Annons
Annons
 • Även de som jobbar mot digitala plattformar kan få kollektivavtal i framtiden. Foto: Janerik Henriksson / TT

”Digitala arbetare” ska få schysta villkor

Publicerad 15 juni 2016, kl 12:00

Skaran av så kallade crowdworkers, personer som tar uppdrag via digitala plattformar, växer hela tiden. Nu inleder Unionen ett samarbete med tyska IG Metall för att tillvarata deras intressen.

Plattformsekonomin är på väg att förändra arbetsmarknaden. Mest kända plattformar är kanske taxiförmedlaren Uber och förmedlaren av boende Airbnb, men det handlar om alla möjliga tjänster exempelvis inom programmering eller design. När uppdragen läggs ut via digitala plattformar finns inte längre det traditionella förhållandet mellan anställda och arbetsgivare, som regleras via avtal och lag.

För facken innebär det en ny utmaning.

- Hur stort detta kommer bli kan man bara sia om. Men klarar vi inte att reglera detta kommer en växande del av arbetsmarknaden att bli oreglerad. Våra strategier är att så stor andel som möjligt av det arbete som utförs ska organiseras fackligt, att de som utför arbetet ska lockas till fackligt medlemskap och att vi ska reglera det med kollektivavtalet som grund, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Arbetet med detta har påbörjats, men hur det rent praktiskt ska gå till att reglera villkor för plattformar i andra länder vet inte Unionen i dag.

Samarbetet med det tyska facket IG Metall har pågått i nästan ett år.

- Vi har haft en kontinuerlig och intensiv dialog om de här frågorna. Vi ser samma utmaningar. Det är vi som parter som måste stå för regleringen och fånga upp och organisera dem som utför arbetet, säger Martin Linder.

- Medlemsvärvning är inte huvudsyftet, utan det är att skapa förutsättningar för att den här delen av arbetsmarknaden ska kunna ställa krav. Men ska vi vara en legitim part måste vi också ha dem som medlemmar.

I fjol lanserade IG Metall hemsidan faircrowdwork.org. På den kan man bland annat granska olika plattformar utifrån faktorer som betalning och sidans funktionalitet, och få information om sina rättigheter och löneutveckling.

Det avtal som Unionen nu slutit med IG Metall innebär bland annat att Unionen till hösten kan lansera en svensk portal av faircrowdwork.org under hösten.

- Det här är en gränsöverskridande arbetsmarknad. Att två stora förbund från olika länder jobbar gemensamt tror vi är en början på den resa som ska kunna gälla fler länder, säger Martin Linder.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Äldre får rätt att plugga längre

  Senast 2022 ska även äldre, upp till 60 år, kunna plugga med studiemedel enligt regeringens förslag i höstbudgeten. Bra, men inte nog, anser Unionen som också vill se ett höjt bidrag.

 • Läs även...

  Facket röstade mot aktieutdelning

  Att rösta för aktieutdelning på 3,8 miljarder samtidigt som företaget har krisberedskap och behöver spara är provocerande. Det menar ordföranden i Unionenklubben på Sandvik, som röstade mot förslaget.

 • Läs även...

  Unionen kritiskt till ingångsavdrag

  Sänk arbetsgivaravgiften för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, föreslår regeringen. En dålig idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Hockeyspelare har fått nytt avtal

  Större inflytande över hur namn och bild får användas och högre lägastalöner för nya spelare. Det är innehållet i det nya avtal som Unionen tecknat för elithockeyspelare.

 • Läs även...

  Missnöjda medlemmar fick pengar av Unionen

  Förra året betalade Unionen ut 162 761 kronor till medlemmar som ansåg sig blivit felaktigt behandlade av förbundet. En minskning med 88 procent jämfört med för fem år sedan.

 • Läs även...

  Småföretag saknar digital kompetens

  Under pandemin har vi experimenterat med digital teknik och nya arbetssätt. Men när vi återvänder till kontoren finns risk att allt blir som vanligt igen. Det visar en ny rapport.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna: kom tillbaka till kontoret

  Majoriteten av de anställda vill fortsätta jobba på distans när pandemin har blåst över. Arbetsgivarna vill dock att medarbetarna kommer tillbaka till kontoret. Det visar en färsk undersökning.

 • Läs även...

  Här finns de nya jobben

  Teknikskiftet riskerar att slå ut många jobb. Värst drabbade är kvinnodominerade yrken. Men det vissa även branscher där det skapas jobb, visar en ny rapport från Unionen.