Annons
Annons
 • Digitala begravningar och ceremonier utomhus. Begravningsbyråer ställer om sina rutiner för att undvika spridning av coronasmittan. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Digital begravning i smittans spår

Publicerad 26 mars 2020, kl 17:16

En av de branscher som ställt om sina arbetsrutiner i coronatider och erbjuder alternativ är begravningsbranschen. På begravningsbyrån Grindstolpen i Uppsala anpassar man sig på olika sätt för att förhindra smittspridning.

Ett 60-tal gäster på en begravning i staden Vitoria, var bland de första som blev smittade av coronaviruset i Spanien.

I Sverige har rädsla för corona lett till inställda begravningscermonier, men begravningsentreprenör Emilie Tingström på Grindstolpen i Uppsala menar att det är fel väg att gå.

– Det är inte bra att trycka på vänteläge. Det är viktigt för familjen att ta avsked, bättre i så fall att man har en begravningsceremoni bara för de närmaste, så kan man komplettera med en minnesstund senare i sommar.

Digitala eller streamade begravningar, alltså begravningar som man kan följa i direktsändning via en videolänk i datorn eller mobilen, är ett annat alternativ som testats i veckan. Även Grindstolpen erbjuder begravningsgäster den möjligheten.

– Vi har livesänt begravningar tidigare i ganska liten skala, när till exempel någon släkting inte kunnat resa till begravningen, men än så länge har vi inte haft någon större efterfrågan. Det gäller ju att folk i andra ändan ska kunna tekniken också.

Emilie Tingström har andra lösningar för att förhindra att smitta sprids. Information både på hemsidan och i kyrkan, bland annat med uppmaningar om att sjuka och folk i riskgrupper bör hålla sig hemma. Men också att man ska sitta glest i kyrkbänkarna, hålla avstånd under defilering (när gästerna tar farväl vid kistan) och framför allt att påminna varandra om att låta bli att kramas.

– Kramar kommer ju mer eller mindre automatiskt under en begravning, säger Emilie Tingström.

– I dag började vi också tänka tanken att ha begravningar utomhus om vädret tillåter.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-04-16.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart lättare att få a-kassa

  Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

 • Läs även...

  Corona ger högt tryck på facket

  Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.

 • Läs även...

  Egenföretagare hoppas på krisstöd

  Även många av Unionens egenföretagande medlemmar hör nu av sig till förbundet för att få hjälp, exempelvis sedan uppdragsgivare har sagt upp kontrakt. Det främsta hoppet står till att man snart får statligt stöd.

 • Läs även...

  Nu får Gunnar leva på sin frus lön

  Många egenföretagare är i kris till följd av coronasmittan. För två veckor sedan hade Gunnar Söderberg redan 15 föreläsningar inbokade under våren. Nu är de flesta avbokade.

 • Läs även...

  Krisande företag lånar ut personal

  Mängder av företag tvingas lägga ner verksamheten i spåren av coronasmittan. Andra har rekordmycket att göra. Nu lånar de som saknar arbetsuppgifter ut sina anställda till sektorer som behöver dem bättre.

 • Läs även...

  Miljardutdelning trots statligt krisstöd

  Fordonsindustrin har permitterat tusentals till följd av corona. Samtidigt föreslår AB Volvos styrelse att miljarder delas ut till aktieägarna. Provocerande och oanständigt tycker representanter för regeringspartierna. Och på Scania får de anställda rekordbonus.

 • Läs även...

  3 av 4 osäkra på framtida jobbchanser

  Hur påverkar teknikutvecklingen ditt jobb? Endast en av fyra arbetstagare är säkra på att den kompetens de har kommer att behövas i framtiden, visar en undersökning från Futurion.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.