• Även till Golfcenter i Danderyd hade många golfare sökt sig under söndagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det våras för golfklubbarna

Publicerad 30 mars 2020, kl 13:48

En bransch som än så länge går bra, coronatider till trots, är golfklubbarna. Tack vare gynnsamt väder och en stor efterfrågan öppnar många av landets 454 golfklubbar tidigare än vanligt.

– Det finns ett väldigt stort intresse att komma ut och spela golf. Det finns ju inte mycket annat att göra i dessa dagar, säger Helén Arnoldson, klubbchef på Hooks golfklubb i Småland.

Normalt öppnar Hooks golfklubb sina banor runt den 7 april, men i år har flertalet klubbar i Småland redan startat golfsäsongen. Den milda vintern i kombination med att golfen är en motionsform som beskrivits som tämligen coronakompatibel, är orsaken till att säsongsanställda redan är på plats på de småländska golfbanorna.

– Sedan får vi väl se lite grann hur det tar vägen, säger Helén Arnoldson.

GolfUppsala AB ligger man lite efter Smålandsklubbarna, men planerar att öppna alla banor nästa helg, två veckor tidigare än vanligt. Rangen och en niohålsbana har redan öppnats för hugade golfare.

– Det är full fart och helt galet, säger Fredrik Almskoug, golftränare på GolfUppsala.

– Det ser bra ut just för golfens del, men sedan har vi butiker och restaurang, och de delarna kommer att ta stryk på grund av restriktionerna.

Tävlingar och företagsgolf kommer också att tappa en del, dels för att företagen går sämre, men också på grund av förbudet mot folksamlingar på över 50 personer, tippar Fredrik Almskoug. Detta kommer på kort sikt inte att påverka antalet säsongsanställningar.

– Våra säsongsanställda är på gång och eventuellt får vi omfördela resurser i första hand.

Trots att golf är en tämligen smittsäker motionsform, där social distansering ligger i sportens natur, har klubbarna tänkt igenom hur de kan göra för att förhindra smitta och köbildning. Bland annat möblerar man om serveringar, satsar på uteserveringar och lägger även andra aktiviteter utomhus.

Läs mer: Krisande företag lånar ut personal

– Häromdagen hade vi utprovning av klubbkläder utomhus. Sedan följer vi svenska golfförbundets rekommendationer om att flaggan ska vara kvar i koppen till exempel, säger Helén Arnoldson på Hooks.

– Golfare har ju alltid handske på sig, så man kan antingen använda handskhanden för att kratta bunkern eller så låter man bli och krattar med fötterna i stället, säger Fredrik Almskoug.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  Svensk konsensus i kampen mot corona

  Den svenska linjen i coronakrisen – rekommendationer i stället för förbud, proffs som bestämmer i stället för politiker – avspeglar samförståndsandan i svenskt arbetsliv. Det menar två ledarskapsforskare vid Handelshögskolan.

 • Läs även...

  Krisande företag lånar ut personal

  Mängder av företag tvingas lägga ner verksamheten i spåren av coronasmittan. Andra har rekordmycket att göra. Nu lånar de som saknar arbetsuppgifter ut sina anställda till sektorer som behöver dem bättre.

 • Läs även...

  SAS ber anställda sänka sina löner

  Flygbolaget SAS har bett sina medarbetare sänka lönerna med 20 procent, till följd av corona. Samtidigt meddelar ledningen att de också kommer kapa sina löner.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Barn drabbas inte när föräldrar förlorar jobb

  När en arbetsplats läggs ner leder det inte bara till ökad risk för arbetslöshet bland dem som blir av med jobbet. De drabbas även av lägre inkomst, fler skilsmässor och sämre hälsa än andra. Men det drabbar inte deras barn. Det visar en ny rapport från IFAU.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.