• Digitala begravningar och ceremonier utomhus. Begravningsbyråer ställer om sina rutiner för att undvika spridning av coronasmittan. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Digital begravning i smittans spår

Publicerad 26 mars 2020, kl 17:16

En av de branscher som ställt om sina arbetsrutiner i coronatider och erbjuder alternativ är begravningsbranschen. På begravningsbyrån Grindstolpen i Uppsala anpassar man sig på olika sätt för att förhindra smittspridning.

Ett 60-tal gäster på en begravning i staden Vitoria, var bland de första som blev smittade av coronaviruset i Spanien.

I Sverige har rädsla för corona lett till inställda begravningscermonier, men begravningsentreprenör Emilie Tingström på Grindstolpen i Uppsala menar att det är fel väg att gå.

– Det är inte bra att trycka på vänteläge. Det är viktigt för familjen att ta avsked, bättre i så fall att man har en begravningsceremoni bara för de närmaste, så kan man komplettera med en minnesstund senare i sommar.

Digitala eller streamade begravningar, alltså begravningar som man kan följa i direktsändning via en videolänk i datorn eller mobilen, är ett annat alternativ som testats i veckan. Även Grindstolpen erbjuder begravningsgäster den möjligheten.

– Vi har livesänt begravningar tidigare i ganska liten skala, när till exempel någon släkting inte kunnat resa till begravningen, men än så länge har vi inte haft någon större efterfrågan. Det gäller ju att folk i andra ändan ska kunna tekniken också.

Emilie Tingström har andra lösningar för att förhindra att smitta sprids. Information både på hemsidan och i kyrkan, bland annat med uppmaningar om att sjuka och folk i riskgrupper bör hålla sig hemma. Men också att man ska sitta glest i kyrkbänkarna, hålla avstånd under defilering (när gästerna tar farväl vid kistan) och framför allt att påminna varandra om att låta bli att kramas.

– Kramar kommer ju mer eller mindre automatiskt under en begravning, säger Emilie Tingström.

– I dag började vi också tänka tanken att ha begravningar utomhus om vädret tillåter.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Corona får Apotea att rekrytera

  Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.