Annons
Annons
  • Det går 59 industriarbetarlöner på på en direktörslön. Foto: Colourbox

"Direktörernas löner rent och purt vansinne"

Publicerad 7 februari 2019, kl 16:40

Låt direktörernas löneökningstakt vara densamma som för övriga anställda. Det kräver centralorganisationen LO efter att ha publicerat en genomgång av inkomstskillnaden mellan makteliten och vanligt folk och konstaterat att klyftan är större än någonsin.

Tvåhundra höjdare varav 50 verkställande direktörer på storföretagen, den så kallade ekonomiska eliten, ingår i LO:s undersökning Makteliten som jämför inkomster under 2017. Denna senaste jämförelse visade att bolagsdirektörerna har en snittinkomst som motsvarade drygt 59 industriarbetarlöner. Det år då den ekonomiska eliten tjänade som minst, 1980, motsvarade deras inkomster 9,1 industriarbetares.

Förtjänar inte direktörerna sin höga lön?
– Nej, de gör de verkligen inte. Det finns inte på denna planet. De har inte gjort någonting under 2017 som försvarar att deras inkomster har ökat ännu mer jämfört med industriarbetare. Det är rent och purt vansinne, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Läs också: Lönegapet mellan tjänstemän och arbetare fortsätter växa

– En procent, den mest välavlönade, tar för närvarande tolv procent av hela löneutrymmet. Det är både skadligt och kortsiktigt. De pengarna skulle kunna göra bättre nytta någon annanstans.

LO vill se flera åtgärder för att klyftan inte ska öka ännu mer – bland annat en hårdare beskattning av kapitalinkomster. LO föreslår också att det ska finnas föreskrifter om att vd:s årliga löneökningstakt inte ska vara högre än för övriga anställda i företaget. Om den glider iväg ändå måste företagen förklara sig i årsredovisningen. Dessutom vill organisationen att såväl a-kassa som sjukförsäkring höjs.

Läs också: Lön efter kön - fortfarande

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb