• Jobba hemifrån? Händer sällan i verkligheten. Foto: Hasse Holmberg / TT

”Det flexibla arbetet är en myt”

Publicerad 3 april 2014, kl 14:59

Trots att den nya tekniken gör att vi kan jobba på distans fortsätter många att gå till jobbet. Normer som att man inte anses jobba om man inte är på plats, styr. Forskaren i kulturgeografi, Kristina Trygg, kallar distansarbete och flexibla arbetsplatser för en myt. Däremot gör tekniken att vi jobbar mer utan att få betalt.

Du har hört den förut. Den nya tekniken gör att många tjänstemän och akademiker kan jobba från andra ställen än just arbetsplatsen. Trots det väljer många att sitta i bilköer, cykla eller trängas i kollektivtrafiken - för att ta sig till jobbet. Det upptäckte kulturgeografen Kristina Trygg som skrivit en färsk avhandling om arbetets geografi vid Stockholms universitet.

- Det förväntas från både kolleger och ledning att man är på plats. Man anser att det är så man arbetar bäst. Samtliga som jag intervjuade sa att kollegerna klagar om man inte är där. Eftersom alla svarade så innebär det att även de själva klagar på sina kolleger, säger hon.

Kristina Trygg har följt nio olika företag i Stockholm under flera år. Hon har intervjuat, använt enkäter och fört loggbok över några av de anställda. Hon har även intervjuat företagsledarna. Det handlar om branscher som PR och kommunikation, management och offentliga utredningar.

En annan styrande norm som får de anställda att ta sig till jobbet är rädslan för att missa något. Både inbokade möten och de informella. Besluten som fattas i korridoren eller vid kaffeautomaten. Där fanns en stor skillnad mellan de offentligt anställda och de privatanställda, där de senare ofta hamnar i möten som aldrig planerats in. De bara uppstår. Men både inbokade och ad hoc-möten bidrar till samma rädsla att missa något när man inte är där.

Samtliga företag som deltagit i studien ligger i framkant när det gäller IT och teknik. Alla anställda har också svarat att de kan sköta själva jobbet med endast en bärbar dator och eventuellt en telefon. Och såväl anställda som personer i ledningsposition har sagt att de jobbar på flexibla arbetsplatser där man kan jobba hemifrån och där ”alla sköter sig själva”. Trots det var det väldigt sällan som någon jobbade på distans.

- Jag blev faktiskt förvånad. Det är en myt att man är så flexibel och kan jobba var som helst i dag. För när man väl pratar med anställda är det ingen som gör det, säger Kristina Trygg.

En annan slutsats hon drar i avhandlingen är att det gränslösa arbetet ”koloniserar” fritiden. De människor som arbetar på kontor och som undersökts i avhandlingen är ofta uppkopplade efter arbetstid och är därmed nåbara för kolleger, kunder och arbetsgivaren.

- Man jobbar efter arbetet fast man ser det inte som arbetstid, utan som ett intresse. Man mejlar, svarar på telefon, förbereder en dragning. Och man får inte betalt för det.

Kristina Trygg säger att en trolig orsak är att det i dag är så enkelt att vara tillgänglig. En smart telefon är allt som krävs. Och så svårt att stänga av.

- Arbetsgivaren förser anställda med smarta telefoner och då känner man att man sagt ja till att vara ständigt anträffbar. Vilket också ledarna tycker att man ska vara. Anställda som är borta en kväll säger till exempel att de då måste meddela en kollega som kan svara om någon ringer. Det hänger ju på vad ledningen förmedlar. Och på om de som har jobbet accepterar det.

Kommentarer

Det var synd att inte Microsoft undersöktes, för vi som jobbar där har en annan bild. Dels använder vi tekniken fullt ut och det är faktiskt lika "vanligt" att jobba hemma eller någon annanstans som att sitta på kontoret. Då vi arbetar platsoberoende är det inget som direkt märks, inte som i artikeln där kollegor klagar på varandra om de inte sitter på sin plats. Vi har också en stor medvetenhet om riskerna och ser ett stort ansvar hos chefer och ledare här. Det som vi kallar det nya arbetslivet är inte bara att vara uppkopplad och tillgänglig. Det handlar också om ett nytt ledarskap - som är medveten om såväl fördelar som utmaningar. I samband med Jobba hemma-dagen skrev vår affärs och marknadsdirektör ett debattinlägg om just detta här. http://nyheter24.se/debatt/765427-jobba-hemma-dagen-nar-ledarskapet-miss...

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-04-24. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  5 tips för bättre möten

  De kan vara inspirerande, roliga, kreativa och ibland alldeles nödvändiga. Men lika ofta, om inte oftare, upplevs de som långa, ineffektiva och meningslösa. Vad vi pratar om? Möten så klart.

 • Läs även...

  Transcom står fast vid jobbflytt från Umeå

  Trots att en löntagarkonsult konstaterar att Transcom inte tjänar något på att flytta verksamheten från Umeå till Eskilstuna håller ledningen fast vid att 280 tjänster ska flyttas.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  Här får du jobba när du vill

  Det finns inget självändamål med att jobba 9–17. Det viktiga är att man når resultat – inte när det sker. Det insåg man på Invise. Här bestämmer du själv när du vill arbeta.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.