Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Diskriminerad av kyrkan

Kvinnan slutade på pastoratet efter att hon blivit sexuellt trakasserad. När hon tre år senare sökte en tjänst hos samma arbetsgivare blev hon nekad för att det skulle vara ”olämpligt”.
Lina Björk Publicerad 17 februari 2016, kl 10:18
Colourbox
Colourbox

2012 anmälde kvinnan en kollega för sexuella trakasserier. Pastoratet utredde händelsen som resulterade i en muntlig varning för den manliga kollegan. Kvinnan som hade ett vikariat blev erbjuden en tillsvidaretjänst men valde ändå att sluta.

Tre år senare sökte hon en liknande tjänst som den hon hade haft, hos samma arbetsgivare. Efter att hon efter ett par veckor fortfarande inte fått något svar, mejlade hon chefen som berättade att tjänsten blivit tillsatt. Hon frågade då vilka kvalifikationer den som fått jobbet hade haft och fick då veta att det som efterfrågats var social kompetens, att kunna ”skruva på maskiner” och ordningssinne.

Personen som anställdes kallades aldrig på intervju. Innan anställningen var klar hade chefen frågat personalen om de tyckte att det var lämpligt att kvinnan som jobbat där förut fick tillbaka sitt gamla jobb. Mannen som tidigare anmälts för sexuella trakasserier ansåg att det inte var en bra idé.

Då kvinnan hade bättre meriter och kvalifikationer för jobbet än den som anställdes anser Unionen att kvinnan utsatts för repressalier för att hon tidigare anmält och medverkat i en utredning hos arbetsgivaren om sexuella trakasserier. Unionen stämmer pastoratet på sammanlagt 100 000 kronor för diskriminering.
 

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.