit och diskuterar, och förklarar hur vi tänker och hur vi tror att det skulle fungera.

Hur stora är möjligheterna att få till ett avtal?
- Du kanske inte ska ställa frågan till mig. Det där är mer en intern PTK-fråga, säger Christer Ågren.

- Vi upplever att en majoritet av PTK-förbunden är beredda att köra en konstruktiv och ärlig förhandling kring det här, men är så klart lite konfunderade över vad akademikerna säger.

Det var strax före semestertid som Svenskt Näringsliv kom med sitt förslag. I potten  både pengar till omställning för uppsagda och sjukskrivna, och hur turordningsreglerna vid uppsägningar ska se ut.

Det förslaget sa akademikerna i Saco-P nej till. De privatanställda akademikerna utgör 180 000 av PTK:s totalt 810 000 medlemmar. För tidningen Arbetet förklarade Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius att förslaget ”skulle medföra en nedmontering av det lokala fackliga arbetet”. Enligt Arbetet innebar förslaget bland annat att kompetens ska ligga till grund för uppsägningslistorna och att det dessutom är arbetsgivarna som avgör vad som är rätt kompetens.

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, och den som ledde förhandlingarna med arbetsgivarna om ett nytt omställningsavtal har tidigare varit tydlig med att man från PTK:s sida inte skulle gå med på att det lokala fackets inflytande över neddragningsprocessen försvinner.

- Det är en nyckelfaktor i den svenska modellen, sa han till kollega.se i förra veckan.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Ingen a-kassa utan arbetsgivar­intyg

  Arbetslösa kan få vänta länge på a-kassans ersättning. Ofta på grund av att arbetsgivarna inte skriver det intyg som krävs.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Omställning fortfarande huvudfråga för PTK

  Svenskt Näringsliv förhandlar med LO om tryggare jobb. Från PTK följer man diskussionerna med intresse, men ännu finns inget beslut om att återigen ta upp förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal.
  – Det är en oerhört viktigt fråga, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

 • Läs även...

  Tusentals kan bli utan pensionsavtal

  Nyligen sa arbetsgivarna upp ett pensionsavtal som gäller Unionenmedlemmar på kooperativa företag och inom den ideella sektorn. Ett förhastat beslut, anser facket enligt vilket ett nytt avtal inte skulle ge medlemmarna några fördelar.

 • Läs även...

  Unionen och TCO: ”Värna partsmodellen och kollektivavtalen”

  Den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då är det dags att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i parlamentet under nästa mandatperiod. Både Unionen och TCO vill att de svenska parlamentarikerna ska driva frågor om stärkta fackliga rättigheter.

 • Läs även...

  Nya EU-lagar påverkar svensk arbetsmarknad

  Den senaste mandatperioden har Europaparlamentet och EU:s andra lagstiftare ministerrådet, fattat beslut om flera konkreta lagar på arbetsmarknadsområdet. Det reviderade utstationeringsdirektivet påverkar den svenska arbetsmarknaden mest.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.